Titul je v správnych rukách, vraví komentátor. Veľký talent vyrastá aj na Slovensku

Luke Humphries s trofejou pre víťaza MS v šípkach 2024.

Titul je v správnych rukách, vraví komentátor. Veľký talent vyrastá aj na Slovensku

Fotogaléria (14)
Luke Humphries s trofejou pre víťaza MS v šípkach 2024. (Autor: TASR/AP)
Luke Humphries s trofejou pre víťaza MS v šípkach 2024.
Fotogaléria (14)
Luke Humphries s trofejou pre víťaza MS v šípkach 2024. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|5. jan 2024 o 18:00

Jiří Pauzr a František Šulc zhodnotili MS v šípkach 2024.

BRATISLAVA. Šípky sú športom, v ktorom je hranica medzi úspechom a neúspechom veľmi tenká. Neraz v kľúčových momentoch rozhodujú milimetre.

Svoje o tom vie aj Luke Humphries, ktorý sa stal prvým majstrom sveta roku 2024. Jeho cesta do finále bola tŕnistá. V Alexandra Palace bojoval najskôr s nepriazňou fanúšikov, v osemfinále si už takmer balil kufre.

Joe Cullen v rozhodujúcom siedmom sete premárnil dve šípky na víťazstvo a hoci ešte aj potom dokázal Humphriesa dostať do úzkych, 28-ročný Angličan v správnom momente ukázal, čo je v ňom.

Po novom roku prišiel do londýnskej arény ako vymenený a po troch skvelých výkonoch zaslúžene zdvihol nad hlavu trofej Sida Waddella. 

Aj vo finále boli milimetre na jeho strane. Šestnásťročný Luke Littler mohol viesť 5:2 na sety, no tesne minul double 2. Odvtedy už Humphries ovládol dianie na pódiu a mohol sa tešiť zo životného úspechu. 

"Finále bolo fantastické a chýbalo málo k tomu, aby to Littler dotiahol k titulu, čo by bolo veľkolepé vyvrcholenie príbehu, ktorý tu napísal. 

Z dlhodobého hľadiska je však titul v správnych rukách. Humphries mal úžasný záver roka, vyhral tri turnaje kategórie major a titul majstra sveta mu k postu svetovej jednotky bude svedčať," hovorí komentátor Nova Sportu Jiří Pauzr.

Pomohla mu rodina a odborníci

Príbeh Lukea Humphriesa je v istom zmysle podobný ako v prípade iných šampiónov. Šípkarska kariéra Petra Wrighta sa rozbehla až po majstrovstvách sveta 2014, do ktorých išiel s tým, že sú jeho poslednou šancou.

Michael van Gerwen vstúpil medzi profesionálom veľmi mladý, nedarilo sa mu. Spravil však krok späť, keď sa vrátil do nižšej súťaže.

Opäť získal stratené sebavedomie. Jeden krok späť mu pomohol k niekoľkým krokom dopredu a Professional Darts Corporation (PDC) zobral útokom.

Aj Humphries mal výborné výsledky ako junior, no dlhšie mu trvalo, kým sa presadil. Bojoval s duševnými problémami. S pomocou odborníkov a rodiny ich však zdolal, výrazne schudol a stal sa psychicky silnejším človekom. 

Fotogaléria z finále MS v šípkach 2024

Od druhej polovice roka 2022 predvádza vynikajúce výkony, ktoré aspoň nateraz zavŕšil vytúženým titulom. Sám priznal, že sa nevie dočkať, keď ho John McDonald bude predstavovať ako úradujúceho majstra sveta.

"Humphries mohol byť jedným z mnohých veľkých talentov, ktoré nenadviazali na úspešné juniorské roky. Predsa len, keď máte 18 rokov, ešte sa neviete tak dobre vyrovnať s tlakom, ktorý je na vás vyvíjaný. 

Dnes má dosť skúseností na to, aby si z ťažkých zápasov vzal to dôležité. Dokázal si, že vie vyhrávať veľké zápasy a na MS sa to prejavilo," hovorí Pauzr.

"Humphries na týchto MS párkrát utiekol hrobárovi z lopaty, ale to k tomu patrí. Podobné momenty dokážu hráča povzbudiť. V závere mal skvelý timing.

Vo svete šípok by sme našli príbehy, keď hráči dlhé roky dreli a prešli si všetkými možnými útrapami až sa dočkali vytúženého úspechu. Napríklad, Dennis Priestley 20 rokov tvrdo trénoval, pokiaľ sa stal majstrom sveta PDC. 

Humphries to dosiahol ešte pomerne skoro," hovorí pre Sportnet šéf steelových šípok na Slovensku a bývalý hádzanár František Šulc.

V článku sa dozviete:

  • Mal hrať Humphries Premier League už vlani?
  • Ako Šulc hodnotí konkurenciu v šípkach?
  • Priblíži sa Littler k rekordu legendy?
  • Kto bol sklamaním MS a kto prekvapil?
  • Mali by hrať ženy spolu s mužmi?
  • Ako sú na tom šípky na Slovensku?

Udrží post svetovej jednotky?

Humphries vlani neskrýval sklamanie z toho, že nebol vybraný do prestížnej Premier League. Tú hrajú štyria najlepší hráči rebríčka Order of Merit a ďalší štyria sú vybraní PDC. Uprednostnený bol Dimitri van den Bergh. 

"Teraz si ju už snáď zahrám," žartoval po finále MS. Pauzr je presvedčený o tom, že "Cool Hand Luke" mal byť v osemčlennom zozname už vlani.

"Určite sa teraz niekto nájde, kto bude hovoriť, aké to bolo skvelé rozhodnutie a že vtedy ešte nebol pripravený. Určite však pripravený bol. V roku 2022 vyhral štyri turnaje European Tour, hral fantasticky. 

Van den Bergh neuhral nič a celý rok bol priemerný. Teraz komentoval prenosy pre belgickú televíziu a prišlo mi veľa správ, že by pri tom mal zostať. A to mi prišli správy od Belgičanov," hovorí. 

Český komentátor šípok Jiří Pauzr.
Český komentátor šípok Jiří Pauzr. (Autor: Osobný archív)

Na pleciach rodáka z Newbury bude opäť väčší tlak.

Je majstrom sveta a svetovou jednotkou, takže každý sa proti nemu bude chcieť vytiahnuť. A van Gerwen, Price či Smith chcú šípkarsky trón späť. 

"Dlhé roky sme mali na pozícii svetovej jednotky Phila Taylora, potom Michaela van Gerwena. Avšak, bude stále ťažšie a ťažšie udržať si takúto dominanciu. 

Konkurencia je veľká, z kvantity logicky vzniká kvalita. Humphries môže mať ešte jednu-dve skvelé sezóny, no bude veľmi náročné si udržať prvé miesto v rebríčku. Všetky major turnaje sú otvorené," hovorí Šulc. 

Littler? Skvelý bol už keď mal desať

Kométou tohtoročného šampionátu bol Luke Littler. Titulky médií zapĺňal už po výhre v prvom kole nad Christianom Kistom. Išlo však o súpera, na ktorého si veril. Bol favoritom. Oveľa cennejšie je, čo predviedol potom. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»Titul je v správnych rukách, vraví komentátor. Veľký talent vyrastá aj na Slovensku