23.11.2022 | Skupina F
23.11.2022 | Sk. F
1 - 0
(1:0)

V Afrike pískal o päť minút skôr. Rozhodca zo Zambie teraz poctivo pridal čas

Uprostred tréner Tuniska Mondher Kebaier protestuje, keď zambijský rozhodca Janny Sikazwe (tretí sprava) predčasne ukončil zápas.
Uprostred tréner Tuniska Mondher Kebaier protestuje, keď zambijský rozhodca Janny Sikazwe (tretí sprava) predčasne ukončil zápas. (Autor: TASR/AP)
Ivan Mriška|24. nov 2022 o 10:40

Belgicko zdolalo na MS vo futbale 2022 Kanadu 1:0.

DAUHA. Pamätáte si? Pred desiatimi mesiacmi ho spoznal celý futbalový svet.

Rozhodca Janny Sikazwe zo Zambie na Africkom pohári národov ukončil stretnutie Mali – Tunisko (1:0) pred vypršaním deväťdesiatej minúty. A to hneď dvakrát. Chyby sa dopustil pre údajný úpal a následnú dezorientáciu.

Fanúšikovia sa smiali

Na MS vo futbale 2022 sa všeobecne pridávajú poriadne porcie minút.

Pri pohľade na delegáciu rozhodcov v zápase Belgicko – Kanada sa preto mnohí fanúšikovia pousmiali. Vraj sa konečne bude hrať bez zbytočného času navyše. Hlavným arbitrom bol totiž rozhodca zo Zambie.

Tentoraz si však čas ustrážil. V oboch polčas nadstavil päť minút. A hralo sa ešte viac.

Štyridsaťročný rozhodca sa v zápase F-skupiny nenudil. Prvú prácu mal po deviatich minútach, keď ho kolegovia od systému VAR upozornili na ruku v šestnástke.

Belgičan Yannick Carrasco ju mal od tela, takže Sikazwe ukázal na biely bod.

Šanca na historicky prvý gól

Kanaďan Alphonso Davies kopal pokutový kop v súťažnom zápase po prvýkrát v živote. Zaváhal. Vychytal ho skvelý Thibaut Courtois, ktorý bol hrdinom belgického tímu.

Davies sa mohol stať úplne prvým Kanaďanom, ktorý by skóroval na svetovom šampionáte. No svoju šancu spálil. Javorové listy hrajú na futbalových majstrovstvách sveta po dlhých 36 rokoch.

Jediný raz sa na záverečnom turnaji predstavili ešte v Mexiku 1986 a v C-skupine nezískali ani bod. Postupne prehrali s Francúzskom (0:1), Maďarskom (0:2) a Sovietskym zväzom (0:2).

Kanada hrala výborne

Sedem minút pred pauzou sa odohral ďalší podozrivý moment pre Sikazweho. Belgičan Axel Witsel atakoval v šestnástke Richie Laryea, no tento raz sa nepískalo.

Kanada hrala výborne, nad favorizovaným Belgickom mala prekvapivo herne navrch.

„Dnes večer sme ukázali, že sem patríme. Naši fanúšikovia boli skvelí,“ po zápase vravel novinárom kanadský tréner John Herdman.

„Bol som hrdý, naozaj hrdý, že nás vidím reprezentovať. Pre túto krajinu je to veľký krok,“ dodal.

Kanadský tlak bol veľký, no paradoxne udrelo na druhej strane. Po chybe kanadskej obrany sa presadil Michy Batshuayi.

Martínez: Vyrástli sme

V druhom polčase už kanadský tlak nebol taký enormný. Vyrovnanie si Kanaďania zaslúžili, no skúsené belgické mužstvo si najtesnejšie víťazstvo ustrážilo.

Uznanie kanadskému tímu zložil aj tréner Belgicka. Priznal, že jeho mužstvo sa muselo po väčšinu času brániť. V stretnutí však videl najmä pozitíva.

Jeho tím podľa neho našiel recept, ako vyhrať, keď herne nedominuje.

„Dnes sme ako tím vyrástli, ale musíme byť sebakritickí a v najbližších dňoch sa zlepšiť,“ povedal belgický manažér Roberto Martínez.

Za hráča zápasu bol vyhlásený Kevin De Bruyne, ktorý viacero finálnych lôpt pokazil. Z ocenenia bol prekvapený.

„Nehral som dobre. Možno som to dostal vďaka svojmu menu,uzavrel záložník Manchesteru City.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»V Afrike pískal o päť minút skôr. Rozhodca zo Zambie teraz poctivo pridal čas