Olympijské spomienky: Doktor Klíma musel v lietadle kriesiť Baču

S japonskými  čelenkami. Hokejistom ich na výlete v Tokiu venovala pani Fusako Okomato. Doktor M. Klíma je vľavo.
S japonskými  čelenkami. Hokejistom ich na výlete v Tokiu venovala pani Fusako Okomato. Doktor M. Klíma je vľavo. (Autor: archív M. K.)
Vladimír Mezencev|9. jan 2018 o 00:00

Hokejisti zemetrasenie prespali. Čudovali sa, kto im rozhádzal veci.

MUDr. Miloslav Klíma: fotogaléria

2.1.2018

KOŠICE. Miloslav Klíma je uznávaný a skúsený traumatológ. Okrem toho má za sebou polstoročie strávené medzi športovcami ako klubový i reprezentačný lekár.

Sám sa kedysi aktívne venoval basketbalu. Získané skúsenosti najmä z pôsobenia medzi hokejistami VSŽ, resp. HC Košice ho posunuli do realizačných tímov reprezentačných výberov.

Slovenský olympijský výbor (SOV) si ho vybral aj za člena oficiálnej výpravy SR na dve zimné olympiády.

Košičan Klíma bol vo výprave v roku 1994 v Lillehammeri a o štyri roky neskôr v Nagane.

Lososy pripravovali na desiatky spôsobov

„Neletel som na svoju prvú olympiádu v Nórsku ako niekto, kto ešte nebol na žiadnom väčšom svetovom športovom podujatí. Už predtým som pôsobil na niekoľkých hokejových šampionátoch, ale olympiáda v Lillehammeri prekonala všetky moje aj najsmelšie očakávania“, začal svoje spomienky na február 1994 doktor Klíma.

„Náš vtedajší prezident SOV Vladimír Černušák sa dovtedy zúčastnil aspoň na desiatich olympiádach, ale tiež jednoznačne konštatoval, že to boli najkrajšie hry zo všetkých, ktoré dovtedy zažil.“

Už prílet prvej samostatnej slovenskej olympijskej výpravy bol veľmi symbolický.

Z daždivej a hmlistej Bratislavy vládny špeciál po dvoch hodinách pristál v Oslo do skutočnej škandinávskej zimy, plnej snehu i slnka, ale aj poriadnej mínusovej teploty -16 stupňov.

Nasledoval 145 km dlhý presun autobusom do samotného dejiska zimnej olympiády.

Nóri vystavali skutočnú olympijskú dedinu, tvorili ju drevené domčeky, do ktorých sa po skončení hier mali nasťahovať rodiny dôchodcov.

Klímu šokoval samotný prístup Nórov k olympiáde. Tak napríklad jedným z dobrovoľníkov, ktorí sa starali o slovenskú výpravu, bol aj samotný generálny guvernér Nórskej národnej banky.

Okrem toho ani najväčší optimisti nečakali na ďalekom severe takú vynikajúcu kuchyňu – šéfoval jej Francúz, medzi kuchármi boli aj Taliani a ani domáci

Nóri sa nedali zahanbiť, okrem iného pripravovali lososy na desiatky spôsobov.

Jedáleň s kuchyňou boli výpravám k dispozícii celých 23 hodín denne. Len jedna predstavovala hygienickú prestávku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Olympijské spomienky: Doktor Klíma musel v lietadle kriesiť Baču