Nové podmienky? Prísne, nelogické a kontraproduktívne, hnevá sa SFZ

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: Ivan Mriška)
Sportnet|23. júl 2021 o 23:55

Za týchto podmienok je priam nemožné organizovať zápasy mládeže a amatérskych súťaží.

BRATISLAVA. Návrat fanúšikov na tribúny sa síce koná, no je len postupný. A to napriek tomu, že je celé Slovensko podľa covid semafóru v zelenej farbe.

Namiesto maximálneho počtu tisíc fanúšikov upravuje najnovšia vyhláška Úradu verejného zdravotníctva podmienky tak, že štadióny v zelených okresoch budú môcť byť naplnené až na 50 percent svojej kapacity.

Podmienkou je však vakcína, prípadne PCR alebo LAMP test, nie starší ako 24 hodín. Už nebude možné preukazovať sa antigénovým testom.

Deti do 12 rokov sa nebudú musieť preukazovať negatívnym výsledkom testu všade tam, kde sa to aktuálne na území SR vyžaduje.

Tieto pravidlá však neplatia len pre fanúšikov, ale pre všetkých aktérov športového podujatia.

Okrem toho vyhláška upravuje aj ďalšie povinnosti pre organizátorov. Slovenský futbalový zväz (SFZ) v reakcii najnovšie rozhodnutie kritizuje.

Prísne, nelogické a kontraproduktívne

Uvoľnenie, ktoré prezentuje aktualizovaná vyhláška, vydaná vo Vestníku vlády SR, nikoho na SFZ nepotešila. Najmä v deň, keď sa začína najvyššia futbalová súťaž a týždeň pred štartom amatérskych líg.

"Predpokladali sme, že nová úprava vyhlášky, podľa ktorej bude upravený aj COVID semafor pre šport, bude reflektovať skutočnosť, že celé Slovensko sa nachádza po nekonečných mesiacoch v najmenej rizikovom stupni - monitoring, pričom lepší level rizikovosti ani neexistuje. Na naše veľké prekvapenie a ešte väčšie sklamanie k tomu nedošlo," píše sa vo vyhlásení SFZ.

"Dnes vydaná úprava je pre nás neakceptovateľná a podmienky definované vyhláškou pre organizáciu súťaží považujeme za neodôvodnene prísne, nelogické a navonok pôsobiace kontraproduktívne," ostro kritizuje.

Zväz s orgánmi doteraz komunikoval prostredníctvom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR ako gestora športu. "O to viac nás šokovalo, že naše výhrady a názory, ktoré gestor športu zdieľa a u kompetentných autorít už týždne presadzuje, ostali nevypočuté a takýto postoj zodpovedných autorít sa už začína pohybovať vo sfére ignorancie," pokračuje.

Vyhláška podľa SFZ nastavila pre desaťtisíce ľudí "režim a kolobeh testovania, resp. overovania zaočkovanosti", čo je "hlavne na mládežníckej a amatérskej úrovni extrémne komplikované, ak nie nemožné" z pohľadu organizačného, finančného a personálneho zabezpečenia.

SFZ upravil usmernenia

SFZ len začiatkom týždňa zverejnil usmernenia k štartu nového ročníka, pričom športovcom, členom tímu aj fanúšikom vyslovene odporúčal očkovanie.

Usmernenia musel na základe nových pravidiel upraviť, kompletné aktuálne usmernenia SFZ si môžete pozrieť tu.

"Z nášho pohľadu je nelogické obmedzenie, že podľa novej úpravy môže stále na jednom športovisku v exteriéri trénovať naraz kľudne 1000 športovcov, a to aj bez testu a akéhokoľvek obmedzenia, ale na účasť v súťažnom zápase s 22 hráčmi je už potrebný test, resp. naplnenie iných skutočností ako prekonanie ochorenia, očkovanie," upozorňuje SFZ.

SFZ vníma a podporuje snahu zvýšiť mieru zaočkovanosti, nesúhlasí však so spôsobom komunikácie. "Je dehonestujúce opakovane čakať a každú hodinu „kontrolovať“ Vestník vlády SR, či nevyšla nová, pre nás, zásadná vyhláška, keďže otvorenej a priamej komunikácie sme sa v skutočnosti ešte nedočkali," píše sa vo vyhlásení.

SFZ okrem organizátorských vecí reaguje aj na návrat fanúšikov, v ktorej plne podporuje iniciatívu Únie ligových klubov. Tá prostredníctvom marketingových kanálov upozorňuje, že šport bez divákov neprežije.

"Aj keď po dnešku pociťujeme rozčarovanie, vnímame, že je stále šanca na zmenu aktuálneho nastavenia. Pre nás je spustenie súťaží a ich čo najhladší a najmenej komplikovaný priebeh prioritou," dopĺňa vo vyhlásení.

Čo bude ďalej?

Zväz záverom žiada kompetentné orgány o "opätovné prehodnotenie rozhodnutia ohľadom podmienok organizácie súťaží za dodržania zásady primeranosti", pričom ponúka poskytnúť akúkoľvek potrebnú súčinnosť. 

"Avšak čas hrá v danom prípade proti nám a vec neznesie odklad. Ak k návrhu zmysluplného spôsobu riešenia súčasného stavu nedôjde v horizonte niekoľkých dní, budeme nútení zvažovať iné alternatívy postupu, a to nielen v rámci futbalu, ale celého športového hnutia.

Už teraz sa ozývajú hlasy a iniciatívy aj z iných národných športových zväzov, aby sme sa všetci v tejto veci spojili – názorovo sme zajedno, boríme sa s rovnakými problémami a ku koordinácii nášho postupu nedošlo doteraz len preto, že sme dúfali, že na to nebude dôvod a veci sa pohnú smerom k lepšiemu aj bez toho," uzatvára SFZ vo vyhlásení.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Nové podmienky? Prísne, nelogické a kontraproduktívne, hnevá sa SFZ