29.07.2024 08:30
Deň 3
Minúta po minúte
Live

Bronzový kanoista Beňuš hral futbal tam, kde Peter Dubovský, teraz miluje hokej

Matej Beňuš oslavuje po tom, ako získal bronz vo finálovej jazde v kategórii C1 mužov.
Fotogaléria (30)
Matej Beňuš oslavuje po tom, ako získal bronz vo finálovej jazde v kategórii C1 mužov. (Autor: TASR)
Nikola Baďová, Titanilla Bőd|29. júl 2024 o 18:03 (aktualizované 29. júl 2024 o 18:36)

Najlepšiu jazdu si nechal na záver.

Vodný slalom na OH 2024

Finále C1 - výsledky:

1.

Nicolas Gestin

Francúzsko

91,36 s (0)

2.

Adam Burgess

Veľká Británia

+ 5,48 (0)

3.

Matej Beňuš

Slovensko

+ 5,67 (0)

4.

Sideris Tasiadis

Nemecko

+ 5,91 (0)

5.

Miquel Trave

Španielsko

+ 6,56 (2)

6.

Lukáš Rogan

Česko

+ 6,73 (2)

PARÍŽ. Po príchode do cieľa zaťal päsť. Slovenský reprezentant Matej Beňuš získal pre Slovensko prvú medailu na olympijských hrách v Paríži 2024

Tridsaťšesťročný kanoista sa poučil z predchádzajúcich chýb a predviedol vynikajúcu jazdu bez chýb, čo mu stačilo na bronzovú medailu.

„Matej vie vo finále napraviť chyby, ktoré spravil,“ analyzoval pred finále v štúdiu STVR expert Alexander Slafkovský. 

Ja rád útočím zozadu a preteky sa začínajú až v pondelok," povedal Beňuš po sobotňajšej kvalifikácii.

Fotogaléria: Matej Beňuš získal bronz v C1 na OH Paríž 2024

Rád útočí zo zadných pozícií

Do finále postúpil z jedenásteho miesta a na trať vyštartoval druhý v poradí. 

„Maťo je známy tým, že postupuje aj z posledných priečok, ale na to finále sa vie vždy dobre pripraviť. V ňom netreba nič viac, len predviesť svoju jazdu, ktorú vie a vtedy bude aj dobrý výsledok,“ vravel tréner Matúš Hujsa pre Sportnet. 

Beňuš pôsobil vo finálovej jazde istejšie ako v semifinále a ukázal bojovný prejav. Úvodný úsek prešiel bez problémov. 

„Prvé tri valce prešiel tak, ako mal. V tomto úseku predtým stratil. Stred trate mu vyšiel bezchybne. Takto sa bojuje o medailu,“ komentoval bývalý kanoista Tomáš Kučera. 

Na posledných olympijských hrách v Tokiu obsadil vo finále šieste miesto, predtým v Rio de Janeiro získal striebro.

Matej Beňuš oslavuje po tom, ako získal bronz vo finálovej jazde v kategórii C1 mužov.
Matej Beňuš oslavuje po tom, ako získal bronz vo finálovej jazde v kategórii C1 mužov. (Autor: TASR)

Z víťazstva sa tešil domáci reprezentant Nicolas Gestin, ktorý predviedol suverénnu jazdu a v cieli mal náskok 5,48 sekundy na strieborného Adama Burgessa z Veľkej Británie. 

„Francúz šiel každú jazdu pod kontrolou. Bolo úžasné, ako využil domáce prostredie. Mal oveľa viac hodín odjazdených v kanáli ako ostatní,“ zhodnotil Michal Martikán pre slovenských novinárov. 

Fotogaléria: Matej Beňuš na OH 2024 v Paríži (semifinále + finále)

Nervózne čakanie

Beňuš počas dlhého čakanie vedel, že jeho čas 97.03 sekundy bude veľmi tesný na medailové priečky. 

„Pri čakaní som bol veľmi nervózny. Vedel som, že môj čas bude veľmi hraničný. To sa aj potvrdilo. Dvaja pretekári ma predbehli, ale rozhodcovia im dopísali päťdesiatsekundové penalizácie. 

Po dojazde som si myslel, že to bude veľmi tesné na medailu,“ povedal v prvom rozhovore pre STVR. 

Napokon sa šťastie priklonilo na stranu slovenského reprezentanta. 

„Som veľmi šťastný, že som sa vrátil na stupne najlepších, po tom, čo som v Tokiu zlyhal. Na najťažšej kombinácii bránok šesť a sedem, ktorá bola pre praváka náročná, som čosi stratil, ale dnes by som nevyhral, lebo Francúz bol suverénny. 

Atmosféra bola fantastická, lebo Francúzsko je vodácka krajina. Neviem, či sa niečo podobné zopakuje," doplnil. 

Ukázal, že patrí medzi špičku

Slovensko si pripísalo vo vodnom slalome cenný kov na každých olympijských hrách. Všetko odštartoval Michal Martikán v Atlante 1996, kde získal fantastické zlato. Odvtedy si odniesol ďalšie štyri cenné kovy. 

„Boli to fantastické preteky s fantastickou energiou a atmosférou. Matej patrí medzi svetovú špičku a je super, že to takto dopadlo. 

Napriek všetkému som maximalista a škoda, že Maťovi to nevyšlo na vrchol. Urobil niekoľko chybičiek, ale je super, že získal medailu a treba sa z toho tešiť. 

Bránky boli na dvoch, troch úsekoch veľmi náročné. Zdalo sa, že u niektorých slalomárov rozhodovala mentálna sila a mentálna pohoda,“ uviedol dvojnásobný olympijský šampión Martikán. 

Vyrastal v lodenici

Keď som bol menší, venoval som sa viacerým športom. Do desiatich rokov som hrával futbal za Vinohrady, robil som aj moderný päťboj po otcovi.

Vlastne v detských kategóriách to bol trojboj – plávanie, streľba a beh. A vodu som mal takpovediac povinne, keďže mama bola vodáčka a vyrastal som v lodenici,“ hovoril Beňuš o svojich začiatkoch.

Rodák z Bratislavy miluje hokej, ktorému sa venujú aj jeho synovia.

Začal som hrať, asi keď som mal 25 rokov. Dali sme sa vtedy dokopy partia vodákov. V súčasnosti nastupujem v dvoch poloamatérskych súťažiach. Je to pre mňa fantastická kondičná príprava, výborný doplnkový šport, lebo človek používa, hlavu, ruky aj nohy,“ vysvetlil.

Plavčík na OH 2024 v Paríži
dnes 10:3514
Virálnym hrdinom olympiády je plavčík. Zožal aplauz, získal slávu aj prezývkuZ bazéna vylovil zabudnutú čiapku.
dnes 10:3514
Richard Tury počas finále streetu.
Miloslav Šebeladnes 18:289
Do finále skočil posledným pokusom. Tury senzačne bojoval o medailuRichard Tury v skejtbordingu vybojoval 5. miesto
Miloslav Šebeladnes 18:289
Rafael Nadal.
dnes 19:32
Ukončí Nadal svoju hráčsku kariéru? Rozhodne sa po OH v ParížiŠpanielsky tenista má stále šancu na zisku medaily vo štvorhre spolu s krajanom Carlosom Alcarazom.
dnes 19:32
Fotka zo zápasu Anders Lind - Marcos Freitas.
dnes 18:53
Učil sa nanovo chodiť, predpovedali mu športový koniec. Dán začal účinkovanie v Paríži víťazstvomDánsky reprezentant mal po autonehode na niekoľkých miestach zlomenú chrbticu.
dnes 18:53
Adam Peaty.
dnes 17:48
Britský plavec získal medailu, následne mal pozitívny test na Covid-19Adam Peaty verí, že sa stihne vyliečiť a zúčastní sa v štafetových pretekoch.
dnes 17:48
Thomas Pidcock pri dojazde do cieľa na OH 2024 v Paríži v disciplíne horská cyklistika.
dnes 16:46
Nezastavil ho ani defekt, Pidcock obhájil olympijské zlatoBritský jazdec finišoval 9 sekúnd pred domácim reprezentantom Victorom Koretzkym.
dnes 16:46
Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš počas OH v Paríži 2024.S trénerom hodinu špekulovali nad náročnou traťou. Nakoniec je z toho postup do finále Na OH 2016 získal striebornú medailu.
Richard Tury.
dnes 16:066
Tury neveril vlastným očiam. Ako jediný Európan postúpil do fináleDisciplína street pozostáva zo siedmich častí, dvoch jázd a piatich trikov.
dnes 16:066
Leonardo Fabbri.
dnes 17:12
Taliansky guliar vynechal z jedálnička pizzu a cestoviny. Rapídne schudol a túži po zlateFabbriho prístup k svojmu remeslu sa zmenil v ostatnom období aj tým, že nadviazal spoluprácu s mentálnym trénerom.
dnes 17:12
Iga Swiateková.
dnes 14:09
Swiateková domácu tenistku nešetrila, z postupu sa teší aj nasadená ČeškaV dueli o postup do štvrťfinále nastúpi štvornásobná šampiónka Roland Garros proti Číňanke Si-jü Wang.
dnes 14:09
Slovenský reprezentant v športovej streľbe Marián Kovačócy.online
dnes 07:451
ONLINE: Strelectvo - trap na OH 2024, Marián Kovačócy dnes LIVE (kvalifikácia)Sledujte s nami online prenos z kvalifikácie trapu mužov na OH 2024. Predstaví sa aj slovenský reprezentant Marián Kovačócy.
dnes 07:451
Kevin Durant v zápase Srbsko - USA na OH 2024
dnes 08:432
Keď sa Američania rozbehli, Srbi sa len prizerali. LeBron vychválil výkon DurantaToto bol najlepší zápas, ktorý sme odohrali toto leto, vravel LeBron James.
dnes 08:432
Austrálske plavkyne Mollie O'Callaghanová, Shayna Jacková, Emma Mckeonová a Meg Harrisová pózujú so zlatou medailou po triumfe v štafete na OH 2024 v Paríži.
dnes 11:4713
Skúsený komentátor si neodpustil nevhodnú poznámku na ženy, Eurosport ho stiaholJeho spolukomentátorka poznámku vzápätí označila za neslýchanú.
dnes 11:4713
Richard Tury.online
dnes 10:555
ONLINE: Skejtbording na OH 2024, Richard Tury dnes LIVE (street - muži)Sledujte s nami online prenos zo skejtbordingu mužov na OH 2024. Predstaví sa aj slovenský reprezentant Richard Tury.
dnes 10:555
Róbert Kubín.online
dnes 11:17
ONLINE: Windsurfing na OH 2024, Róbert Kubín dnes LIVE (jachting)Sledujte s nami online prenos z windsurfingu na OH 2024. Predstaví sa aj slovenský reprezentant Róbert Kubín.
dnes 11:17
Julian Köster (v strede) v zápase Nemecko - Japonsko na OH 2024 v Paríži.
dnes 10:55
Nemeckí hádzanári sú v Paríž zatiaľ suverénni, obhajcovia bronzu nestačili na ŠvédskoNemecko je tak na čele skupiny A na OH Paríž 2024.
dnes 10:55
Ban Hyo-jin
dnes 11:27
Južná Kórea oslavuje v Paríži historicky sté zlato, získala ho 16-ročná rekordérkaVo finále zdolala v rozstrele čínsku súperku.
dnes 11:27
Andy Murray a Daniel Evans na OH 2024 v Paríži.
dnes 11:251
Murray si ešte predĺžil kariéru, ušiel z piatich mečbalov. Trénerka: Už som ho v duchu odpísalaNevyzeralo to, žeby sme to mohli otočiť a zvíťaziť, okomentoval Murray víťazstvo vo štvorhre.
dnes 11:251
Eliška Mintálová na OH 2024 v Paríži.
dnes 11:45
Smútok Mintálovej vylieči len čas alebo medaila z krosu, myslí si tréner SlovenkyPodľa Petra Cibáka mladšieho nemožno porovnávať deviatej miesta kajakárky Elišky Mintálovej z OH v Tokiu a Paríži.
dnes 11:45
Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš počas OH v Paríži 2024.online
dnes 12:30
Vodný slalom na OH 2024: Beňuš si zabezpečil postup do fináleSledovali ste online prenos zo semifinále C1 mužov vo vodnom slalome na OH 2024. Predstavil sa aj Matej Beňuš.
dnes 12:30
Britskí skokani Thomas Daley a Noah Williams
dnes 12:59
Dá zbohom olympiáde? Daley nezastavil čínsku dvojicu, ale teší sa už z piatej medailyBrit obhajoval zlato z Tokia.
dnes 12:59
Derya Cebeciogluová v zápase Turecko - Holandsko na OH 2024 v Paríži.
dnes 12:35
Turecké volejbalistky sa nevzdali ani za stavu 0:2, napokon sa tešia z triumfuHolanďanky nedotiahli sľubne rozohraný zápas.
dnes 12:35
Srbský tenista Novak Djokovič počas OH v Paríži 2024.online
dnes 13:051
Tenis na OH 2024: Nadal bojoval, v súboji velikánov však nestačil na DjokovičaSledovali ste ONLINE prenos zo zápasu 2. kola tenisového turnaja na OH 2024: Novak Djokovič - Rafael Nadal.
dnes 13:051
Adam Peaty
dnes 13:38
Brita delili dve stotinky od vyrovnania Phelpsa, napriek tomu plakal od štastiaVíťazný Nicoló Martinenghi uviedol, že siedma dráha vo finále mu priniesla šťastie.
dnes 13:38
Basketbalistky Nigérie sa tešia z výhry
dnes 14:171
Senzácia v basketbale. Nigérijčanky nepustili v Paríži na loď, potom zdolali favoritaTriumfovali o 13 bodov.
dnes 14:171
Futbalistky Kanady.
dnes 17:34
Kanada nesúhlasí so svojim trestom za sledovanie súperiek pomocou dronuKanadská ženská reprezentácia sa odvolala proti trestu FIFA.
dnes 17:34
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Bronzový kanoista Beňuš hral futbal tam, kde Peter Dubovský, teraz miluje hokej