Z pokrývača je najväčší favorit na titul. Vďaka športu dokáže uživiť seba aj otca

Luke Humphries.
Luke Humphries. (Autor: PDC/ instagram)
Matej Hank|18. dec 2023 o 09:40

Luke Humphries postúpil do 3. kola na MS v šípkach.

LONDÝN. Keď sa konali majstrovstvá sveta v šípkach v roku 2018, Luke Humphries začal pociťovať búšenie srdca a pocity ako pred infarktom.

Navštívil kardiológa, no ten mu povedal, že všetko je v poriadku.

V roku 2019 na European Tour to začal pociťovať opäť - hral duel s Jamesom Wadeom. Po prehre odišiel z pódia so slovami, že mu odplávala myseľ.

Humphries sa rozhodol ukončiť športovú kariéru ešte na jej začiatku. Dnes svetová trojka sa vtedy rozhodla, že dá prednosť duševnému zdraviu.

S pomocou odborníkov a rodiny sa dostal späť, výrazne schudol a ako povedal, stal sa psychicky silnejším človekom.

Kde sledovať 4. hrací deň na MS v šípkach?
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

"Všetky tieto skúsenosti, ktorými som si prešiel za posledné tri až štyri roky, zo mňa vyformovali hráča, ktorým som teraz.

To, čím si prejdete na veľkej scéne, nie je nič v porovnaní s tým, čím som si už prešiel," citoval jeho slová The Guardian.

Z pokrývača šampión

Celý príbeh Humphriesa sa začal na streche, keďže pracoval ako pokrývač. Bola to rodinná tradícia, jeho otec Mark sa tomu venoval štyridsať rokov.

Pokrývačstvu sa venoval aj jeho brat Stuart, Luke tam pracoval hneď ako skončil strednú školu. Svoju poslednú strechu položil 1. marca 2018, deň pred jeho prvým UK Open, čo bol jeho premiérový veľký turnaj.

Keď bol ešte malý, zápasy v Alexandra Palace sledoval ešte len v televízii.

Teraz sa priamo v dejisku majstrovstiev sveta pozerala celá jeho rodina na to, ako v druhom kole jednoznačne zdolal Leeho Evansa 3:0 na sety.

VIDEO: Zostrih večerného programu 3. hracieho dňa MS v šípkach

"Dnes som nebol v najlepšej forme, najdôležitejšie pre mňa je, že som sa cítil dobre. V predchádzajúcich rozhovoroch som povedal, že stačí zvládnuť prvý zápas, ten je vždy najťažší.

V tomto zápase nebude nič, na čo by som sa pozrel späť a povedal si, že som zo seba sklamaný, pretože som vyhral 3:0 a to som chcel," povedal po zápase víťaz Players Championship Finals a Grand Slamu.

Žiaden šoumen

Viacerí elitní šípkari často prejavujú na pódiu svoje emócie.

Humphries je však úplne iný, istým spôsobom jedinečný. Publikum neburcuje, po výhre sa rýchlo zbalí a z pódia odíde bez akýchkoľvek oslavných trikov.

"Sústredím sa sám na seba. Preto u mňa nevidíte príliš veľa osláv. Nechcem, aby sa mi príliš zvýšil adrenalín," povedal.

Za presný opak - príliš veľa oslavných gest - je kritizovaný Gerwyn Price. Fanúšikovia však za málo osláv kritizujú aj Humphriesa.

"Fanúšikovia sú vrtkaví. Niekedy sa s nimi nedá vyhrať. Každý má právo na svoj názor a sú hráči, ktorí si ho berú k srdcu. Ale ja mám hrubú kožu. Nikto nemôže povedať nič, čo by ma zranilo alebo rozrušilo," priznal.

K tomu, aby ho nič nerozrušilo, mu pomáha to, že pozná sám seba a premýšľa o svojej hre. Možno ho nič netrápi aj práve preto, že v živote zažil aj horšie veci.

Chce zabezpečiť otca

Hráč, ktorého najobľúbenejší double je 16, patrí k novej generácii šípkarov, ktorí šport považujú za povolanie, nie len za hobby.

Kariéru podľa neho treba rozvíjať, nie len prísť a hodiť si na terč. Pokrok v kariére môže realizovať aj vďaka finančným odmenám, ktoré sú veľmi štedré.

Za výhru na MS zinkasuje víťaz pol milióna libier, najlepší hráč v Premier League môže získať až milión libier.

Vďaka finančným odmenám sa môže postarať aj o svojho otca.

"Bez neho by som nebol tam, kde som dnes. Na začiatkoch si zobral toľko voľna, aby ma vozil do Barnsley a aby som mohol hrať Pro Tours," zaspomínal.

Chce, aby išiel do dôchodku, zaslúži si to po 40 odpracovaných rokoch. "Snažím sa ho usadiť v blízkosti miesta, kde bývam, a možno mu budem môcť vyplácať mzdu a budeme môcť spolu tráviť viac času. Svoj podiel si už odpracoval," dodal.

Nevybrali ho

Pokiaľ ide o prestížnu Premier League, Humphries na toto podujatie nemá najlepšie spomienky. Lepšie povedané, neskrýval sklamanie.

V minuloročnej edícii, ktorú organizuje každoročne Professional Darts Corporation (PDC), nebol vybraný do najlepšej osmičky, ktorá sa turnaja zúčastňuje.

V Premier League si nezahral aj napriek tomu, že vyhral štyri podujatia European Tour a v rebríčku PDC Order of Merit mu patrilo piate miesto. Isté miestenky na turnaj majú najlepší štyria, ďalších volia zástupcovia z PDC.

Anglický šípkar Luke Humphries.
Anglický šípkar Luke Humphries. (Autor: TASR/ Pa via AP)

"V roku 2022 som naozaj tvrdo pracoval, aby som dosiahol solídne výsledky. Päť titulov v seniorskom rebríčku a dve veľké semifinále.

Všetko, čo môžem povedať je, že som hrdý na svoje úspechy, aj keď asi neboli dosť dobré," vyjadril sa po rozhodnutí na sociálnej sieti.

Podporu Humphriesovi vyjadrila aj aktuálna svetová jednotka Michael Smith. Napísal, že nech očakávajú veľkolepý príchod Brita v roku 2024.

Ak si udrží formu, v ktorej sa momentálne nachádza, je vysoko pravdepodobné, že do Premier League by sa mohol kvalifikovať priamo.

V ostatných nedeľných zápasoch sa žiadne prekvapenia nekonali.

Jedna z dvoch ženských zástupkýň Fallon Sherrocková z Anglicka neuspela v 1. kole proti Holanďanovi Jermainovi Watteemenovi, prehrala 1:3.

V druhom kole hral aj Joe Cullen proti Dareenovi Penhallovi z Austrálie. Nasadená štrnástka pozíciu favorita potvrdila a vyhrala hladko 3:0.

Výsledky 3. hracieho dňa MS v šípkach 2024

1. kolo:

Ricky Evans (Ang.) - Simon Adams (JAR) 3:0

Jim Williams (Wal.) - Norman Madhoo (Guy.) 3:0

Mattt Campbell (Kan.) - Lourence Ilagan (Fil.) 3:2

Dylan Slevin (Ír.) - Florian Hempel (Nem.) 1:3

Niels Zonneveld (Hol.) - Darren Webster (Ang.) 3:1

Jermaine Wattimena (Hol.) - Fallon Sherrocková (Ang.) 3:1

2. kolo:

Joe Cullen (Ang.) - Darren Penhall (Aus.) 3:0

Luke Humphries (Ang.) - Lee Evans (Ang.) 3:0

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»Z pokrývača je najväčší favorit na titul. Vďaka športu dokáže uživiť seba aj otca