Rumunsko
Rumunsko
EURO 2024
02.07.2024, Vyraďovacia fáza | Osemfinále
0 - 3
0:1
Holandsko
Holandsko

Vo štvrťfinále nebude žiaden tím zo slovenskej skupiny, vypadlo aj Rumunsko

Donyell Malen sa teší po strelenom góle v zápase Rumunsko - Holandsko v osemfinále EURO 2024.
Fotogaléria (25)
Donyell Malen sa teší po strelenom góle v zápase Rumunsko - Holandsko v osemfinále EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|2. júl 2024 o 19:53 (aktualizované 2. júl 2024 o 21:00)

Futbalisti Holandska dnes zdolali Rumunsko v osemfinále na EURO 2024, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

EURO 2024 - osemfinále

Rumunsko - Holandsko 0:3 (0:1)

Góly: 20. Gakpo, 83. a 90.+3. Malen

Rozhodovali: Zwayer - Lupp, Achmüller (všetci Nem.). ŽK: M. Marin, Stanciu - Dumfries, Malen

Diváci: 65.012

Rumunsko: Nita - Ratiu, Dragusin, Burca, Mogos (38. Racovitan) - Stanciu (88. Olaru), M. Marin (71. Cicaldau), R. Marin - Man, Dragus (72. Mihaila), Hagi (72. Alibec)

Holandsko: Verbruggen - Dumfries, de Vrij, van Dijk, Ake (69. van de Ven) - Schouten (69. Veerman), Simons, Reijnders - Bergwijn (46. Malen), Depay (90.+2 Blind), Gakpo (84. Weghorst)

MNÍCHOV. Futbalisti Holandska postúpili do štvrťfinále EURO 2024 (ME vo futbale). V osemfinále zdolali Rumunsko jasne 3:0.

Vo vyraďovacej časti tak napokon neuspel ani jeden tím zo slovenskej skupiny E. Rumuni boli pritom víťazi skupiny.

V 20. minúte poslal Holanďanov do vedenia tretím gólom na EURO 2024 Cody Gakpo a v závere poistil triumf dvomi presnými zásahmi striedajúci Donyell Malen.

"Oranjes" sa vo štvrťfinále stretnú v sobotu v Berlíne s víťazom duelu Rakúsko - Turecko (21.00 h).

Fotogaléria zo zápasu Rumunsko - Holandsko v osemfinále EURO 2024

Zverenci Ronalda Koemana nedali súperovi šancu, s výnimkou úvodných 15 minút mali jasnú hernú prevahu a okrem troch gólov si vypracovali množstvo ďalších šancí.

Holanďania sa prebojovali do štvrťfinále ME vo futbale prvýkrát od roku 2008.

Štatistiky zápasu Rumunsko - Holandsko v osemfinále EURO 2024.
Štatistiky zápasu Rumunsko - Holandsko v osemfinále EURO 2024. (Autor: Sofascore.com)

Pavúk EURO 2024 (ME vo futbale)

Priebeh zápasu Rumunsko - Holandsko na EURO 2024

I. polčas

Rumuni - víťazi "slovenskej" E-skupiny - začali aktívne, vysokým napádaním nedovoľovali súperovi rozvinúť jeho hru a sami vpredu hrozili.

V 14. min vystrelil spoza šestnástky Man, ale mieril len nad bránu. Holanďania sa postupom času dostali do tempa, Depay ešte zakončil z ofsajdu, no v 20. minúte to už "oranjes" vyšlo. Gakpo si na ľavej strane šestnástky zasekol Ratiua a pravačkou napálil loptu presne k bližšej žrdi - 1:0.

Náskok mohol o šesť minút neskôr zvýšiť de Vrij, po rohovom kope však v dobrej pozícii hlavičkoval vedľa brány. Holanďania zrýchlili hru, začali kombinovať v pohybe, ťahať akcie po krídlach a Rumuni nedokázali ich útoky účinne brzdiť.

V 30. minúte dostal výbornú prihrávku za obranu Dumfries, posielal loptu na Depaya a Dragusin si takmer dal vlastný gól. Pred prestávkou mal po chybe Racovitana a ďalšej prihrávke Dumfriesa tutovku Simons, ale preváhal ideálny moment na strelu a zakončil nedôrazne.

II. polčas:

Po prestávke zaujal sólom Reijnders, do strely sa mu v poslednej chvíli hodil Rakovitan, ktorý zastavil loptu rukou, podľa rozhodcu však bola pri tele.

V 54. minúte mal po ďalšom prieniku Dumfriesa a nevydarenom zakončení Malena druhý gól "tulipánov" na kopačke Depay, rumunská obrana dokázala jeho strelu zblokovať. Holanďania zvyšovali tlak, ich súper chvíľami nevedel, kam skôr skočiť.

Van Dijk hlavičkou obtrel loptu o žrď, Gakpo po narážačke s Depayom nechal vyniknúť Nitu a rumuského brankára neprekonal ani po individuálnej akcii stredom ihriska. Podarilo sa mu to až v 63. minúte po centri Schoutena a odraze od Malena, lenže VAR odhalil ofsajd a gól tak neplatil.

V 69. minúte Depay z priameho kopu namieril tesne vedľa pravej žrde a potom vo veľkej šanci striedajúci Veerman minul tú ľavú. Rumuni nevedeli reagovať, naopak, otvorením hry len umožnili protivníkovi dostávať sa do ďalších protiútokov.

V 83. minúte sa Holanďania dočkali gólovej poistky - Gakpo stihol na čiare udržať loptu v hre a našiel Malena, ktorý zblízka zvýšil na 2:0. "Oranjes" zvýraznili svoju dominanciu ešte jedným gólom. V samom závere potiahol brejk opäť Malen a spečatil na konečných 3:0.

Hlasy po zápase

/zdroj: REUTERS/

Cody Gakpo, autor prvého gólu Holandska: "Toto bola odpoveď na naše predošlé výkony - dobrý zápas, parádne góly, hrali sme výborný futbal. Iste, mohlo to byť ešte lepšie, no najdôležitejšie je, že po prechádzajúcom stretnutí (2:3 s Rakúskom, pozn. red.) sme sa ukázali v dobrom svetle. Urobili sme krok správnym smerom. Cítili sme, že zápas kontrolujeme, aj keď Rumuni boli nebezpečný súper. Nikdy sme nemali dojem, že by sme mohli stratiť kontrolu nad týmto stretnutím."

Virgil van Dijk, kapitán Holandska: "Som hrdý a potešený z nášho výkonu. V defenzíve sme hrali solídne a súperovi toho veľa nedovolili. Mohli sme dať aj viac gólov. Po turbulentnom týždni, keď bolo toho veľa povedané, sme museli dnes niečo ukázať a nám sa to podarilo. Vedeli sme, že po predošlom zápase musíme zahrať lepšie. Každý zobral na seba zodpovednosť, každý išiel do osobných súbojov s cieľom ich vyhrať, získavali sme druhé lopty a vytvárali si šance. Ak hráme takýto dobrý futbal, dodáva nám to sebavedomie."

Andrei Burca, obranca Rumunska: "Myslím si, že sme začali aktívne, prvých 15-20 minút sme hrali dobre, no potom nám dali prvý gól a to nás na dlhý čas destabilizovalo. Sme sklamaní, chceli sme od tohto zápasu viac. Je to pre nás smutný večer. Tento šampionát musí byť pre nás štartovacou čiarou, nechceme byť na ME len každých osem rokov. Chceme sa v prvom rade poďakovať našim fanúšikom, boli neskutoční."

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Vo štvrťfinále nebude žiaden tím zo slovenskej skupiny, vypadlo aj Rumunsko