Bojoval s úzkosťou, bál sa o svoju kariéru. Teraz je majster sveta aj svetová jednotka

Luke Humphries s trofejou pre víťaza MS v šípkach 2024.
Fotogaléria (14)
Luke Humphries s trofejou pre víťaza MS v šípkach 2024. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|3. jan 2024 o 23:08

Novým majstrom sveta je Luke Humphries.

Majstrovstvá sveta v šípkach 2024 - finále

Luke Littler - Luke Humphries 4:7

(skóre setov: 1:3, 3:2, 2:3, 3:1, 3:1, 3:0, 2:3, 1:3, 2:3, 1:3, 2:3)

Štatistiky zápasu:

  • Hody 180: 13-23
  • Hody 140 a viac: 47-60
  • Hody 100 a viac: 105-113
  • Úspešnosť double: 36,51% - 43,1%
  • Najvyššie zatvorenie: 170 - 170
  • Priemer na tri šípky: 101,13 - 103,67
  • Vyhrané legy: 23-25

LONDÝN. Na druhý pokus trafil double 8, padol na kolená, tvár si schoval v dlaniach. Anglický šípkar Luke Humphries sa stal majstrom sveta pre rok 2024.

Už pred finálovým zápasom s Lukeom Littlerom bolo jasné, že bude svetovou jednotkou, no jeho veľkou túžbou bolo zdvihnúť nad hlavu trofej Sida Waddella.

V zápase proti senzácii šampionátu bol pár centimetrov od toho, aby prehrával 2:5 na sety, no vďaka piatim vyhraným setom v rade sa tešil z triumfu 7:4.

Z Londýna si odnáša prémiu pol milióna libier a tiež sa stal hráčom, ktorý na turnaji zaznamenal najviac 180-iek, celkovo sa mu to podarilo 73-krát.

Rozhodcom finále bol legendárny Russ Bray. Pre neho to bola rozlúčka po takmer 30 rokoch profesionálnej kariéry. Po MS bude pôsobiť v pozícii ambasádora organizácie PDC, ktorej členom Siene slávy sa v stredu stal.

VIDEO: Russ Bray sa stal členom Siene slávy PDC

Viditeľná nervozita v úvode

V predošlých kolách sa zdalo, akoby iba 16-ročnému Littlerovi nerobilo veľké pódium v Alexandra Palace žiadne problémy. Pôsobil uvoľnene, trikrát zahral priemer vyšší ako sto bodov a tiež výborne zatváral.

V úvode finále ho však nervozita premohla, bolo to očividné.

Kým Humphries prvýkrát zaznamenal kolo bez vysokého trojnásobku, Littlerovi sa to stalo dvanásťkrát. Nedarilo sa mu, prehrával 0:1 na sety a 0:2 na legy.

Fotogaléria z finále MS v šípkach 2024

Druhý set však Littler napokon otočil, čo bolo nesmierne dôležité. Vysokými zavretiami 142 a následne 120 bodov nabral mladý Angličan potrebné sebavedomie a odvtedy bol zápas veľmi vyrovnaný.

Do tretej prestávky išli hráči za vyrovnaného skóre 2:2 na sety, pričom o niečo viac to mohlo mrzieť Littlera, ktorý v treťom sete premárnil náskok 2:0.

Mohol viesť o tri sety

Jeden z najzaujímavejších legov predviedli hráči v šiestom sete.

Humphries hodil dve 180-ky, ale siedma šípka už nenašla správny cieľ. Napokon sa magickú deviatku nepodarilo na MS hodiť nikomu. V tom istom legu mohol Littler zavrieť 170 bodov, ale tretia šípka minula stred.

Bolo to už v čase, keď mal navrch mladší z Angličanov a vypracoval si pomerne nádejný náskok 4:2 na sety. Od senzačného triumfu na šampionáte a skalpu novopečenej svetovej jednotky bol už len tri sety.

Ďalší dôležitý moment sa udial v rozhodujúcom legu siedmeho setu. Littlerovi zostávalo na terči 112 bodov a prvou šípkou trafil triple 18. V rovnakom políčku skončila aj druhá šípka, hoci Angličan chcel trafil iba single.

VIDEO: Záver siedmeho setu finále MS v šípkach 2024

Namiesto double 20 mu zostal menej obľúbený double 2, ktorý Littler netrafil. Humphries ho za to potrestal, unikol z možného manka 2:5 na sety a netrvalo dlho, kým bolo skóre zápasu opäť naklonené na jeho stranu.

Vo finále ako na horskej dráhe sa Humphries sériou štyroch získaných setov dostal do vedenia 6:4. V nasledujúcom sete mal Littler šancu znížiť stratu na rozdiel jedného setu, no minul double 14 a následne dvakrát aj double 7.

Humphries jeho zaváhanie využil a stal sa majstrom sveta. Podarilo sa mu to ako dvanástemu hráčovi v histórii organizácie PDC.

VIDEO: Zostrih finálového zápasu MS v šípkach 2024

Ďakoval rodine, vyzdvihol súpera

Humphries bol už pred turnajom favoritom číslo jeden, aspoň teda podľa kurzov stávkových kancelárii. Mal úžasnú formu, za posledné tri mesiace vyhral aj World Grand Prix, Grand Slam a Players Championship Finals.

"Úprimne, ani nedokážem slovami opísať, aký je to skvelý pocit. Som hrdý na svoj výkon. Ruka sa mi triasla, keď som chcel trafiť double 8, ale našťastie mi to tam spadlo," povedal majster sveta v televíznom rozhovore.

Podľa neho bol kľúčový spomenutý záver siedmeho setu.

"Bol to zlomový bod. Ak by som prehrával 2:5, bola by to skutočne náročná úloha. Posledných päť setov bolo neuveriteľných," uviedol.

Takisto spomenul aj náročné obdobie, ktorým si prešiel. Obával sa o svoju športovú budúcnosť po tom, čo bojoval s úzkosťou i depresiami.

"Prešiel som si mnohými problémami, aby som sa stal majstrom sveta a svetovou jednotkou. O to viac je to pre mňa výnimočnejšie.

Musím sa poďakovať svojej rodine. Sú to ľudia, vďaka ktorým som tým, kým som. Bez nich by som túto trofej práve teraz nemal," priznal.

Vyzdvihol aj finálového súpera Lukea Littlera: "Je to neuveriteľný talent. Aj keď som bol na pokraji víťazstva, bojoval. Som si istý, že MS vyhrá veľakrát."

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»Bojoval s úzkosťou, bál sa o svoju kariéru. Teraz je majster sveta aj svetová jednotka