Pistorius zelenú od IAAF nedostal

SITA|14. jan 2008 o 13:00

PARÍŽ 14. januára (SITA, AFP) - Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) podľa očakávania zakázala juhoafrickému telesne postihnutému šprintérovi Oscarovi Pistoriusovi ...

PARÍŽ 14. januára (SITA, AFP) - Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) podľa očakávania zakázala juhoafrickému telesne postihnutému šprintérovi Oscarovi Pistoriusovi súťažiť so zdravými športovcami na všetkých podujatiach organizovaných pod jej hlavičkou. Rozhodnutie platí aj vo vzťahu k olympijským hrám v Pekingu, kde sa chcel viacnásobný paralympijský víťaz predstaviť napriek tomu, že má amputované obe nohy.

"Oscar Pistorius nie je spôsobilý pretekať na súťažiach, organizovaných podľa pravidiel IAAF," znie verdikt o bezprecedentnej účasti telesne postihnutého atléta na OH 2008, ktorý padol až v pondelok, hoci pôvodne mal byť známy už minulý týždeň vo štvrtok. Odklad spôsobila snaha IAAF dať Juhoafričanovi a jeho poradcom viac času na vypracovanie odpovede na nepriaznivý výsledok vedeckej expertízy, ktorá mala byť smerodajným podkladom pre konečné rozhodnutie. Profesor Gert-Peter Bruggemann z Inštitútu biomechaniky na Kolínskej univerzite dospel k záveru, že Pistoriusovi poskytujú špeciálne protézy z uhlíkových vláken výhodu v konfrontácii so zdravými súpermi. Uplynulý víkend si prezident Lamine Diack a celý 27-členný výbor IAAF vyhradili na preštudovanie Pistoriusovej reakcie a výsledok bol v zhode s odporúčaním experta.

"Pistorius bol schopný vyvinúť rýchlosť na úrovni najlepších svetových bežcov, hoci na to potreboval vynaložiť o 25 percent energie menej. Beh s jeho protézami teda poskytuje výhodu tým, že nevyžaduje toľko dodanej energie ako beh s ľudskými končatinami. Rada IAAF mala k dispozícii kompletnú správu a rozhodla, že protetické čepele známe ako "gepardy" budú považované za technické pomôcky, ktoré sú v jasnom rozpore s pravidlom 144.2," vysvetľuje oficiálne vyhlásenie IAAF.

Pistorius sa narodil bez lýtkových kostí na oboch nohách a ako 11-mesačnému mu dolné končatiny amputovali pod kolenami. Behu sa začal intenzívne venovať pred piatimi rokmi, keď sa liečil zo zranenia, ktoré utrpel pri ragby. Deväť mesiacov mu stačilo na víťazstvo v behu na 200 m na Paralympijských hrách v Aténach v roku 2004. Dvadsaťjedenročný Pistorius je držiteľom paralympijských svetových rekordov v behoch na 100, 200 a 400 m, v uplynulej sezóne si "Blade Runner" na mítingoch v Ríme a Sheffielde už zmeral sily aj so zdravými atlétmi a požiadal o možnosť štartu na OH 2008 v Pekingu, kde mohol byť alternatívou pre juhoafrickú štafetu na 4x400 m. Pistorius má napriek zamietavému stanovisku atletických autorít stále možnosť odvolať sa, poslednou inštanciou môže byť až Športový arbitrážny súd v Lausanne. Ako Juhoafričan už v piatok uviedol, túto alternatívu hodlá využiť. "Cítim to ako povinnosť voči sebe aj ostatným postihnutým športovcom, aby som trval na svojom práve a nedovolil jedinej inštitúcii brániť mi v snahe vyrovnať sa v behu ostatným s pomocou náhradných prostriedkov, bez ktorých nie som schopný ani obyčajnej chôdze. Neustúpim," vyhlásil Pistorius v očakávaní negatívneho verdiktu.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Pistorius zelenú od IAAF nedostal