Hral so Škrtelom i Penksom, teraz ťahá nováčika piatej ligy

(Autor: Jana Skornsek)
Marián Dragúň|16. aug 2021 o 16:05

Ambiciózny klub z Branča lanári ďalšieho bývalého ligistu aj Afričanov.

BRANČ. Po víťazstve v prvom kole V. ligy Stred Západoslovenského futbalového zväzu v Jacovciach (2:0) oslávil nadupaný nováčik z Branča domácu premiéru vo vyššej súťaži uplynulú nedeľu triumfom 4:1 nad tímom FC ViOn Zlaté Moravce C – Volkovce a po dvoch kolách figuruje o skóre na druhom mieste za vlaňajším majstrom OFK Solčany.

Nedeľňajší zápas OFK Branč – FC ViOn Zlaté Moravce C - Volkovce mal jasného favorita a od začiatku aj jasný priebeh, lenže ešte po štvrťhodine hry svietilo na tabuli 0:0.

Z lavičky Volkovčanov bolo počuť akurát tak hlasný pokyn „držte 90-tku, držte 90-ku,“ no čerstvá posila Branču a široko - ďaleko vyhlásený strelec Michal Béger gólovo stále mlčal, hoci šance sa rodili jedna za druhou.

V 17. minúte sa snaživí hostia z čista – jasna dokonca odtrhli a po ukážkovej spätnej prihrávke nemohol Jozef Chovanec z vnútra päťky do odkrytej brány nedať – 0:1. Skúsení domáci nespanikárili, ale brankár Martin Červený často čaroval a favorita privádzal do zúfalstva.

Za Prešov hral ligu s Marekom Penksom

Za stavu 0:1 sa rozčertil všadebol Jozef Čertík, ktorý v 28. minúte umiestnenou hlavičkou vyrovnal.

„Od začiatku sme boli dominantní a vedeli sme, že góly musia prísť,“ hovorí 36-ročný odchovanec Prievidze, spoluhráč hviezdneho Martina Škrtela zo žiackej kategórie, ktorý toho pochodil s futbalom naozaj neúrekom. V roku 2006 prestúpil Čertík napríklad z českých Vítkovíc do vtedy prvoligového Prešova.

„V Prešove som hral za trénera Pivarníka napríklad s Marekom Penksom a v lige sme skončili na piatom mieste,“ spomína kapitán Branču, ktorý stihol s touto niečo vyše dvojtisícovou dedinou na ceste medzi Nitrou a Novými Zámkami postúpiť už dvakrát.

Pred prestávkou ešte nabil Lukášovi Felisovi, ktorý exportnou bombou poslal svojich do vedenia a po nej samotný Čertík zvýšil na 3:1. „K lopte sa dostal Denis Čery, s ktorým som hrával za Zvolen, Rimavskú Sobotu a Sereď a s ktorým sa doteraz navštevujeme, preto som vedel kde mi asi posunie loptu.“ Víťazstvo 4:1 spečatil v 64. minúte - tiež dvojgólový - Lukáš Felis.

„Viem, že sa tam pýtalo ešte viac gólov, ale bola naozaj veľká horúčava a najbližšie nás čakajú dva zápasy vonku.“ ...a aj silnejší súperi, lenže kapitán si trúfa priviesť zo Zbehov a Topoľčian štyri body.

Rodák zo Sebedražia od Prievidze je s podmienkami v Branči veľmi spokojný, no zamyslel sa nad ponukou, ktorú dostal ako 15-ročný čerstvý žiacky majster Slovenska od Ajaxu Amsterdam.

„Vtedy som nemal ešte ani mobilný telefón a vybavovalo sa to rôznymi cestami. Ale hlavný problém bol ten, že by sme sa do Holandska museli presťahovať celá šesťčlenná rodina.“

Branč môže byť ešte obrovským lákadlom

Tréner Branču Zoltán Čekey myslí hneď po víťaznej domácej premiére na ďalších súperov. „Naďalej budeme hrať útočným štýlom s vysoko postaveným napádaním súpera. V najbližšom kole v Zbehoch, ktoré sú hlavne doma silné, by už mal nastúpiť aj stopér Marián Had, od ktorého očakávam aj kvalitnú rozohrávku,“ sľubuje si tréner od bývalého reprezentačného obrancu, ktorý si v prvom kole v Jacovciach natiahol sval.

Nie tak dávno sa v súvislosti s možnými posilami Branču spomínalo napríklad aj meno iného bývalého reprezentanta Róberta Vitteka. Dnes sú už však siete rozhodené iným smerom, dokonca aj na inom kontinente.

„Posilniť mužstvo sa dá do konca septembra, uvidíme čo sa nám podarí, no máme záujem o jedného hráča, ktorý bol v minulej sezóne v kádri ligového FC Nitra, no a vyskúšať by sme chceli aj troch Afričanov,“ naznačil kouč. Uf, tak neokukaný nováčik z Branču môže byť ešte poriadnym lákadlom celého futbalového Nitrianskeho kraja.

Aj v onakvejších kluboch by ho nosili na rukách

Aj generálny manažér OFK Branč Ladislav Kazán je spokojný so vstupom do vyššej súťaže, no s jedlom rastie chuť.

„Je to kvalitnejšia súťaž, no určite nechceme hrať o stred tabuľky. Zaujímať nás budú najvyššie priečky, stále však musíme zostať pri zemi. Verím filozofii nášho trénera a vždy budeme preferovať ofenzívny spôsob hry. Osobne mi mimoriadne záleží na prebudení divákov z pokoronovej letargie, aby ešte viac navštevovali športové podujatia a spoločne sa tešili z futbalových úspechov.“

Veľkým pozitívom mecenáša Branču Ladislava Kazána je, že dáva stále viac do popredia výchovu vlastnej generácie hráčov.

„Tým, že do A mužstva nosíme kvalitných futbalistov, ktorí už majú čosi odohrané, chceme dať našim mládežníkom pozitívny príklad, aby sa venovali športu,“ zakončil sponzor, ktorého by nosili na rukách aj v onakvejších slovenských kluboch. Ponúk vraj bolo veru dosť, sám sa však stále vidí vo svojej rodnej dedine, i keď, podporu klubu zo strany samosprávy by privítal väčšiu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Hral so Škrtelom i Penksom, teraz ťahá nováčika piatej ligy