Na šachovom Prešov Open triumfoval Kasperka, až za ním veľmajstri

Na Prešov Open sa zúčastnilo 77 šachistov.
Na Prešov Open sa zúčastnilo 77 šachistov. (Autor: Viktor Zamborský)
Ján Jacoš|7. aug 2019 o 00:00

Zahraniční účastníci chválili podujatie.

PREŠOV. Prekvapujúcim víťazom dvanásteho ročníka medzinárodného šachového turnaja Prešov Open sa stal poľský šachista Ryszard Kasperek - v siedmich partiách získal šesť bodov.

Až za ním skončili veľmajstri Mikuláš Maník (tretí) a Konstantin Černyšev (piaty).

Polepšil si pätnásťročný francúzsky šachista Theo Ciccoli, ktorý má po mame šarišské korene - oproti vlaňajšku sa z tretieho miesta posunul na druhé.

Ciccoliovci sú pravidelnými účastníkmi Prešov Open. Theo bol po štyroch rundách na čele turnaja a tak možno predpokladať, že už na budúci rok zaútočí na najvyššiu priečku.

Medzi šachistkami bola najúspešnejšia dcéra ruského veľmajstra Černyševa Natalia Kareva (4,5 b) pred Oliviou Mirowskou (Poľsko, 4,5 b.) a Ivanou Sedlákovou (TJ Slávia PU Prešov, 4 b.).

Najkvalitnejší ročník v histórii turnaja

V priestoroch prešovského hotela Senátor zápolilo 77 šachistov a šachistiek z piatich krajín, hrali švajčiarskym systémom na sedem kôl.

Dvanásť aktérov malo ELO nad 2100 a tak riaditeľ turnaja Jaroslav Bánoci bol očividne spokojný.

„Turnaj sa vydaril, mal vysokú kvalitu, takú ešte vo svojej histórii nemal. Vydaril sa zo športovej i z organizačnej stránky, prebiehal v parádnych priestoroch v centre mesta. Človeka poteší, keď mu zahraniční účastníci pri lúčení vyslovia poďakovanie. O prvé miesto sa doslova bojovalo do posledných sekúnd," vyzdvihol športovú kvalitu podujatia J. Bánoci.

Prešov Open pripravil Prvý šachový klub Prešov a podporilo ho mesto Prešov.

Poradie: 1. Kasperek (Poľsko) 6 bodov, 2. Theo Ciccoli (Francúzsko) 5,5, 3. M. Maník (Šk Prakovce) 5,5, 4. Zambor (1. Šk Košice) 5,5, 5. Černyšev (Rusko) 5,5.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Na šachovom Prešov Open triumfoval Kasperka, až za ním veľmajstri