Slovensko je najslabšie, ale v Španielsku hučia všetky alarmy, tvrdí novinár

Marek Hamšík atakuje brankára Robina Olsena v zápase Slovensko - Švédsko na EURO 2020.
Marek Hamšík atakuje brankára Robina Olsena v zápase Slovensko - Švédsko na EURO 2020. (Autor: SITA/AP)
Juraj Berzedi|20. jún 2021 o 23:40

Čo sa stane, ak Španieli nepostúpia?

Futbalové Španielsko je vo veľkých pochybnostiach. Po úvodných dvoch zápasoch na EURO 2020 má len dva body. V poslednom súboji základnej skupiny proti Slovensku potrebuje na postup do osemfinále víťazstvo. 

„Slováci sú určite sebavedomí a v takomto stave môžu zvýrazniť španielske pochybnosti,“ tvrdí španielsky novinár ENRIQUE GARCIA z Estadio Deportivo.

Aká je v Španielsku nálada po dvoch remízach na EURO 2020 so Švédskom a Poľskom?

Španielski fanúšikovia a médiá sú po týchto zápasoch dosť pesimistickí. Španielsko hralo prvý zápas proti Švédsku dobre, ale nedokázalo streliť gól. Proti Poľsku to už také kvalitné nebolo, pochybnosti sú teraz oveľa väčšie. Pred šampionátom neboli príliš veľké očakávania, čo potvrdzuje, že nemáme na EURO taký silný tím.

Čím si vysvetľujete, že Španieli nedokázali vyhrať v úvodných dvoch zápasoch a strelili len jediný gól?

Je očividné, že Španielsko nie je také nebezpečné ako v minulosti. Hráči nedokážu streliť gól, trápia sa vo finálnej fáze. Síce majú kontrolu nad zápasom, ale na tejto úrovni to nestačí. Mužstvo je dosť predvídateľné. Ani tréner Luis Enrique nie je schopný zdynamizovať španielsku hru. Je konzervatívny.

Španielsky novinár Enrique Garcia z Estadio Deportivo.
Španielsky novinár Enrique Garcia z Estadio Deportivo. (Autor: Archív: Enrique Garcia)

Viacerí odborníci tvrdia, že na EURO 2020 hrá najslabšia španielska reprezentácia za posledné roky. Aký je váš názor?

Je to normálny proces, ktorý prebieha od najlepšej generácie v histórii Španielska po tú súčasnú. Nastalo omladzovanie tímu. Ak však chcete vyhrať veľké turnaje, musíte sa dostať do záverečných kôl, aby ste získali poznatky a skúsenosti, vďaka ktorým môžete urobiť ďalší krok.

V reprezentácii nemáme veľa hráčov, ktorí by mali podobné skúsenosti. Ani z klubovej scény. V reprezentácii nie sú hráči Realu Madrid. A FC Barcelona sa v posledných rokoch nedostávala v Lige majstrov príliš ďaleko. Atlético Madrid je síce konkurencieschopný tím, ale v kádri reprezentácie sú odtiaľ iba dvaja hráči.

V španielskom kádri nie sú také osobnosti ako Sergio Ramos, Gerard Piqué, Xavi či Andrés Iniesta. Ako veľmi to reprezentácii komplikuje situáciu?

Je to výrazný problém. Títo hráči boli v reprezentácii v jej najlepších časoch a všetci boli na svojich postoch považovaní za najlepších na svete. Teraz nemáme takého hráča. Možno Rodri patrí medzi troch najlepších defenzívnych stredopoliarov, ale to je všetko. Jordi Alba bol v minulosti famózny, ale už starne. Ďalej máme veľké nádeje ako Ferrán Torres, Dani Olmo, Pau Torres či Pedri, ale ešte potrebujú čas. Naším najlepším strelcom je zrejme Ansu Fati, ktorý je však od septembra zranený.

Viete si predstaviť, že Španielsko nevyhrá ani nad Slovenskom a nepostúpi zo skupiny? Čo by to znamenalo?

To si neviem predstaviť, ale momentálne máme veľa pochybností. Myslím si, že Španielsko by malo hrať bez tlaku. Toto EURO nie je povinnosťou vyhrať, takže by si ho mali aj trochu užiť. Aj Luis Enrique by mohol byť odvážnejší a zmeniť niektoré veci. Máme hráčov ako Adama Traoré, Fabián Ruiz, ktorí by mohli priniesť do tímu impulz. Ak by sme nepostúpili z tejto základnej skupiny, to by bola úplná katastrofa.

Slovensko je považované za najväčšieho outsidera skupiny. Vnímajú to tak aj Španieli?

Myslím si, že Slovensko je najslabším tímom v skupine, ale nie je až tak ďaleko za Švédskom alebo Poľskom. Nie je teda veľkým prekvapením, že stále hrá o postup. Víťazstvo v prvom zápase je pre všetky tímy vždy povzbudením. Slováci sú určite sebavedomí a v takomto stave môžu zvýrazniť španielske pochybnosti.

Španieli potrebujú nad Slovenskom vyhrať, zrejme budú aj pod obrovským tlakom fanúšikov. Zvládnu to?

Áno, víťazstvo berieme ako povinnosť. Španielsko nemôže skončiť v základnej skupine so Švédskom, Poľskom a Slovenskom bez víťazstva. Je zďaleka najsilnejším tímom. Ale je to futbal a v ňom sa môže stať všetko.

V Španielsku momentálne hučia všetky alarmy. Takže nikto nepochybuje o tom, že Slováci môžu náš tím dostať do veľkých problémov. Nebude to žiadne prekvapenie.


Enrique Garcia, španielsky novinár

Ktorí slovenskí futbalisti vzbudzujú v Španielsku najväčší rešpekt?

Marek Hamšík a Milan Škriniar sú jednoznačne najznámejší slovenskí futbalisti, ktorí majú fantastickú kariéru a v európskom futbale už niečo dokázali.

Slováci na veľkých turnajoch vždy postúpili zo skupiny. Na majstrovstvách sveta 2010 zdolali v poslednom zápase Taliansko a na EURO 2016 si zabezpečili postupový bod proti Anglicku. Môže to byť pre Španielov výstraha?

V Španielsku momentálne hučia všetky alarmy. Takže nikto nepochybuje o tom, že Slováci môžu náš tím dostať do veľkých problémov. Nebude to žiadne prekvapenie. Máme viaceré varovné signály, takže musíme hľadať riešenia.

Slováci budú hrať v hlbokom bloku a možno budú brániť s desiatimi hráčmi, keďže im stačí aj remíza. Môže to byť pre Španielsko problém?

To je pre Španielsko tradične veľký problém, hráči sú však na to zvyknutí. Máme v tíme futbalistov, ktorí môžu prekonať každú obranu, ako sú Gerard Moreno, Adama Traoré, Dani Olmo či Ferrán Torres. Oni môžu byť tí, ktorí nájdu kľúče od slovenskej brány.

Predpokladáte, že tréner Luis Enrique spraví výraznejšie zmeny v zostave?

Je ťažké predvídať, čo urobí tréner Enrique. Tentoraz má určite väčšie starosti ako po prvom zápase. Proti Poľsku mali hráči nedostatok energie, takže dúfam, že v zostave dôjde k nejakým zmenám. Zrejme to nebude revolúcia, ale očakávam minimálne dve až tri zmeny.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Slovensko je najslabšie, ale v Španielsku hučia všetky alarmy, tvrdí novinár