Piati ruskí chodci doplatili na sústredenie v Kirgizsku, nemôžu štartovať na MS v Číne

Zrušenie štatútu a zákaz štartu v Tchaj-cchangu sa týka aj Sergeja Širobokova (vpravo).
Zrušenie štatútu a zákaz štartu v Tchaj-cchangu sa týka aj Sergeja Širobokova (vpravo). (Autor: SITA/AP)
SITA|4. máj 2018 o 11:42

Dôvodom je podozrenie, že sa pripravovali pod vedením doživotne dištancovaného kouča.

MONTE CARLO/TCHAJ-CCHANG. Piatim ruským chodcom, ktorí mali cez víkend štartovať na II. majstrovstvách sveta družstiev v čínskom Tchaj-cchangu, Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) zrušila štatút neutrálneho športovca a dočasne im zastavila činnosť.

Dôvodom je vážne podozrenie, že sa v apríli na sústredení v kirgizskom meste Karakol pripravovali pod vedením doživotne dištancovaného kouča Viktora Čogina.

Dištancovali aj vicemajstra sveta

Zrušenie štatútu a zákaz štartu v Tchaj-cchangu sa týka aj minuloročného vicemajstra sveta z Londýna na 20 km, ešte len 19-ročného Sergeja Širobokova.

Okrem neho nezasiahnu na MS tímov do bojov ani Sergej Šaripov (muži - 50 km), Klavdija Afanasievová (ženy - 50 km), Oľga Jelisejevová (ženy - 20 km) a Julia Lipanovová (juniorky - 10 km).

O ďalšom osude tejto pätice sa rozhodne až po ukončení vyšetrovania, ktoré vedie Ruská antidopingová agentúra (RUSADA). Hrozí im však aj doživotný zákaz činnosti.

Má doživotný zákaz, vraj stále trénuje

Zvyšní dvaja zo sedmičky nominovaných ruských chodcov, Vasilij Mizinov (muži - 20 km) a Jana Smerdovová (ženy - 20 km), budú môcť štartovať na MS tímov, keďže sa nezúčastnili na sústredení v Karakole.

5

ruských chodcov má zákaz štartovať na majstrovstvách sveta družstiev v čínskom Tchaj-cchangu.

Obom naďalej na sezónu 2018 zostáva aj štatút neutrálneho športovca a môžu súťažiť v zahraničí.

Kontroverzný Viktor Čogin, ktorého takmer 30 zverencov vrátane olympijských víťazov a majstrov sveta prichytili pri porušení antidopingových pravidiel, dostal v marci 2016 doživotný zákaz športovej činnosti.

Napriek tomu sa stále objavujú informácie, že sa venuje trénerskej činnosti. Čogin údajne v apríli dohliadal na prípravu ruských chodcov v kirgizskom Karakole a v marci na tréningovom kempe v Čeboksaroch.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Piati ruskí chodci doplatili na sústredenie v Kirgizsku, nemôžu štartovať na MS v Číne