V Seville je počuť aj slovenčinu. Ako nastúpia Slováci proti Španielom?

Sevilla pred zápasom Slovensko - Španielsko na EURO 2020.
Sevilla pred zápasom Slovensko - Španielsko na EURO 2020. (Autor: Juraj Berzedi)
Juraj Berzedi|23. jún 2021 o 15:02

Ako to vyzerá v Seville pár hodín pred zápasom?

SEVILLA. Sedia vedľa seba Xavi Hernández a Andrés Iniesta. Zrazu k nim zozadu príde Marek Hamšík a poklepe ich po chrbte. 

Obaja sa otočia a sú prekvapení. Ale len na chvíľku. Zrazu sa objímajú akoby sa poznali dlhé roky. Pribudnú aj nejaké fotografie a spoločný rozhovor. 

Zostava Slovenska podľa Sportnetu

Dúbravka - Pekarík, Šatka, Škriniar, Hubočan - Kucka, Hromada - Haraslín, Hamšík, Mak - Duda

Jedni hovoria po španielsky, druhí anglicko-slovensky. Nevadí. Aj to im stačí, aby si rozumeli. Nie, v centre Seville sa nestretli skutoční futbalisti, ale len fanúšikovia s ich dresmi. 

Maňana, žreby i papierové vreckovky 

Atmosféra v španielskom meste bola prajná. Skôr dovolenková. V kaviarňach sedeli domáci španielski dôchodcovia a vychutnávali si kávičku. Popri nej vášnivo diskutovali. 

Možno aj o futbale, keďže ich reprezentácia hrá o pár hodín dôležitý zápas na EURO 2020 proti Slovensku. Uprostred vravy, jeden z nich zahlási: maňana! Ostatní sa usmejú. 

Je to vidieť, keďže v kaviarni nemajú nasadené rúška. Všade inde ich Španieli poctivo nosia. Takmer bez výnimky. Akýto rozdiel s Petrohradom, kde ich Rusi nemali vôbec. 

Popri pohodičke v kaviarňach zaujmú aj stánky so žrebmi. Sú na každom kroku. Kým na Slovensku predávajú obchodníci na semaforoch časopisy, tu núkajú papierové vreckovky. 

Sevilla pred zápasom Slovensko - Španielsko na EURO 2020.
Sevilla pred zápasom Slovensko - Španielsko na EURO 2020. (Autor: Juraj Berzedi)

Možno sa budú hodiť Španielom po večernom zápase so Slovenskom (18.00), po ktorom môžu domáci zažiť obrovské sklamanie, ak nepostúpia zo skupiny. Nepredbiehame však. 

Španieli hrajú stále futbal aj na ulici 

Také niečo si španielski fanúšikovia nepripúšťajú. Na pravé poludnie už začínajú chodiť v menších skupinkách. Tá najhlučnejšia má okolo dvadsať členov. 

Zo Sevilly

píše reportér Sportnet Juraj Berzedi.

V rukách držia transparent, na ktorom sa vyníma meno trénera Luisa Enriqueho. Keďže po anglicky príliš nechcú hovoriť, tak minimálne z ich španielčiny usudzujeme, že so súčasným reprezentačným trénerom nie sú príliš spokojní. 

Nadšení nie sú ani tínedžeri v sevillskej časti Triana, keď ich fotografujem pri tom ako hrajú futbal na betónovom ihrisku. 

Po španielsky niečo kričia. Keď im vysvetlím, že ich zvečním, keď raz budú hviezdy, je im to jedno. Nerozumejú a pokračujú rovnakou vetou. Odchádzam. 

Skupinka tínedžerov sa vyberie za mnou. Po pár metroch sa otáčajú a radšej idú hrať futbal. Ten hrajú aj malé deti pri drevenej stavbe Metropol Parasol. To na Slovensku príliš nevidieť. 

V Seville je počuť aj slovenčinu 

Slovenskí fanúšikovia si užívajú krásy Seville. Niektorí majú naplánované prehliadky najznámejších miest ako Plaza de Espaňa, Alkazár či sevillskú katedrálu so zvonicou Giralda. 

Iné skupinky posedávajú v reštauráciách. Je zaujímavé počuť v centre Sevilly slovenčinu. Stačí, keď idú oproti sebe skupinky, ktoré majú typický znak, a to slovenské dresy či vlajky. 

Hoci sa nikdy predtým nevideli, pozdravia sa. A na rozlúčku si zakričia: Slovenskooo, Slovenskooo. To akoby vyprovokovalo aj Španielov. 

Sevilla pred zápasom Slovensko - Španielsko na EURO 2020.
Sevilla pred zápasom Slovensko - Španielsko na EURO 2020. (Autor: Juraj Berzedi)

O pár sekúnd neskôr je počuť ich typický chorál, ktorý končí slovami Viva Espaňa! Na domácom štadióne La Cartuje budú mať výraznú prevahu. 

V prvých dvoch zápasoch však nenaplnili ani povolenú tretinovú kapacitu štadióna, na ktorý sa zmestí až 60-tisíc divákov. Každý zápas ich bolo len okolo 12-tisíc. 

V rozhodujúcom zápase v skupine ich bude zrejme viac. Slovákov bude maximálne do tisícky. Niektorí prišli za futbalom, iní si futbal spojili s dovolenkou v Andalúzii. 

Ale všetci sú nastavení pozitívne. „Veríme, že postúpime,“ odpovedajú bez váhania. 

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»V Seville je počuť aj slovenčinu. Ako nastúpia Slováci proti Španielom?