Pod Tatrami sa rozhodlo. Do Neapola pocestujú mladí Žilinčania

(Autor: Daniel Dedina)
Daniel Dedina|14. jún 2017 o 18:22

Účastníkov finále McDonald´s Cupu dekoroval Marek Hamšík.

POPRAD. Víťazom 19. ročníka McDonald´s Cupu – majstrovstiev Slovenska v minifutbale žiakov a žiačok 1. stupňa základných škôl sa v popradskom NTC stali futbalové nádeje zo Žiliny. Obhájili tak vlaňajší triumf.

Východniarom sa vo finále nedarilo, brali to však ako výbornú skúsenosť.

Miestenku vo finálovom kole McDonald´s Cupu si zabezpečili ôsmi víťazi krajských kôl.

Košický kraj zastupovala Základná škola akademika J. Hronca z Rožňavy, Prešovský ZŠ Štúrova z Hanušoviec nad Topľou.

V pondelok boli na programe zápasy v dvoch štvorčlenných skupinách.

Na druhý deň nasledovala rozhodujúca fáza turnaja, zápasy o konečné umiestnenie.

Celkovým víťazom sa stali žiaci a žiačky (v každom tíme muselo byť na ihrisku vždy aspoň jedno dievča) zo ZŠ s MŠ Školská v Žiline, ktorí vo finále porazili ZŠ Mlynská Senec suverénne 8:3.

Mc Donald´s Cup pod Tatrami s Hamšíkom: fotogaléria

19.6.2017

Žilina vládne Slovensku

„Sme veľmi šťastní, že sme dokázali obhájiť prvenstvo z minulého roka. To však nebol náš hlavný cieľ. Tým bolo podporiť u detí športový duch. Chceli sme si to tu užiť, čo sa nám vo výborných podmienkach a za asistencie krásneho počasia aj podarilo. Prvé miesto je už len bonus navyše, určite ho ale oslávime. Najviac sa tešíme na jesenný zájazd na zápas SSC Neapol,“ nadchýnal sa po prevzatí víťaznej trofeje Jaroslav Bačík, žilinský pedagóg a tréner v jednej osobe.

Žilina je zdá sa momentálne hlavným mestom slovenského futbalu. Fortuna lige vládne MŠK Žilina, žiaci z tohto mesta vyhrali posledné dva ročníky McDonald´s Cupu.

„Nechcem aby to vyznelo príliš sebavedomo, ale asi to tak bude. Klub je správne prepojený s mládežou v meste a okolí, ostatné družstvá si môžu v tomto brať príklad. Verím, že to potiahneme ešte ďalej,“ nádejal sa Bačík.

Nie všetky deti, ktoré mal k dispozícii pritom hrávajú v MŠK Žilina.

Napríklad Nela Lopušanová, najlepšia hráčka celého turnaja, hrá futbal na dedinskej úrovni a súťažne sa venuje najmä hokeju.

Výborná skúsenosť, skvelý zážitok

Rožňava a Hanušovce nad Topľou boli zaradené do rozdielnych skupín, ale na záver sa stretli v priamom súboji.

V zápase o 7. miesto sa zrodila remíza 4:4, v penaltovom rozstrele zvíťazili Rožňavčania 3:1.

„Výborná skúsenosť. Deti mali možnosť sa futbalovo porovnať s ostatnými výbermi a videli, v čom musia pridať. Skoro v každom zápase sme strelili prvý gól, vedenie sme ale nedokázali udržať. Zavážila aj kvalita dievčat, to či hrávajú súťažne alebo nie. Avšak klobúk dole aj pred našimi babami a celým tímom. Z 936 zúčastnených škôl sme skončili na siedmom mieste, takže je to veľký úspech pre našu školu i celú Rožňavu,“ vravel rožňavský kouč Zoltán Breuer.

Aj v tábore súpera o konečné umiestnenie prevážila spokojnosť.

„Skončili sme síce až na ôsmom mieste, ale chlapci a dievčatá nabrali neoceniteľné skúsenosti. Práca s 6-10 ročnými deťmi je namáhavá, vplyvom špecializovaných škôl sú badateľné veľké rozdiely. Napriek tomu, že sme len triapoltisícové mesto, dokázali sme odohrať dobré zápasy so Sencom či Trenčínom, s Rožňavou sme prehrali až na penalty. Chýbal nám povestný krok, možno trocha šťastia. Futbal je už taký, ale všetci išli až na dno svojich síl. Veľká vďaka patrí organizátorom. Bol to najlepší turnaj, na ktorom sme sa zatiaľ zúčastnili,“ chválil Pavol Minár z Hanušoviec nad Topľou.

„Samozrejme, deti boli najviac nadšené z prítomnosti Hamšíka, odfotili sa s ním, majú jeho podpis na loptách, kopačkách, čelenke. Bol to skvelý zážitok a zároveň motivácia do ďalšej práce. Aby ich naďalej lákal šport a aby nezleniveli,“ doplnil.

Obaja východniarski zástupcovia sa plánujú zapojiť aj do budúcoročnej, jubilejnej 20. edície McDonald´s Cupu.

Video: Jana Pisarčíková

Tréner Greško, ambasádor Hamšík

V Poprade nebola núdza ani o známe osobnosti.

Prím hrala dvojica výrazných persón slovenského futbalu.

Jednou z nich bol Vratislav Greško, ktorý viedol tím Banskej Bystrice. Ten skončil napokon štvrtý.

„Deti sú tu druhýkrát, takže vedeli čo ich čaká. Všetky kolá, aj okresné a krajské, boli výborne zorganizované. Celkový servis bol takisto na vysokej úrovni, takže pre organizátorov veľký palec hore. Víťaz môže byť len jeden, preto gratulujem Žiline,“ vravel nám 34-násobný slovenský reprezentant.

V bráne sa predstavil mladý Greško, syn Samko.

„Vlani aj teraz sme mali dohodu, že na McDonald´s Cupe môže ísť do brány. Inak je hráč. O poste však ešte ťažko hovoriť, v jeho kategórii sa hráva len 5+1. Až čas ukáže, kam ho to bude najviac ťahať,“ prezradil prísny tréner a otec v jednej osobe.

Samozrejme, najväčší virvar bol neustále okolo najjagavejšej slovenskej futbalovej hviezdy súčasnosti. Mareka Hamšíka, dlhoročného patróna McDonald´s Cupu.

Ten rozdal obrovské množstvo autogramov a neodmietol žiadnu prosbu o spoločnú fotografiu. Zostať na pamiatku zvečnený s Hamšíkom bol pre nemálo prítomných lajtmotív celého podujatia.

„Som rád, že môžem byť tvárou tohto turnaja, ide naozaj o veľké celoslovenské podujatie. Ak dobre rátam, tak ambasádorom McDonald´s Cupu som už štvrtý rok. Myšlienka podpory futbalu a športu celkovo u detí ma veľmi oslovila,“ prezradila nenapodobiteľná neapolská sedemnástka, ktorá na záver dekorovala účastníkov turnaja.

Fakty z turnaja

Finále: Žilina – Senec 8:3, o 3. miesto: Trnava – B. Bystrica 4:2, o 5. miesto: Trenčín – Šaľa 10:5, o 7. miesto: Rožňava – Hanušovce 4:4, na penalty 3:1.

Individuálne ocenenia – najlepší hráč: Nathan Udvaroš (Šaľa), najlepšia hráčka: Nela Lopušanová (Žilina), najlepší brankár: Boris Halada (Senec), najlepší strelec: Denis Adamkovič (Trnava).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Pod Tatrami sa rozhodlo. Do Neapola pocestujú mladí Žilinčania