Opatrenia na Slovensku sú nezmyselné, tvrdí Karhan

Ivan Mriška|16. okt 2020 o 10:50

V druholigovom Komárne ovplyvnil Covid-19 úvod ročníka a teraz zrejme zrušil jesennú časť.

Zvýšený počet infikovaných ľudí novým koronavírusom na Slovensku prinútil krízový štáb a vládu zaviesť nové protipandemické opatrenia, ktoré sa výrazne dotkli aj športu.

Podľa nich sa budú môcť konať len najvyššie profesionálne súťaže v piatich odvetviach, celkovo osem líg. Šesť palubovkových športových súťaží (po tri mužské a ženské) a mužské vo futbale i v ľadovom hokeji.

Druhá najvyššia futbalová súťaž tak bude prerušená, podľa štvrtkového avíza, minimálne do 5. novembra.

„Nie som z toho nadšený. Keď sa všetko zastaví na dva – tri týždne a kým sa znovu rozbehne, osobne si myslím, že sa už tento rok hrať nebude,“ domnieva sa tréner Komárna Miroslav Karhan.

„Pôvodné rozhodnutie znelo, že profesionálne súťaže pokračujú. Preto sa tomuto rozhodnutiu čudujem, keďže veľká väčšina ľudí v 2. lige nemá civilné zamestnanie, v Komárne všetci fungujeme na profesionálnej báze. V televízii som videl množstvo zápasov v zahraničí, kde sú dokonca aj diváci na tribúne. My ani nemôžeme spolu trénovať. Tieto slovenské opatrenia považujem z pohľadu exteriérového športu za absolútne nezmyselné,“ dodáva.

Pomôže Komárnu prestávka?

Koronakríza na jar prakticky zrušila minulý ročník, ktorý dohrávala len šestica tímov. V Komárne ovplyvnila aj prípravu na aktuálnu sezónu.

„Keďže zahraniční hráči museli absolvovať karanténu, pripojili sa k tímu neskoro, a to nás pribrzdilo. Srb Mihajilo Popović preto naskočil do prvého kola bez jediného tréningu, pretože sa nám zranil obranca. Klobúk dole pred ním, ako to zvládol. V septembri takto vhupol do diania aj Goran Matić a strelil dva víťazné góly,“ chváli Karhan svojich zverencov.

Výsledky jeho tímu tak boli ako na hojdačke. Z posledných štyroch zápasov vyhral len jeden zápas na domácej pôde, tri – všetky na ihrisku súpera – prehral. Pomôže prestávka Komárnu naladiť formu na zvyšok sezóny?

„Nemyslím si, práveže by som radšej hral znova čo najrýchlejšie. Keď totiž prehráte, netrpezlivo čakáte na ďalší zápas, aby ste to mohli odčiniť,“ tvrdí tréner jedného zo štyroch druholigových klubov, ktoré nemajú na konte dvojciferný počet strelených gólov. V 11 zápasoch Komárňania skórovali iba 9-krát.

„Naša ofenzívna bilancia je až žalostná. Strieľame málo gólov a naposledy sme aj pár lacných dostali. Napriek tomu, že si vieme šance vypracovať, máme problém ich premeniť. Ak v 2. lige nestrelíte prvý gól, málokedy bodujete,“ upozorňuje Karhan.

Posila z Fortuna ligy

V poslednom kole predviedlo Komárno napriek prehre dobrý výkon na Pasienkoch proti béčku Slovana, za ktoré nastúpilo sedem hráčov prvého tímu vrátane Vladimíra Weissa.

„Keď som videl na súpiske sedem hráčov áčka, vedel som, že k zápasu pristúpime maximálne zodpovedne. Možno by sme mali proti mladíkom Slovana väčšiu šancu, ale mohli sme ich aj podceniť. Všetko je to o vlastnom nastavení. Napokon sme zviedli vyrovnaný súboj. Trafili sme brvno, ostatné šance zneškodnil Šulla. My sme naopak dostali gól, ktorý sa dal chytiť. Aj tento zápas bol o efektivite,“ hodnotí Karhan.

V 53. minúte sa na ihrisko dostal aj Modibo Sidibe, ktorý sa pripojil k tímu začiatkom októbra a prvé tri štarty si zatiaľ pripísal ako striedajúci hráč.

„Sidibe prišiel do nášho tímu dva dni pred zápasom s Petržalkou a následne nás čakal anglický týždeň a súboje s Púchovom a Slovanom. Vzhľadom na tento program sme veľa netrénovali, takže som ešte nemal možnosť vidieť ho v plnom tréningu,“ hovorí Karhan.

Dvadsaťosemročný zakončovateľ pôsobil v minulom ročníku vo fortunaligových Michalovciach, ktoré ho objavili vo štvrtej francúzskej lige. Reprezentant Nigeru sa odmenil za dôveru ôsmimi gólmi v dvadsiatich zápasoch a stal sa siedmym najlepším strelcom minulého ligového ročníka.

„Samozrejme, že od neho máme nemalé očakávania, ale dnes sa mi zatiaľ ťažko odhadujú jeho kvality. Najdôležitejšie bude, aby zapadol do tímu a rozumel si s chalanmi na ihrisku. Ale na to sa musia zohrať, až potom sa mu môže dariť strelecky a bude mať z neho tím osoh,“ dopĺňa Karhan.

Bývalý 107-násobný slovenský reprezentant sedí na lavičke Komárna od začiatku roka 2020. Pri pohľade na priebežné 9. miesto má zmiešané pocity.

„Musíme sa zamyslieť, prečo máme iba pätnásť bodov a nie viac. Keď sa však pozrieme do kolónky strelených gólov, musíme uznať, že aj tento bodový zisk je dostatočný. Uvedomujem si, že tieto výsledky nie sú optimálne a viem, čo so sebou prináša trénerská funkcia. Verím však, že budem mať možnosť začatú robotu v Komárne dokončiť,“ uzavrel Karhan.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Opatrenia na Slovensku sú nezmyselné, tvrdí Karhan