Zlatá lopta: Haaland či Messi? Rozhodne titul alebo správanie sa v Katare

Lionel Messi a Erling Haaland bojujú o prestížne ocenenie.
Lionel Messi a Erling Haaland bojujú o prestížne ocenenie. (Autor: SITA/AP (úprava - Sportnet))
Martin Kozinka|30. okt 2023 o 09:30

Koho korunujú za najlepšieho futbalistu minulej sezóny?

BRATISLAVA. V pondelok večer spoznáme meno hráča, ktorého vyhlásia za najlepšieho futbalistu minulej sezóny.

Lionel Messi je favorit na zisk ocenenia Zlatá lopta. Robí si chúťky na výhru ôsmej najprestížnejšej individuálnej ceny pre futbalistu v kariére. Už teraz je so siedmimi rekordérom.

Je to najmä, alebo lepšie povedané, len vďaka výhre na decembrových majstrovstvách sveta vo futbale. 

„Víťazstvo na majstrovstvách sveta bolo pre mňa najväčšie možné ocenenie, tie chvíle si stále užívam a úprimne, nemyslím na Zlatú loptu,” povedal pred zopár mesiacmi, už v drese Interu Miami.

Ak by Messi s Argentínou tento turnaj nevyhrali, nemuseli by sme debatovať o tom, kto by si ocenenie zaslúžil. Jeho hlavným vyzývateľom je Erling Haaland z Manchestru City.

Nedokáže to, čo Messi

Nórsky futbalista vyhral s klubom Premier League, FA Cup a Ligu majstrov. Vo svojej prvej sezóne v Anglicku búral jeden rekord za druhým. Stal sa hráčom sezóny v najvyššej anglickej súťaži. 

Erling Haaland oslavuje s trofejou Ligy majstrov.
Erling Haaland oslavuje s trofejou Ligy majstrov. (Autor: SITA/AP)

Nedokáže síce to, čo Messi. Predriblovať cez niekoľkých obrancov a následne poslať presnú dlhú prihrávku či technickú strelu na bránu.

U Haalanda je typické skôr chladnokrvné zakončovanie, vďaka ktorému nastrieľal v minulej sezóne dovedna 52 gólov v 53 zápasoch.

Nórskemu útočníkovi nerobilo problém adaptovať sa na najnáročnejšiu ligovú súťaž vo svete futbalu - anglickú Premier League. 

Len v nej strelil rekordných 36 gólov v 35 zápasoch. K nim pridal aj solídnych osem asistencií. Žiadny iný hráč v histórii nedal v jednej sezóne viac gólov.

S dvanástimi gólmi bol najlepším strelcom Ligy majstrov. V anglických pohárových súťažiach pridal ďalšie štyri presné zásahy.

Jeho kouč Pep Guardiola ho niekoľkokrát stiahol z ihriska predčasne. Určite ho to hnevalo. Tréner však zistil, že ho tak udrží ešte hladnejšieho po góloch.

Ak by ho ale tréner tak často nestriedal, možno by ich mal aj o desať viac.

Kam sa hrabú Francúzi

Ako dlho trvalo City položiť svoje ruky na trofej Ligy majstrov? Za posledné roky si prešli niekoľkými trpkými prehrami.

Zrazu však príde nórsky obor a mužstvo získa nesmierne cenné treble. Haaland zohral v minulej sezóne kľúčovú úlohu.

Na opačnej strane však stojí Lionel Messi, ktorý v uplynulom ročníku strelil v drese Paríž St. Germain 21 gólov a pridal 20 asistencií v 41 zápasoch vo všetkých súťažiach.

Lionel Messi.
Lionel Messi. (Autor: TASR/AP)

Sú to pekné čísla, to áno. Treba však pripomenúť, že koeficient francúzskej najvyššej súťaže bol v rankingu UEFA až na piatom mieste. Anglickej Premier League zasa patrí tradične líderská priečka.

Tá mala v tom čase koeficient 109,6 bodu. Toto číslo sa vyráta pomocou bodov za posledných päť sezón. Body dostávajú ligové súťaže za výsledky v pohárovej Európe.

Zatiaľ čo Anglicko má na čele pohodlný náskok o 17 bodov, Francúzsko so 61,1 bodom bolo pred šiestym Holandskom len o 1,2 bodu. V tejto chvíli už francúzsku ligu dokonca holandská Eredivisie predbehla.

Messimu treble stačilo, bude Haalandovi?

Férovým hlasom v tejto diskusii je určite Guardiola, súčasný tréner Manchestru City, ale aj bývalý tréner Messiho Barcelony. Španiel sa netají tým, že Argentínčana veľmi obľubuje a váži si ho.

„Haaland by mal vyhrať,” povedal pred niekoľkými dňami pred novinármi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Zlatá lopta: Haaland či Messi? Rozhodne titul alebo správanie sa v Katare