Zobrať nepripraveného hráča je samovražda (komentár)

Juraj Berzedi|20. máj 2021 o 23:20

Pôjde Lobotka na EURO?

Zobrať mu loptu? Takmer nemožné. Vymanévroval z každej pozície. Áno, mal to jednoduchšie, keďže hral proti amatérom.

Bol august 2015, keď treťoligový PŠC Pezinok hral proti AS Trenčín, ktorý bol momentálne najlepším klubom na Slovensku. Bol som pritom. Na ihrisku.

V strede poľa pracoval s loptou rýchlo, hoci nemusel. Už vtedy bol Stanislav Lobotka výnimočný. A začal patriť k mojim obľúbencom.

Na európskom šampionáte do 21 rokov bol fenomenálny. Až som nevedel slovami opísať jeho majstrovstvo.

Vo výborných výkonoch pokračoval aj v seniorskej reprezentácii. Sledovať jeho spoluprácu s Marekom Hamšíkom bolo úžasné.

Stanislav Lobotka v zápase finále play off o EURO 2020 proti Severnému Írsku v novembri 2020.
Stanislav Lobotka v zápase finále play off o EURO 2020 proti Severnému Írsku v novembri 2020. (Autor: TASR/PA)

Cítil som, že tento chlapík raz môže hrať za Real Madrid či FC Barcelona. A momentálne rozmýšľam, či vôbec má ísť na EURO 2020. Aké prozaické.

„Vyberať hráčov na EURO či MS je pre trénera veľmi náročné. Dve bezsenné noci minimálne. Z noci do rána sa stanete nepriateľom na celý život. Ten hráč vám neodpustí, človeka to mrzí, ale môže ísť len určitý počet,“ priznal tréner Vladimír Weiss starší.

Pri stopercentnom zdravotnom stave a normálnej zápasovej praxi je zbytočné uvažovať, či Lobotka patrí na EURO. Vtedy je jasným členom základnej zostavy.

Už počas posledných zápasov v reprezentácii však ukazoval výrazný fyzický i herný výpadok. Fanúšikovia hromžili. A ani on sám nemohol byť spokojný. Trápil sa. Až mi ho bolo ľúto.

Vyberať hráčov na EURO či MS je pre trénera veľmi náročné. Dve bezsenné noci minimálne. Z noci do rána sa stanete nepriateľom na celý život. Ten hráč vám neodpustí, človeka to mrzí, ale môže ísť len určitý počet.


Vladimír Weiss st.

V Neapole dostával čoraz menší priestor, čo mohli spôsobiť aj jeho dlhodobé ťažkosti s mandľami. Za posledné tri mesiace odohral osem minút a trénoval v obmedzenom režime.

Pred dvoma týždňami mu mandle vybrali a v súčasnosti začína trénovať. Zápasovú prax do EURO už nenazbiera. Nie je čas.

Je otázne, či sa pripraví z fyzickej stránky. A ak áno, na aký dlhý čas. Dať ho do základnej zostavy? Takmer nereálne. Skôr zasiahne do hry len ako náhradník.

Kto sa však na jeho úkor nedostane do nominácie?

Patrik Hrošovský, Ján Greguš i Jakub Hromada sú jeho konkurenti na pozícii defenzívneho stredopoliara. Je nepredstaviteľné, že jeden z nich na Lobotkov úkor nepôjde na EURO.

Lobotka bude o miesto bojovať s hráčmi ako László Bénes, Albert Rusnák či Matúš Bero. Hoci všetci traja sú typologicky trochu iní. Môžu hrať aj na krídle.

Možno nemajú takú futbalovosť ako Lobotka. Ale tá je zbytočná, keď nie je podporená fyzickou prípravou.

Dôležité je, ako na sebe Lobotka zapracuje najbližšie dni. Tréner Štefan Tarkovič mu podáva pomocnú ruku. A prípravný zápas s Bulharskom (1. júna) by mal byť jeho skúškou.

Hoci len na tridsať minút potrebuje ukázať, že tímu má smerom k EURO čo ponúknuť. Brať na vrcholné podujatie nepripraveného futbalistu je samovražda. Pre trénera i hráča.

Pripraveného Lobotku Slovensko potrebuje, nepripraveného nie.

Možno mu pomôže fakt, že sa nominácia pre pandémiu Covidu-19 rozšírila z 23 na 26 hráčov. Už teraz je však isté, že v momentálnom stave je na nominačnej hrane. 

A môže sa stať, že tréner Tarkovič sa stane jeho nepriateľom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Zobrať nepripraveného hráča je samovražda (komentár)