S mladíkmi zo Žiliny siahal na pohár. Zamieri tréner Staňo do Poľska?

Pavol Staňo vo finále Slovnaft Cupu.
Pavol Staňo vo finále Slovnaft Cupu. (Zdroj: TASR)
Titanilla Bőd|20. máj 2021 o 16:24

V poľskej Ekstraklase už jeden slovenský tréner pôsobí.

BRATISLAVA. V stredu večer utešoval svojich zverencov po prehratom finále Slovnaft Cupu. Vo štvrtok sa meno trénera Žiliny objavilo v poľských médiách. Podľa informácií denníka Gazeta Krakowska o Pavla Staňa má záujem tradičný klub Wisla Krakov.

Denník vyzdvihuje, že Staňo pracuje ako hlavný tréner iba rok a pol, no už si v tejto brandži spravil dobré meno. Vlani skončil na treťom mieste v ankete Tréner roka za Vladimírom Weissom starším a Jánom Kozákom mladším.

Poľsko pozná dobre

43-ročný Staňo dobre pozná poľský futbal, pôsobil tam deväť rokov. Hral za Poloniu Bytom, Jagielloniu Bialystok, Koronu Kielce, Podbeskidzie Bielsko-Biala i Termalicu Nieciecza. V tomto klube pracoval po ukončení hráčskej kariéry aj ako asistent trénera.

V poľskej najvyššej súťaži momentálne pôsobí jeden slovenský tréner, Martin Ševela vedie Zaglebie Lubin.

Majiteľ i hráč v jednom

Wisla je 14-násobným majstrom Poľska, no v súčasnosti prežíva ťažké obdobie. Pred totálnym bankrotom klub zachránil legenda poľského futbalu Jakub Blaszczykowski, ktorý je jedným z troch majiteľov klubu. Niekdajší hráč Borussie Dortmund za Wislu stále hráva.

Tréneri tu teda sú v špecifickej situácii, keď v kabíne majú aj svojho nadriadeného. Blaszczykowski už avizoval, že kopačky nezavesí na klinec ani v ďalšej sezóne. Prezidentom klubu je jeho brat.

Boj o záchranu

V uplynulom ročníku bojovala Wisla o záchranu, nakoniec sa umiestnila na 13. mieste Ekstraklasy.

Od decembra až do predposledného kola ročníka 2020/21 viedol poľský klub Peter Hyballa, ktorého dobre poznajú aj na Slovensku z pôsobenia v Dunajskej Strede.

Po jeho príchode Wisla v 11 zápasoch získala 18 bodov, a hrala atraktívny futbal s množstvom gólov. Prišiel však zlom a v nasledujúcich siedmich stretnutiach dalo mužstvo iba tri góly a získalo iba dva body za dve bezgólové remízy.

Spolu s nezhodami s Jakubom Blaszczykowskim to viedlo k tomu, že nemecko-holandský kouč v Poľsku skončil tesne pred posledným ligovým kolom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»S mladíkmi zo Žiliny siahal na pohár. Zamieri tréner Staňo do Poľska?