Hamšíka prekvapil taliansky novinár. Sústredím sa na Španielsko, tvrdí

Slovenskí futbalisti na tréningu pred zápasom Slovensko - Španielsko na EURO 2020.
Slovenskí futbalisti na tréningu pred zápasom Slovensko - Španielsko na EURO 2020. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|22. jún 2021 o 20:13

Aký bol predzápasový tréning Slovákov?

SEVILLA. Na trávniku štadióna La Cartuja v Seville je všetko pripravené na predzápasový tréning slovenských futbalistov. V každej časti je čosi iné. Kužele, bránky i povrazy. 

Presne o pol siedmej sa z tunela začali trúsiť slovenskí futbalisti. Na čele bol reprezentačný tréner Štefan Tarkovič s brankárom Dušanom Kuciakom.  

Za nimi sa v dobrej nálade baví Róbert Mak s Milanom Škriniarom. Kapitán Marek Hamšík má vyhrnuté trenírky a na stehnách sú vidieť jeho tetovania. 

Juraj Kucka hladí nahor, akoby si obhliadal celý štadión, ktorý bol dokončený v roku 1999. Pôvodne bol postavený ako atletický štadión, ktorý mal byť súčasťou ponúk pre letné olympijské hry 2004 a 2008. 

Štadión La Cartuja v Seville, dejisko zápasu Slovensko - Španielsko na EURO 2020.
Štadión La Cartuja v Seville, dejisko zápasu Slovensko - Španielsko na EURO 2020. (Autor: Juraj Berzedi)

Schranz trénoval, ale nenastúpi 

Úvodné minúty si hráči žonglujú. Keď niekomu spadne lopta, dostane tradičnú frčku zaucho. Stanislav Lobotka sa jej najskôr bráni, ale neminie ho. Neskôr skočí na Lászla Bénesa. Všetko v rámci zábavy.

Pri úvodnom výkluse je aj Ivan Schranz, ktorý má obviazané pravé stehno a do zápasu proti Španielsku nezasiahne. 

„Urobili sme maximum, ale nebudeme riskovať ešte väčšie zranenie,“ naznačil Tarkovič na predzápasovej tlačovej konferencii.  

Rozcvičku ukončujú bagom 

Kondičný tréner Martin Rusnák začína rozcvičku, ktorá začína zľahka, ale po desiatich minútach ju ukončuje aj krátkymi šprintmi.  

Tréner Tarkovič má prekrížené ruky a pozorne to sleduje. Kým jeho asistenti Marek Mintál a Samuel Slovák si zatiaľ prihrávajú loptu. Trojica brankárov sa pripravuje samostatne. 

Po rozcvičke sa hráči rozdelia na dve skupiny – starí a mladí. Hrajú tzv. bago. „Už prebehlo pätnásť minút, musíte odísť,“ upozorňuje nás usporiadateľ.

Zo Sevilly

píše reportér Sportnet.sk Juraj Berzedi

Predzápasové tréningy tímov sú tradične otvorené pre médiá len úvodnú štvrťhodinu. Na sevillskom štadióne je len zopár novinárov a fotografov.

Je tu relatívny pokoj. Na mediálnu tribúnu sa novinári presúvajú po provizórnych schodoch. Pri každom vstupe či odchode z mediálneho centra alebo z tribúny vás skontrolujú usporiadatelia. 

Slovenskí futbaloví reprezentanti zľava, Ján Greguš, Milan Škriniar a Ondrej Duda.
Slovenskí futbaloví reprezentanti zľava, Ján Greguš, Milan Škriniar a Ondrej Duda. (Autor: TASR)

Hamšík: Pravda sa ukáže na ihrisku 

Trištvrte hodinu pred tréningom prebieha tlačová konferencia. Hoci tréner Tarkovič s kapitánom Hamšíkom sedia neďaleko nás, naživo ich nevidíme. Pre opatrenia v súvislosti s ochorením Covid-19 sú tlačové konferencie online. 

„Som nabudený. Vieme, že nás čaká dôležitý zápas o postup. Naša skupina je zamotaná, môžu postúpiť, všetky štyri mužstvá,“ priznal Hamšík. 

Španielsku reprezentáciu napriek dvom remízam proti Švédsku a Poľsku pasuje stále za jedného z najväčších favoritov šampionátu. 

„Je to obrovské mužstvo, jedno z najlepších na svete. Výsledky to možno nenaznačujú, ale dominujú na lopte, chýbajú im len góly. To je ich najväčší problém,“ hodnotí Hamšík. 

„Sme outsiderom, ale máme výhodu, že máme o bod viac ako oni. Pravda sa však ukáže na ihrisku, musíme tam vybehnúť nechať tam všetko,“ doplnil. 

Priebežná tabuľka skupiny E

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Hamšíka prekvapil taliansky novinár 

Slovenského kapitána neskôr zaskočil otázkou taliansky novinár, ktorý sa pýtal na hru talianskej reprezentácie a jeho bývalých spoluhráčov z Neapola. 

„Hráme zápas so Španielskom a vy sa ma, pýtate otázky na Talianov. Áno, hrajú fantastický futbal, majú výsledky, ale teraz sa sústredím len na Španielsko,“ pousmial sa Hamšík. 

Keď Slováci vyhrali v roku 2014 nad Španielskom 2:1, tréner Ján Kozák ho postavil na hrot útoku. Vtedy ho tým dosť prekvapil. 

„Aj teraz som pripravený hrať tam, kde ma tréner postaví. Ale, či to bude v útoku, to sa musíte spýtať jeho,“ poznamenal Hamšík. 

Nebudem predbiehať stratégiu. Je fér, aby sa ju najskôr dozvedeli hráči. Máme však viaceré možností a uvidíme, pre ktorú sa rozhodneme,“ povedal Tarkovič. 

Hrať na remízu Slováci nebudú 

Pred siedmimi rokmi bol asistentom trénera Kozáka. Rovnako ako na EURO 2016, keď Slováci zvládli posledný zápas v skupine. Remízou proti Anglicku 0:0 si zaistili postup do osemfinále. 

Aj teraz potrebujeme heroický a nadštandardný výkon. Španieli však ukazujú vysokú kvalitu. A príchodom Sergia Busquetsa ešte porastie,“ tvrdí Tarkovič. 

V neskúsenom španielskom tíme je futbalista Barcelony zrejme najväčšou hviezdou. V úvodných dvoch zápasoch nehral, keďže pred turnajom dostal covid. 

Tréner Tarkovič si uvedomuje, že na postup Slovákom stačí remíza. Hrať na ňu však podľa neho hráči nebudú. 

„Je to mentálna výhoda, keďže Španieli musia skórovať. Pri ich kvalite si však vypracujú šance a musíme mať aj šťastie, aby sme ich eliminovali,“ myslí si slovenský tréner. 

O základnej zostave už má jasno. „Takýchto zápasov hráči neodohrajú v živote veľa. Futbal je o drine, každodennej práci a hrať takýto zápas je určité zadosťučinenie,“ doplnil. 

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Hamšíka prekvapil taliansky novinár. Sústredím sa na Španielsko, tvrdí