Hromada? Nebojí sa, pre Slovensko bude prínosom aj do budúcna, chváli legenda

Miroslav Karhan.
Miroslav Karhan. (Autor: TASR)
Michal Šášky|23. jún 2021 o 06:42

Čo hovorí Miroslav Karhan pred zápasom Slovensko - Španielsko na ME vo futbale?

Najcennejší dres si na seba obliekol 107-krát a v počte reprezentačných štartov dlho držal rekord. Prekonal ho dosiaľ len Marek Hamšík.

MIROSLAV KARHAN nestihol so Slovenskom veľký turnaj, o účasť na MS 2010 v Afrike ho pripravilo zranenie. Slovenský tím však sleduje pravidelne na diaľku ako divák.

Krátko pred rozhodujúcim zápasom v skupine EURO 2020 proti Španielsku priletel práve z krajiny súpera. „Týždeň som dovolenkoval na Malorke. Bolo super, ale doma máme väčšie teplo,“ poznamenal s úsmevom bývalý hráč Betisu Sevilla.

Slovensko odohrá zápas na štadióne, kde nehráva ani jeden zo sevillských klubov.

Ako sa vám páči tohtoročný formát EURO 2020?

Je to iné ako predošlé turnaje, do hry vstupujú rôzne faktory, ktoré predtým nehrali rolu. Hrá sa po celej Európe, tímy cestujú, na každom štadióne je iný počet divákov a rozdielna atmosféra.

Osobne by som bol radšej, ak by sa hralo v maximálne dvoch až troch krajinách, ale musíme akceptovať, čo si vymyslela UEFA.

Tréneri mali možnosť zložiť širšiu nomináciu než obvykle, ako vnímate 26-členný výber Štefana Tarkoviča?

Sto ľudí, sto názorov. Každý má svoj pohľad, za mňa by možno dostal priestor Matúš Bero, lebo hrával pravidelne dobrú súťaž, ale naozaj som nad tým ani veľmi nepolemizoval.

Myslím si, že ak by bol trénerom hocikto, nominácia by sa zmenila maximálne v dvoch, troch či štyroch menách. Nemáme takú základňu ako Španieli, Francúzi či Nemci, tí si môžu vyberať.

Štyridsaťpäťročný Karhan v minulosti viedol aj Spartak Trnava, neskôr trénoval Báhoň či Komárno. Najnovšie bude pôsobiť v mládeži FC Nitra.
Štyridsaťpäťročný Karhan v minulosti viedol aj Spartak Trnava, neskôr trénoval Báhoň či Komárno. Najnovšie bude pôsobiť v mládeži FC Nitra. (Autor: TASR)

Ako vnímate fakt, že zo slovenskej ligy bol nominovaný jediný hráč – Vladimír Weiss zo Slovana?

To je dôsledok kvality našej ligy a ukážka smeru, kam sa futbal na Slovensku uberá. Na našich ihriskách vídame behať najmä cudzincov, pričom väčšina len zaberá miesto slovenským chlapcom. Výsledok teraz vidieť v reprezentácii.

Môže potešiť aspoň to, že ďalší traja hrávajú v iných reprezentáciách?

Až traja, wau! To si nemyslím, že je nejaké extra číslo. A povedzme si na rovinu, o aké reprezentácie ide. Dvaja sú zo Severného Macedónska, najväčšieho prekvapenia a outsidiera, tretí z Maďarska. To nie sú reprezentácie, ktoré by patrili k európskej špičke. Odráža to jednoducho stav v našej lige s množstvom legionárov, ale aj jej kvalitu.

Príjemným prekvapením výberu je Jakub Hromada, ktorý patril proti Poľsku medzi najlepších hráčov, a to debutoval za Slovensko len tento rok. Ako vnímate výkony tohto hráča, ktorý, mimochodom, hráva na vašej pozícii?

Vidieť na ňom, že prišiel z kvalitného klubu, kde pravidelne hrával a darilo sa mu. Preniesol si pohodu do reprezentácie a treba uznať, že je to jeden z tých svetlejších zjavov. Vždy si odohrá svoje, nebojí sa a ukazuje, že môže byť pre slovenský tím veľkým prínosom aj do budúcna.

Na druhej strane je Stano Lobotka, okolo ktorého sa veľa polemizovalo, no a zatiaľ ako jediný stredopoliar Slovenska nenastúpil na EURO ani na minútu...

V Neapole mal zlú sezónu, najprv v klube nehrával, potom mal rôzne zdravotné ťažkosti, naposledy s mandľami, problémy sa okolo neho hemžili. Jeho herná prax a pohoda nie je na adekvátnej úrovni. Tréner ho nominoval a ukázal, že mu verí. To, že ešte nenastúpil, však asi naznačuje jeho horšiu formu.

Slovensko sa na ME dostalo cez baráž, nemá za sebou vydarenú kvalifikáciu, vypadlo z Ligy národov a nezačalo ideálne ani ďalšiu kvalifikáciu na MS. Je doterajšie účinkovanie na EURO pozitívnym prekvapením?

Úprimne, mne sa skôr potvrdilo, že máme na to odohrať s Poliakmi vyrovnanú partiu. Poľsko totiž nie je mužstvo, ktoré by nás malo vyslovene prevalcovať. To sa potvrdilo, získali sme navyše tri dôležité body. Švédi tiež nie sú žiadna extratrieda, sú nám tiež vyrovnanými súpermi, prehrali sme len o gól.

Ak je tu prekvapenie, tak negatívne a treba povedať, že sú to výkony Španielska. Očakávalo sa od nich oveľa viac. Sami počítali s tým, že budú po dvoch zápasoch v osemfinále a teraz sa budú už len pripravovať na vyraďovaciu fázu. No, majú len dva body.

Máte pocit, že potenciál španielskeho tímu je väčší, než sa zatiaľ preukázal?

Teraz som sa zo Španielska vrátil a musím povedať, že ľudia sú naozaj veľmi kritickí k hre i výsledkom, reprezentácia zaostala za očakávaniami fanúšikov či odborníkov.

Ťažko povedať, o koľko väčší je potenciál mužstva a čo viac vie ukázať. Hrajú svoj typický španielsky štýl, držia loptu, no nevytvárajú si veľa šancí a nedávajú góly.

Kritické ohlasy mali za predvedenú hru aj Slováci. Myslíte si, že mohli hrať odvážnejšie?

My hráme to, na čo máme. Povedzme si otvorene, posledný rok a pol strieľame veľmi málo gólov, tréneri si preto logicky viac zakladajú na obrane a dúfajú v brejky či štandardné situácie. Slovensko nemá hráčov na to, aby hralo ofenzívne.

Španieli mali proti Švédom 75-percentné držanie lopty, proti Poľsku 70 percent. To isté treba čakať aj v zápase proti Slovensku. Bude záležať len od toho, či sa im našu obranu podarí otvoriť, alebo tie priestory dokážeme zatvárať ako Švédi a Poliaci, proti ktorým Španieli nemali veľa šancí.

Bývalý brankár Marián Kelemen poznamenal, že sa nesmieme stiahnuť úplne dozadu a zároveň skúšať napádať s väčším počtom hráčov. Súhlasíte s ním?

Nemyslím si, že by sme sa dozadu stiahli úmyselne, to jednoducho vyplynie z tej hry. Španieli veľmi dobre kombinujú v strede poľa na jeden či dva dotyky. Budeme mať problémy s nimi vyhrávať osobné súboje a získavať z lopty. Musíme sa pripraviť, že sa hra bude odvíjať najmä pred našou šestnástkou.

Čo bude podľa vás dôležité pre to, aby Slovensko proti Španielsku uhralo dobrý výsledok?

Musíme využiť každú príležitosť, ktorá sa nám naskytne. Ak získame loptu, nesmieme ju stratiť a keď sa do šance dostaneme, musíme byť nebezpeční a hroziť, pretože ďalšia prísť už nemusí.

Aj keď som v minulosti hral v Španielsku, nebude to pre mňa špecifický zápas. Pozriem si ho a, samozrejme, budem fandiť chalanom, aby získali aspoň ten vytúžený bod a postúpili na úkor Španielov.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Hromada? Nebojí sa, pre Slovensko bude prínosom aj do budúcna, chváli legenda