Slovinci Slovákom nič nedarujú. Budeme hrať ako vo finále, sľubujú

Reprezentanti Slovinska na MS v hokeji 2023.
Reprezentanti Slovinska na MS v hokeji 2023. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|20. máj 2023 o 15:00

Slovinci nevyhrali zápas medzi svetovou elitou už osem rokov.

RIGA. Slovenská reprezentácia zažila v piatom zápase na MS v hokeji 2023 studenú sprchu, z ktorej sa musí poučiť. Proti Kazachstanu ako favorit sotva vybojovala jeden bod.

Na chyby už Slovákom nezostal priestor. Postupová nádej ešte žije, ale duely proti Slovinsku a Nórsku musia vyzerať inak a aj tak sa budú musieť spoliehať na Švajčiarov či Kazachov, aby vzali body Lotyšsku.

Nič to nemení na fakte, že sa musia poučiť a v šiestom dueli zvíťaziť. Budú čeliť Slovincom, ktorí zatiaľ na turnaji nevybojovali ani bod a sú papierovým outsiderom.

Motivácia im chýbať nebude. Pred sebou majú zápasy proti Slovensku a Kazachstanu a ak sa chcú zachrániť, musia v oboch bodovať. Prehra by pre nich znamenala zostup.

Prehry o gól

Slovinci nabrali formu a s výnimkou zápasov proti jasným favoritom sa držali obstojne. Po prehrách 0:7 proti Švajčiarsku a 2:5 proti Kanade podľahli Nórom len 0:1. Potom prehrali 2:6 proti Čechom a v piatok nestačili na Lotyšov opäť tesne 2:3.

Domácim boli vyrovnaným súperom. Na strely vyhrali 28:27, mali aj viac striel mimo bránku.

„Myslím, že dnes sme si nejaké body zaslúžili,“ povedal útočník Blaž Tomaževič. „Začína to byť frustrujúce. Každý tvrdo bojoval, ale je to ťažké.“

Slovinci si dobre uvedomujú, že boli k bodom najbližšie za celý šampionát. Ak výkony ešte vyšperkujú, trúfajú si bodovať proti Slovensku.

„Neostáva nám nič iné, iba nechať hlavy hore a hrať, ako keby bol ďalší zápas finále,“ dodal Tomaževič s myšlienkou na nedeľňajšie stretnutie.

Proti nim sme sa zachraňovali

Slovinský hokej zažil ťažké obdobie. Poznali sme ich ako národný tím, ktorý hrával medzi elitou obrok, ale to sa v posledných rokoch – vinou nedostatočných výkonov i pandémie – zmenilo.

Slovinci hrajú v najvyššej kategórii po prvý raz od roku 2017. Vtedy získali cenný bod proti Švajčiarom, avšak vypadli. Medzi elitou naposledy vyhrali v roku 2015, keď zdolali Dánov 1:0.

Pred ôsmimi rokmi odohrali aj posledný vzájomný zápas so Slovenskom. V Ostrave viedli od siedmej do 48. minúty vďaka gólu Urbasa, avšak Slováci v hodine dvanástej otočili zásluhou Meszároša a dvojgólového Gáboríka.

Rovnakým skóre vyhrali Slováci aj v roku 2011 v Bratislave. Aj vtedy sa ako prvý presadil outsider, v 23. minúte skóroval Kranjc. V 36. minúte vyrovnal Šatan, v 48. minúte strelil víťazný gól Podhradský a poistku pridal osem sekúnd pred koncom Bartečko.

Slovinsko sa slovenským fanúšikom vrylo do pamätí najmä pri príležitosti boja o záchranu v roku 2008. Slováci sa zachránili, keď v sérii hranej na dva víťazné zápasy vyhrali 2:0.

V prvom dueli prestrieľali Slovincov pomerom 50:11 a vyhrali 5:1, skórovali Petrovický, Hossa, Podkonický, Kollár a Čiernik. Druhé stretnutie bolo vyrovnanejšie, o výhre Slovenska a definitívnej záchrane rozhodol v samostatných nájazdoch Višňovský.

VIDEO: Samostatné nájazdy v boji o záchranu na MS 2008

Darmo sa Slováci budú utešovať, že proti Slovinsku na majstrovstvách sveta ešte neprehrali. Pred piatkom to platilo aj o Kazachstane.

Majstrovstvá sveta sú turnajom, ktorý neodpúšťa, preto sa skrat z duelu proti Kazachom nesmie zopakovať, ak nechcú dúfať v postupový zázrak.

Vyprovokujú Slovákov?

Slovinci strelili v piatich stretnutiach iba šesť gólov. Ofenzíva nepatrí medzi ich silné stránky, rovnaký priemer majú aj Rakúšania, takisto bojujúci o udržanie sa. Horší sú len päťgóloví Nóri.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Slovinci Slovákom nič nedarujú. Budeme hrať ako vo finále, sľubujú