Pokračovať či anulovať? Názory oblastných zväzov sa rôznia

Pokračovanie súťaží závisí od pandemických opatrení.
Pokračovanie súťaží závisí od pandemických opatrení. (Autor: Tímea Bazsó)
Titanilla Bőd|10. máj 2021 o 16:36

Hlasovanie klubov je skôr výnimka.

BRATISLAVA. V strede týždňa sa očakáva ďalšie uvoľnenie pandemických opatrení, no tri oblastné futbalové zväzy – Dunajská Streda, Levice a Galanta – už súťaže anulovali. V týchto prípadoch o ukončení ročníka rozhodli kluby.

Sportnet oslovil aj ostatné oblastné zväzy, aby zistil ich názor na dohratie sezóny.

V Nitre to nechajú na kluby

ObFZ Nitra pripravuje spoločné stretnutie klubov v stredu 12. mája, kedy by mali byť známe platné opatrenia na ďalší týždeň. Vtedy by mali hlasovať o pokračovaní, respektíve anulovaní sezóny.

„V súťažiach dospelých potrebujeme odohrať päť kôl plus niekde dohrávky, a tiež našu pohárovú súťaž Campri cup, kde nám zostalo najlepších osem tímov.

Rozhodnutie hrať či nehrať ponecháme na kluby tak, ako sme to avizovali už na prelome marca a apríla,“ uviedol predseda ObFZ Nitra Štefan Korman.

„Názory sa rôznia, sociálne siete ponúkajú v posledných týždňoch s touto témou vďačný priestor na diskusiu a pozorne sledujem všetky názore, za aj proti. Jedni chcú hrať, iní nie. Je to tak päťdesiat na päťdesiat,“ dodal.

Ide im o mládež

Definitívne rozhodnutie zatiaľ nepadlo ani v ObFZ Rožňava, Rimavská Sobota či Banská Bystrica.

„Samozrejme výkonný výbor má záujem, aby sa minimálne aspoň jesenná časť dohrala a určil sa zostupujúci a postupujúci. Ale hlavne nám ide o mládež, aby sme deti dotiahli naspäť na ihrisko a kluby si mohli spraviť reálny obraz, aké škody pandémia napáchala a mohli sa pripraviť na novú sezónu.

Máme obavy, aby pri kritickom počte detí v jednotlivých mužstvách boli niektoré kluby schopné pokračovať v budúcej sezóne a prihlásili svoje družstvo do mládežníckych súťaží,“ zdôraznil Zdenko Urva, sekretár ObFZ Banská Bystrica.

V Liptovskom futbalovom zväze sú za dohratie súťaží. Do konca jesennej časti by mali odohrať dve kolá.

„Definitíva bude oznámená po rozhodnutí pandemickej komisie, kedy bude zvolaný výkonný výbor. Čo sa týka klubov, jednoznačný postoj k tejto otázke nezaujali,“ uviedol Vladimír Hubka, sekretár Liptovského futbalového zväzu.

Dohrať minimálne jeseň

Mestský futbalový zväz Košice je za pokračovanie súťaží, čo potvrdil aj výkonný výbor. Do konca jesennej časti im chýbajú dve kolá.

„Kluby sa pred začiatkom súťažného ročníka prihlásili do súťaže. Zväz je povinný tomu vytvoriť podmienky, preto nevidím dôvod, aby kluby rozhodovali, pretože je to všetko diskutabilné.

Inak hlasujú kluby, ktorým ide o postup, inak o záchranu a ostatným je to jedno,“ tvrdí Štefan Olšavský, sekretár MFZ Košice.

Kluby nehlasovali ani v ObFZ Prešov. Tu v 6. a 7. lige chýbajú tri kolá z jesene a v 8. lige už len jedno. Tam sa ráta aj s možnosťou odohratia niekoľkých kôl z jari.

„Klubom sme nedávali možnosť hlasovať, stále sme im prízvukovali, že máme záujem dohrať minimálne jeseň.

Kluby, ktoré bojujú o záchranu, samozrejme nemajú záujem o dohratie súťaže a naopak tie, ktoré bojujú o postup, majú záujem hrať ďalej. Ostatné kluby sú neutrálne,“ informoval Martin Klovanič, sekretár ObFZ Prešov.

Podtatranský futbalový zväz Poprad by rád odohral aj nejaké kolá z jarnej časti. Na kompletizovanie jesene tu chýbajú dve kolá.  

„Berieme to tak, že v kluboch bol dlhý výpadok zápasovej praxe a každý zápas pre kluby je vhodný a prospešný. Je to určitá pomoc klubom sa pripraviť na nový súťažný ročník,“ zdôraznil Štefan Vaľko, predseda PFZ Poprad.

Konsolidácia pred novou sezónou

O hlasovaní klubov neuvažovali ani v Oblastnom futbalovom zväze Trnava.

„Kluby sa môžu vyjadriť k nastaveným podmienkam reštartu. Nebránime sa diskusii, ale podľa nášho názoru sa má hrať.

Kluby to môžu brať ako konsolidáciu mužstiev pred novou sezónou,“ uviedol Vladimír Hracho, predseda ObFZ Trnava. Z jesene im chýbajú štyri kolá.

Podobný postoj majú aj v Žiari nad Hronom.

„Hlasovanie klubov v tejto súvislosti zväz neorganizoval. Najvyšším orgánom zväzu po konferencii je výkonný výbor, ktorý sa zatiaľ prikláňa k dohratiu sezóny v aktuálne zvládnuteľnom formáte,“ informoval Tomáš Gemza, sekretár ObFZ Žiar nad Hronom.

V súťaži dospelých tu chýbajú na skompletizovanie jesene dve kolá, u mládeže jedno kolo, respektíve nejaké dohrávky.

Ochrana zdravia a životov

V súťažiach riadených Oblastným futbalovým zväzom Michalovce chýbajú do konca jesennej časti dve až štyri kolá.

„Futbalové kluby o možnosti a systéme dohrania ročníka nehlasovali. Toto rozhodnutie je výhradne na rozhodnutí výkonného výboru,“ uviedol Ján Mano, sekretár ObFZ Michalovce.

Stále sa ráta s dokončením jesennej časti sezóny, ale pohár oblastného futbalového zväzu už zrušili.

Hlasovanie klubov neprebehlo ani v ObFZ Trebišov, vážnosť situácie si však v tomto regióne naplno uvedomujú.

„Kluby sú za pokračovanie súťaží. Nemuseli sme dávať hlasovať, tento názor je všeobecne známy zo strany klubov. Samozrejme na zreteli bude stále ochrana zdravia a dokonca životov všetkých aktérov stretnutí.

Aj náš zväz stratil svojich členov, ktorí podľahli ochoreniu Covid-19. To je fakt, keď si mnohokrát zvážite, aké rozhodnutie v konečnom dôsledku prijmete,“ podčiarkol Peter Koščo, predseda ObFZ Trebišov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Pokračovať či anulovať? Názory oblastných zväzov sa rôznia