Česi hodnotia Slovákov: Bieda, šeď a márnosť. Poliaci vytiahli kalkulačky

Momentka zo zápasu Slovensko - Švédsko na ME vo futbale - EURO 2020 / 2021.
Momentka zo zápasu Slovensko - Švédsko na ME vo futbale - EURO 2020 / 2021. (Zdroj: SITA/AP)
Igor Dopirák|18. jún 2021 o 19:05

Ohlasy zahraničných médií po zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale - EURO 2020 / 2021.

BRATISLAVA. "Až na záverečný tlak to bola v ich podaní bieda, šeď (jednotvárnosť - pozn. red.) a márnosť," zhodnotil výkon slovenských futbalistov český portál iDnes.

Slovensko vo svojom druhom zápase na ME vo futbale 2021 (EURO 2020) na štadióne v Petrohrade prehralo so Švédskom 0:1.

"Naši východní susedia za celý zápas nevystrelili ani raz na bránku a zarobili si na problémy. O osemfinále musia zabojovať proti favorizovaným Španielom," pokračoval iDnes.

Viaceré české médiá tiež upozornili na fakt, že jedinému gólu stretnutia, ktorý dal z pokutového kopu Emil Forsberg, predchádzal faul brankára Martina Dúbravku.

Aktuálna opora anglického Newcastlu totiž v minulosti chytala za Spartu Praha.

"Štvrťhodinu pred koncom spáchal osudovú chybu. Penaltový zákrok už potom neodčinil," zhodnotil iDnes.

Poľsko: Fatálna správa

Zrejme najväčší smútok po skončení zápasu neprežívali fanúšikovia na Slovensku, ale v Poľsku. Ak chce totiž ich národný tím naďalej pomýšľať na postup, musí v sobotu večer bodovať proti Španielsku.

"Fatálna správa. Víťazstvo Švédov dostalo Poliakov do zložitej situácie. Ak chcú naši snívať o postupe zo skupiny, nemôžu so Španielskom prehrať," píše web Sportowe Fakty.

Prehra s favoritom skupiny by totiž v predstihu znamenala, že Poľsko obsadí v základnej E-skupine posledné miesto.

Server poľskej verejnoprávnej televízie preto vyšiel s článkom opisujúcim postupovú matematiku, slovenským fanúšikom známu najmä z hokejových šampionátov.

"Švédi prelomili slovenský múr. Každý výsledok okrem výhry Škandinávcov by bol pre nás dobrý," hodnotí televízia na svojom webe tvp.pl.

Švédsko: Striedanie Slovákov? Vedomá činnosť

Naopak, spokojnosť vládne vo Švédsku. Štyri získané body v dvoch odohraných stretnutiach takmer s istotou zaručujú postup do osemfinále.

"Švédsko má všetko vo vlastných rukách, hoci prvý polčas zápasu proti Slovensku futbalová verejnosť označila za 45 doteraz najnudnejších minút na šampionáte," informuje Expressen.

Zaujímavosťou je, že tamojší portál neznámkoval výkony švédskych hráčov číslami na stupnici 1-5 či 1-10, ale prideľoval im osy. Tie sú totiž v logu Expressenu.

Švédov tiež zaujal moment pred pokutovým kopom, keď sa Slováci rozhodli urobiť dvojnásobné striedanie.

"Forsberg mal už loptu na bielom bode, keď Hamšíka a Maka nahradili Bénes a Weiss. Čas plynul a Forsberg musel čakať. 'Pre Emila je to neuveriteľne ťažké, pravdepodobne mu behá rozumom tisíc myšlienok,' zamýšľal sa Ola Toivonen v štúdiu SVT," píše Expressen.

Podľa bývalého švédskeho rozhodcu Jonasa Erikssona šlo o zámerný krok slovenskej lavičky. "Bola to vedomá činnosť. Slováci sa uisťovali, aby to trvalo viac ako minútu," tvrdil.

Španielsko: Jedna z najotvorenejších skupín

Iný švédsky portál Aftonbladet bol z výhry národného tímu natoľko potešený, že napísal:

"Čím dlhšie je obloha zatiahnutá, tým jasnejšie je svetlo, keď sa objaví. Keď oblohou prenikne slnečný lúč, zažiari tak jasne, že nás takmer oslní. Obloha je zrazu modro-žltá (národné farby Švédska - pozn.). Prvú úlohu sme splnili, dosiahli sme základný tábor."

Zápas medzi Slovenskom a Švédskom pozorne sledovali aj v Španielsku, ktoré je najbližším súperom zverencov Štefana Tarkoviča.

"Švédsko nastúpilo do rozbehnutého vlaku a potrebovalo poraziť Slovensko. To aj urobilo," hodnotí Marca.

"Triumf Švédov dramatizuje našu skupinu, ostáva jednou z najotvorenejších na turnaji. Slovensko by v prípade víťazstva už čakalo na svojho osemfinálového súpera," dodala Marca.

Tabuľka: skupina E

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Česi hodnotia Slovákov: Bieda, šeď a márnosť. Poliaci vytiahli kalkulačky