24-hodinový test? Neakceptovateľné. Na západe víkendové zápasy zrejme odložia

(Autor: IM)
Titanilla Bőd|18. máj 2021 o 15:25

ObFZ Nové Zámky vydá stanovisko o osude súťaží do konca týždňa.

BRATISLAVA. Koniec celoplošného testovania, avizovalo sa minulý týždeň po oznámení aktuálnych opatrení. Negatívnym testom sa netreba preukázať pri ceste do obchodov alebo do práce, nie je potrebný ani v školách, fitnescentrách či na kúpaliskách.

Pre tisícky registrovaných futbalistov a divákov to však neplatí. Podľa platných nariadení potrebujú aj hráči, aj diváci negatívny PCR alebo LAMP test nie starší ako 72 hodín alebo antigénový test nie starší ako 24 hodín.

Vzhľadom na to, že väčšina amatérskych súťaží má v letných mesiacoch úradný hrací čas v nedeľu o 17.00, znamenalo by to, že všetci účastníci by sa mali otestovať buď v sobotu večer, alebo v nedeľu ráno.

Pritom mobilné odberné miesta v nedeľu fungujú len vo väčších mestách a obce už nemajú dôvod organizovať víkendové testovanie pre svojich obyvateľov.

Vypustí sa podmienka testovania?

Dlho očakávaný reštart amatérskych súťaží sa preto na západe Slovenska zrejme odloží.

„Bolo nám avizované, že sa majú robiť nejaké kroky, či už zo strany Slovenského futbalového zväzu, alebo celkovo športového hnutia cez ministerstvo školstva, aby sa vypustila podmienka povinného testovania,“ informoval Peter Kováč, člen výkonného výboru Západoslovenského futbalového zväzu a predseda Oblastného futbalového zväzu Nové Zámky.

V ObFZ Nové Zámky mala byť cez víkend na programe jedna dohrávka 7. ligy, tú s určitosťou odložia na neurčito.

Dohrávky sa zrejme odložia

Postup bude pravdepodobne identický aj v prípade dvadsiatich troch naplánovaných dohrávok na úrovni regionálneho zväzu.

Okrem nich treba na západe odohrať do konca súťaží ešte päť kôl, zo všetkých regionálnych zväzov najviac.

„Súťaže musíme ukončiť do 30. júna, ale súťažný poriadok ešte ten prvý júlový víkend nám dovolí odohrať dohrávky. Teoreticky tieto dohrávky sa teda dajú presunúť na prvý júlový víkend. Preto podľa mojich informácií sa teraz tieto zápasy odložia a bude sa čakať, či sa uvoľní podmienka testovania,“ dodal Kováč.

Výkonný výbor ZSFZ zasadá budúci utorok 25. mája, výkonný výbor SFZ je na programe skôr, v stredu 19. mája.

„Aj oni budú musieť zaujať nejaké stanovisko, lebo sú pozastavené prvé dorastenecké ligy, žiacke najvyššie súťaže aj ženské súťaže. SFZ potom dá aj odporúčanie aj regionálnym a oblastným zväzom,“ doplnil Kováč.

Stanovisko do konca týždňa

„Podmienka testovania, ak sa to má zodpovedne dodržiavať, je neuskutočniteľná. Ak sa to nezmení, oficiálne súťaže ObFZ zrušíme. Pre družstvá, ktoré by mali záujem hrať aj za týchto okolností, by sme vytvorili nejakú inú súťaž, pohár ObFZ, alebo niečo podobné.

Náklady na delegované osoby bude hradiť zväz a tieto mužstvá by mohli takto odohrať nejaké zápasy a pripravovať sa na novú sezónu,“ načrtol možný vývoj v ObFZ Nové Zámky Peter Kováč.

Do konca týždňa vydajú oficiálne stanovisko o pokračovaní, respektíve zrušení súťaží.

Nedáva to logiku

Funkcionárovi nejde len o to, že v mnohých obciach sa nenachádza mobilné odberové miesto, ale aj o celkovú filozofiu tohto nariadenia.

„V nedeľu predpoludním môžem ísť do kostola, do fitnescentra či na plaváreň bez testu, hoci tam takisto prídu cudzí ľudia, ale popoludní na futbal, na exteriérovú aktivitu už test potrebujem. Nedáva to logiku. Chápem, že chcú ľudí nabádať aj na očkovanie, ale vybrali si na to tú najnevhodnejšiu aktivitu,“ dodal Kováč. 

Ako vyzerá situácia vo vašom okrese? Bude sa hrať alebo nie? Dajte nám to vedieť na futbalnet@sportnet.sk.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»24-hodinový test? Neakceptovateľné. Na západe víkendové zápasy zrejme odložia