Zaujal IQ vyše 140, písať vedel ako štvorročný. Tarkovič má nový tromf

Jakub Hromada v zápase Slovensko - Poľsko na EURO 2020.
Jakub Hromada v zápase Slovensko - Poľsko na EURO 2020. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|16. jún 2021 o 08:00

Vyrastal v slávnom Juventuse, ničili ho zranenia.

PETROHRAD. Chodil do triedy pre mimoriadne nadané deti, zaujal vysokým IQ vyše 140. Väčšina spoluhráčov o tom netuší.

„A tí, čo to vedia, si skôr zo mňa uťahujú, než by ma považovali za génia,“ vysvetľoval vlani v rozhovore pre Sportnet Jakub Hromada. 

„Už v štyroch rokoch som vedel čítať a písať. Myslím si, že to sú hlavné dôvody, prečo som sa do takej triedy dostal,“ pokračoval.  

Bol hyperaktívne dieťa. „Jediné, ktoré v škôlke nikdy nespalo. Namiesto povinného spánku som sa vozil po dvore na tatrovke a hral sa s vychovávateľkami,“ prezradil Hromada.  

Futbalisti Slovenska v úvodnom zápase majstrovstiev Európy zdolali Poľsko 2:1. Medzi ústredné postavy patril aj stredopoliar Jakub Hromada, nová tvár v zostave národného tímu.

Z Petrohradu

píše reportér Sportnet.sk Pavol Spál

Talent, čo vyrastal v Juventuse 

Jeho príbeh je zaujímavý, rozhodne nie všedný.

„Pred dvomi rokmi to bolo pre mňa nepredstaviteľné. Nevedel som, či budem ešte pokračovať vo vrcholovom futbale,“ priznal 25-ročný stredopoliar pražskej Slavie. 

V seniorskom národnom tíme debutoval iba v marci a mal raketový štart. Slovensko zdolalo v kvalifikácii o postup na svetový šampionát Rusko 2:1.  

Hromada patril k najlepším hráčom. Nepotreboval čas na aklimatizáciu, ihneď zapadol do základnej jedenástky. Po jeho príchode sa zlepšil obraz hry, spevnila sa defenzíva. Je vhodným spojením medzi defenzívou a ofenzívou. Vykryl rezervy tímu.

Košický rodák patril medzi najväčšie talenty slovenského futbalu. Vyrastal v slávnom Juventuse Turín, kde bol lídrom juniorky. 

„Pre mňa sú to nezabudnuteľné tri roky. Zážitkom bol už iba fakt, že som sa stal súčasťou Juventusu. Bola to pre mňa obrovská škola futbalu, ale aj života,“ vravel Hromada.

Mládežnícke ME dvakrát vynechal 

„V šestnástich rokoch to bolo pre mňa ako splnený sen. Je ťažké vyzdvihnúť jeden moment, ale rád spomínam na každý tréning s A-tímom či na výhru v juniorskom talianskom Superpohári,“ približuje Hromada.  

Na svetovom šampionáte do 17 rokov bol kapitánom národného tímu. Pôsobil aj v Sampdorii Janov, Senici či v Plzni. Jeho kariéru však pribrzdili zranenia.

Pre ne vynechal majstrovstvá Európy sedemnástok a v roku 2017 aj európsky šampionát do 21 rokov.  

„Klamal by som, ak by som tvrdil, že som to zvládal v pohode. Bol som nahnevaný na celý svet. Pýtal som sa, prečo práve ja. A úprimne, pri mojom poslednom zranení, som si vytváral čierne scenáre, že budem naozaj musieť skončiť s futbalom,“ vysvetľoval Hromada.  

Jeden prípad z desaťtisíc

Pred dvoma rokmi si zranil holennú kosť. Zranenie, ktoré nevyzeralo spočiatku vážne, sa skomplikovalo.  

„Museli mi zlomiť vnútorný členok, aby sa dostali k odumretej časti kosti. Tú mi odstránili a nahradili umelou chrupavkou veľkou jeden krát jeden a pol centimetra,“ opisoval.

„Bol som jeden prípad z desaťtisíc,“ priznal Hromada.

Od roku 2017 je hráčom Slavie Praha, minulý rok sa však rozohrával v Liberci, kde bol na hosťovaní.

V januári tohto roka sa vrátil do Slavie a príjemne prekvapil. Presadiť sa v kádri plnom reprezentantov je extrémne ťažké. Hromada to dokázal. Ihneď prvú šancu využil.

Hromada je strašne hrdý 

To isté sa mu podarilo aj v národnom tíme. V súboji proti Poľsku zohral dôležitú rolu.

Zápas do značnej miery ovplyvnilo vylúčenie Grzegorza Krychowiaka, ktorý dostal dve žlté karty. Obe po fauloch na Hromadu, ktorý si dobre kryl loptu. 

„Pri prvej žltej karte som cítil, že na mňa položil ruku. Úprimne, ja som si loptu trochu predkopol a už by som ju asi nemal, tak som po pocítení kontaktu padol k zemi,“ priznal.

A tiež to, že cítil nervozitu.

„Som v tíme ešte nováčikom, bolo to pre mňa niečo neuveriteľné. Po prvom hvizde stres opadne, no mrzia ma dve či tri straty lopty v strede ihriska. Celkovo som spokojný a som strašne hrdý, že som mohol nastúpiť,“ uzavrel Hromada.

Slováci sa po výhre 2:1 priblížili k postupu do osemfinále. V ďalšom zápase skupiny ich v piatok o 15.00 čaká Švédsko. To v prvom zápase skupiny remizovalo so Španielskom 0:0. 

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Zaujal IQ vyše 140, písať vedel ako štvorročný. Tarkovič má nový tromf