Bol neporaziteľný. Majster sveta vo finále vyškolil hráča, ku ktorému vzhliada

Anglický šípkar Luke Humphries.
Anglický šípkar Luke Humphries. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|3. apr 2024 o 10:00

Luke Humphries vyhral podujatie European Tour v Mníchove.

BRATISLAVA. Nestáva sa často, že by trojnásobný majster sveta Michael van Gerwen vyzeral pri terči taký bezmocný. Navyše v zápase, v ktorom ide o titul. 

Turnajom European Tour v Mníchove prechádzal bez výraznejších problémov, ale vo finále bol iba štatistom. Proti Lukeovi Humphriesovi nehral vyložene zle, no po skvelom výkone súpera prehral 1:8. 

Angličan síce prehral úvodný leg, ale následne dianie na pódiu ovládol. Dominoval v každom smere, najvýraznejšie v priemere na tri šípky. Kým van Gerwen atakoval číslo 97, Humphries dosiahol skvelých 112,66 bodu.

Svoj výkon z ríše snov vyšperkoval šiestimi 180-kami, veľmi dobrou úspešnosťou na double (61,54 %) a najvyšším možným zatvorením 170 bodov. 

"Úprimne, bol som neporaziteľný. Som hrdý na to, ako som hral na tomto turnaji. Toto je úroveň, ktorú musíte mať, aby ste v dnešnej dobe vyhrávali," cituje Humphriesa web Professional Darts Corporation (PDC).

Rekord mu ušiel len o stotiny

Na turnaji postupne zdolal Lukea Woodhousa, Ryana Joycea, Dannyho Nopperta, Gerwyna Pricea a v spomenutom finále zničil van Gerwena. Priznal, že v semifinále pociťoval únavu, no dokázal sa skoncentrovať. 

Celkovo bol jeho turnajový priemer 107,51, čím len o sedem stotín zaostal za rekordom van Gerwena v rámci European Tour. Bolo to v roku 2018, keď Holanďan vládol svetovým šípkach a bol suverénnou jednotkou rebríčka.

"Veľmi rád proti nemu hrám, prejavuje mi veľký rešpekt. Už desať rokov je jedným z najlepších hráčov na svete a aj ja k nemu vzhliadam. 

Zdolať ho v ďalšom finále je fantastické. Bol to môj večer," povedal Humphries po šiestom triumfe na turnajoch kategórie European Tour. 

VIDEO: Zostrih finále Humphries - van Gerwen od 26:14 min

Zaujímavosťou je, že túto zbierku načal pred dvoma rokmi na Czech Open. Vtedy zdolal v pražskej hale Královka vo finále Roba Crossa 8:5. "Získať ďalší titul je pre mňa naozaj výnimočné," doplnil. 

Kvality svojho finálového premožiteľa ocenil aj van Gerwen.

"Ak chcete poraziť Lukea, musíte podať naozaj dobrý výkon. Na začiatku zápasu som mal niekoľko šancí, ale moje skórovanie nebolo dosť dobré.

Myslím si, že v tejto chvíli je Luke najlepším hráčom a všetci sa s tým musíme vyrovnať. Hrá skvele," uviedol holandský šípkar. 

Chce sa postarať o otca

Humphries vo finále tohtoročných majstrovstiev sveta zdolal vtedy len 16-ročného Lukea Littlera, ktorý na šampionáte ohromil celý svet.

Odvtedy však s ním prehral všetky štyri zápasy a postupne vzniká medzi nimi rivalita. Littler je vďačným objektom médií, spomedzi šípkarkov je najpopulárnejší na sociálnych sieťach, no výsledky má lepšie iný Luke.

Humphries aktuálne vedie šípkarsku Premier League, vyhral už tri turnaje a jeho priemer je po devätnástich zápasoch až 102,55 bodu.

Okrem toho hral finále prestížneho UK Open, v ktorom mu po tesnom výsledku 11:10 vyfúkol titul Belgičan Dimitri Van den Bergh.

Humphries sa po titule na MS stal svetovom jednotkou a pokiaľ si udrží svoju formu, môže byť na šípkarskom tróne veľmi dlho. A to sa ešte pred šiestimi rokmi venoval pokrývaniu striech budov

Vďaka finančným odmenám sa môže postarať aj o svojho otca.

"Bez neho by som nebol tam, kde som dnes. Na začiatkoch si zobral toľko voľna, aby ma vozil do Barnsley a aby som mohol hrať Pro Tours. Svoj podiel si už odpracoval," povedal Humphries pred majstrovstvami sveta.

O ďalšiu prémiu 10-tisíc libier zabojuje už vo štvrtok, keď ho čaká v Manchestri čaká 10. hrací večer Premier League. Humphries je však favoritom na celkový triumf a zisk oveľa štedrých 275-tisíc libier. 

Tabuľka šípkarskej Premier League

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»Bol neporaziteľný. Majster sveta vo finále vyškolil hráča, ku ktorému vzhliada