Nechceli vypadnúť, sú na prvom mieste. Odmena prišla v pohári

Futbalisti MFK Dolný Kubín po víťaznom zápase s Rakytovcami.
Futbalisti MFK Dolný Kubín po víťaznom zápase s Rakytovcami. (Autor: MFK Dolný Kubín)
Titanilla Bőd|26. nov 2021 o 15:28

MFK Dolný Kubín je na čele III. ligy Stred.

Ako nováčik mali pôvodný cieľ pohybovať sa v hornej polovici tabuľky. Futbalisti MFK Dolný Kubín sú však po jesennej časti na prvom mieste III. ligy Stred.

Základom sú deti

„Na to, že áčko je tam, kde je, bolo treba spraviť poriadok v celom klube. Začali sme deťmi,“ zdôraznil pre Sportnet predseda klubu Boris Brašeň.

Dolný Kubín bol dlhé roky tradičným účastníkom druhej ligy. V sezóne 2015/16 sa však musel odhlásiť z druhej najvyššej súťaže. Dôvodom boli aj nezhody s mestským zastupiteľstvom, poslanci odmietli rekonštrukciu futbalového štadióna.

A-mužstvo sa v nasledujúcej sezóne prihlásilo do štvrtej ligy.

Základom pre silný klub sú však mládežnícke tímy, to si uvedomoval aj Boris Brašeň. Okolo futbalu začal vypomáhať, lebo jeho syn začal hrávať v prípravke. Nakoniec sa pred tromi rokmi stal predsedom klubu.

„Systém je nastavený tak, že najviac finančných prostriedkov, od štátu, mesta, či zväzu, môže získať klub práve cez deti a mládež. A keď chcete dostávať príspevky aj na A-mužstvo od sponzorov, musí vzniknúť dôvera, že klub funguje, deti majú všetko, čo potrebujú,“ myslí si Brašeň.

Vrátili sa bývalí hráči

Pred siedmimi rokmi boli v Dolnom Kubíne dve prípravky, dve žiacke družstvá a jedno dorastenecké. V súčasnosti majú štyri kategórie prípraviek, dve žiacke a dve dorastenecké tímy. V mládežníckych mužstvách sa dovedna starajú o 180 detí pod 18 rokov.

„Spravili sme poriadok v registráciách a v kategorizácii, a vďaka tomu sme boli schopní preukázať počty, koľko nás v klube je,“ dodal prvý muž klubu.

Pre úspešnosť A-mužstva bolo kľúčové aj to, že sa vrátili bývalí hráči Matúš Otruba, Filip Kolorédy a Peter Sopúch. „Rozhodli sa, že pomôžu kubínskemu futbalu. Priviedli so sebou partiu ďalších chlapcov, ktorí tu kedysi hrávali. Tým pádom sa aj A-mužstve vytvoril výborný kolektív, ja som ešte taký nevidel,“ poznamenal Boris Brašeň s nadšením.

Úvod im nevyšiel

V neúplnej sezóne 2020/2021 Dolný Kubín absolútne dominoval v skupine Sever IV. ligy. Súťaž vyhrali s maximálnym počtom bodov, zvíťazili vo všetkých 13 zápasov s impozantným skóre 51:9.

V tretej lige však prehrali hneď v prvom kole doma s Lučencom 1:2.

„Vedeli sme, že sa chystá reorganizácia tretej ligy a preto sme chceli byť v hornej polovici tabuľky. Po tom prvom zápase som si myslel, že to bude šichta, ako to uhráme,“ priznal predseda klubu.

„Úvodný zápas nám nevyšiel, nielen výsledkovo, ale ani herne. V prvom polčase sme predviedli náš najslabší výkon,“ potvrdil aj tréner Pavol Bača.

Matúš Otruba (v modro-čiernom) je najlepším strelcom súťaže.
Matúš Otruba (v modro-čiernom) je najlepším strelcom súťaže. (Zdroj: MFK Dolný Kubín)

Víťazné šnúry

Po úvodnej prehre však prišla séria siedmich víťazných zápasov, a už samotní hráči si dali cieľ, že chcú skončiť na prvom mieste.

„Predvádzali sme futbal na vysokej úrovni. Dostali sme sa do čela tabuľky. Vyzdvihol by som zápas s Martinom, čo je vyspelý súper. Mali sme aj kus športového šťastia a vyhrali sme 2:0. Tento zápas ma utvrdil v tom, že budeme hrať o špicu tabuľky,“ uviedol tréner.

Prišli síce dve prehry, v Liptovskom Hrádku a v Oravskom Veselom, no po nich znovu nasledovala šnúra piatich víťazstiev.

„V poslednom kole sme s Rakytovcami hrali prakticky o prvenstvo. Ak by sme zápas nezvládli, zimovali by sme na treťom mieste. Ten zápas mal všetko, tempo, gradáciu aj happy end v podaní nášho mužstva,“ dodal Bača.

Dolný Kubín zdolal Rakytovce doma 3:2, rozhodujúci gól padol sedem minút pred koncom.

Doma iba pár zápasov

Až na posledné dve majstrovské stretnutia hrali Dolnokubínčania svoje domáce zápasy v Oravskom Podzámku, keďže na štadióne v Dolnom Kubíne prebieha rekonštrukcia atletickej dráhy.

„Na pohárové stretnutia a posledné majstrovské zápasy musel dodávateľ odovzdať stavenisko mestu a od neho následne prevzal areál klub. Som veľmi rád, že nám vyšli v ústrety, a tak sme mohli hrať pohárové zápasy a posledné dve domáce ligové kolá hrať na svojom štadióne,“ vyzdvihol Boris Brašeň.

Aj tento fakt potvrdzuje, že vzťahy so súčasným mestským zastupiteľstvom sú dobré a vedenie mesta chce futbalu pomôcť.

Boris Brašeň je vďačný všetkým, ktorí robia pre dolnokubínsky futbal. „Chcel by som spomenúť Jozefa Laštíka ako generálneho sponzora klubu, Františka Baraniaka ako manažéra A-mužstva, Radovana Grígera ako správcu sociálnych sietí. Moje poďakovanie patrí všetkým mládežníckym trénerom a ostatným ľuďom, hlásateľovi, usporiadateľom, fyzioterapeutke a ďalším, ktorí zabezpečujú svojou prácou chod klubu,“ uviedol.

Päť metrov v polke maratónu

Dolný Kubín vedie tabuľku III. ligy Stred o bod pred Martinom. Pred tretími Rakytovcami má päťbodový náskok. Oboch týchto súperov v jesennej časti zdolal, ale s oboma hral na vlastnom ihrisku.

Predseda klubu tvrdí, že ak mužstvo skončí prvé aj po jarnej časti, tak urobia všetko pre to, aby mohli štartovať v druhej lige.

„V súťaži je veľa kvalitných tímov, bude veľa zápasov, kde Martin môže stratiť body, ale aj my. Navyše, nemyslím si, že v boji o postup bude naším jediným súperom Martin,“ myslí si Brašeň.

„Jeden bod je v tejto fáze súťaže minimálny náskok. Ako keby bežec mal v polovici maratónu náskok päť metrov,“ dodal Bača.

Vynikajúci útok

Dolný Kubín sa môže pýšiť najlepším útokom súťaže, v 15 zápasoch dal 47 gólov. Aj dvaja najlepší strelci III. ligy sú hráčmi lídra – Matúš Otruba skóroval 14-krát, Marek Bobček má na konte 12 presných zásahov.

„Mali sme kompaktný tím so silnými individualitami. Máme hráčov, ktorým ladí útočný futbal. Individuality dali kvality do služieb kolektívu. V ofenzíve sme boli najlepší, ale v defenzíve trošku zaostávame,“ uviedol tréner Bača.

Vyvrcholenie v pohári

Okrem ligy sa Dolnému Kubínu darilo aj v pohári. V treťom kole Slovnaft Cup vyradil Liptovský Mikuláš po víťazstve 3:2, vo štvrtom mal na lopatkách aj ďalšieho ligistu zo Žiliny. Domáci vyhrávali už 2:0, no napokon Žilina aj so spornou penaltou zápas otočila.

„Škoda, že to dopadlo tak, ako dopadlo, no aj tak to bolo vyvrcholenie jesene. Som rád, že sme mohli hrať doma a ľudia si opäť našli cestu na kubínsky štadión,“ vyzdvihol predseda klubu Boris Brašeň.

„Zápas so Žilinou bol za odmenu, futbalový sviatok pre celé mesto. Pred výkopom som povedal, že s ligistami môžeme vyhrať jeden z desiatich zápasov, potom som to zmenil, možno by sme vyhrali jeden z piatich. Mrzí ma, že so Žilinou sme to nedotiahli do jedenástkového rozstrelu, bolo by to spravodlivejšie,“ uzavrel tréner Bača. 

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
MFK Dolný KubínMFK Dolný KubínMFK Dolný Kubín
30
22
2
6
81:31
68
P
V
V
V
V
2
FK RakytovceFK RakytovceFK Rakytovce
30
19
5
6
60:25
62
V
P
V
P
V
3
MŠK FOMAT MartinMŠK FOMAT MartinMŠK FOMAT Martin
30
19
5
6
58:30
62
V
P
V
V
P
4
TJ Tatran Oravské VeseléTJ Tatran Oravské VeseléTJ Tatran Oravské Veselé
30
16
8
6
55:27
56
R
R
V
V
R
5
Telovýchovná jednota JEDNOTA BánováTelovýchovná jednota JEDNOTA BánováTelovýchovná jednota JEDNOTA Bánová
30
16
6
8
45:20
54
V
P
P
V
V
6
MŠK NOVOHRAD LučenecMŠK NOVOHRAD LučenecMŠK NOVOHRAD Lučenec
30
16
4
10
44:35
52
V
V
P
R
V
7
FTC FiľakovoFTC FiľakovoFTC Fiľakovo
30
14
6
10
43:37
48
P
V
P
V
V
8
FK PodkoniceFK PodkoniceFK Podkonice
30
13
7
10
60:38
46
V
P
R
V
P
9
TJ Baník KalinovoTJ Baník KalinovoTJ Baník Kalinovo
30
11
7
12
39:47
40
V
P
P
R
P
10
MŠK Rimavská SobotaMŠK Rimavská SobotaMŠK Rimavská Sobota
30
11
2
17
32:58
35
P
V
V
P
V
11
TJ Tatran Krásno nad KysucouTJ Tatran Krásno nad KysucouTJ Tatran Krásno nad Kysucou
30
10
4
16
43:49
34
P
R
P
P
V
12
ŠK Prameň KováčováŠK Prameň KováčováŠK Prameň Kováčová
30
10
3
17
34:51
33
P
P
V
V
P
13
ŠKM Liptovský HrádokŠKM Liptovský HrádokŠKM Liptovský Hrádok
30
9
5
16
41:67
32
P
V
R
P
R
14
MESTSKÝ FUTBALOVÝ KLUB ŽARNOVICAMESTSKÝ FUTBALOVÝ KLUB ŽARNOVICAMESTSKÝ FUTBALOVÝ KLUB ŽARNOVICA
30
7
3
20
39:73
24
R
V
R
P
P
15
TJ Družstevník Liptovská ŠtiavnicaTJ Družstevník Liptovská ŠtiavnicaTJ Družstevník Liptovská Štiavnica
30
5
6
19
28:65
21
P
V
P
P
P
16
Futbalový klub ČadcaFutbalový klub ČadcaFutbalový klub Čadca
30
2
7
21
31:80
13
V
P
R
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Nechceli vypadnúť, sú na prvom mieste. Odmena prišla v pohári