Dvojtisícová dedina zdolala v jeseni okresné a aj krajské mesto

Spoľahlivý zadák Lukáš Flídr (13) a Brazílčan Cleber, ktorý hral za Kalnú ešte na jar. Zo zápasu 9. kola III. ligy Z FC Nitra – KFC Kalná (1:3).
Spoľahlivý zadák Lukáš Flídr (13) a Brazílčan Cleber, ktorý hral za Kalnú ešte na jar. Zo zápasu 9. kola III. ligy Z FC Nitra – KFC Kalná (1:3). (Autor: Rastislav Búgel)
Marián Dragúň|26. nov 2021 o 06:27

Ako jeden z dvoch tímov obrali o body jesenného suveréna.

KALNÁ NAD HRONOM. Futbalisti Kalnej nad Hronom zimujú na parádnom šiestom mieste tretej ligy Západ a nielenže majú na siedmeho náskok štyroch bodov, ale v 17-kolovej jeseni im zostal ešte jeden zápas k dobru.

Jesenný „covidový“ rest z 15. kola budú dohrávať doma pri Hrone proti pätnástym Vrábľom, a ak sa mužstvu Miroslava Gregušku podarí udržať jesennú fazónu je pomerne reálny predpoklad, že KFC v tabuľke poskočí ešte vyššie.

Modro-červení prehrali celkovo iba dva zápasy, vonku dokázali trikrát zvíťaziť (v Šali 2:1, Nitre 3:1 a Imeli 2:1) a v domácich stretnutiach inkasovali iba štyrikrát.

O dva body obrali v domácom dueli aj suverénnu Považskú Bystricu (1:1), čo sa v celej jeseni podarilo už iba Myjavčanom.

„Najlepšie sme hrali doma proti Myjave a druhý polčas v Nitre,“ hovorí športový riaditeľ KFC Kalná nad Hronom JÁN PIZUR, inak rodený Bardejovčan, ktorý bol kedysi v kádri prvoligovej Lokomotívy Košice a ktorý ako prezident a majiteľ FK Krásna-Košice vyhral tretiu ligu Východ.

Kalná zimuje so štvorbodovým náskokom pred Novými Zámkami na šiestom mieste a ešte má zápas k dobru. Čomu pripisujete tak úspešnú jesennú časť?

Naša úspešná jeseň začala už v jarných dohrávkach minulého ročníka angažovaním trénera Miroslava Gregušku a jeho asistenta Stanislava Bohuša, ktorí nadviazali na prácu Mariána Bochnoviča. Dobrou letnou prípravou a výberom hráčov, ktorí prijali našu filozofiu a systém tréningového procesu a ktorí dokázali vo viacerých zápasoch pretaviť určenú taktiku tak, aby sme boli úspešní a nazbierali toľko bodov. Napokon, aj fungovanie povestného trojuholníka vedenie – tréneri – hráči malo svoju úroveň.

KFC prehral iba v prvom kole v okresnom derby vo Veľkých Ludinciach (4:2) a potom ešte vo vloženom stredajšom 16. kole v Malženiciach (3:0). Čakali ste pred sezónou, že vás zdolajú iba dvaja súperi?

Pravdu povediac nie. Naše očakávania a plány pred sezónou boli vzhľadom na silu tretej ligy a naše predchádzajúce účinkovanie skromnejšie. Sme radi, že sme sa mýlili, táto jesenná bilancia je zásluhou všetkých v klube. Na druhej strane si uvedomujeme, že sme len v polovici súťaže, čaká nás ešte ťažká jarná časť a bilancovať sa bude až po poslednom kole.

Treťoligista KFC Kalná nad Hronom je pozitívnym prekvapením jesene.
Treťoligista KFC Kalná nad Hronom je pozitívnym prekvapením jesene. (Autor: KFC)

Iba Kalná a Myjava dokázali po remízach obrať o body jesenného suveréna Považskú Bystricu. Doma ste s ňou v 6. kole remizovali 1:1, aký to bol zápas?

Vtedy sme hrali „trojzápas“ s prvými tromi najlepšími mužstvami súťaže. Začal prehrou v Malženiciach, pokračoval remízou v druhej Beluši a nakoniec remízou 1:1 doma s prvou Považskou Bystricou, ktorá u nás vôbec po prvýkrát zakopla. Pritom, všetky tri zápasy sme odohrali oslabení, nakoľko nám pre zranenia chýbali stabilní hráči základnej zostavy. Na nič sme sa však nechceli vyhovárať a bojovali sme.

Zápas s lídrom súťaže bol jeden z našich lepších. Považská Bystrica u nás v prvom polčase potvrdzovala jasnú dominanciu, ktorú ukazovala celú jeseň. Najlepší celok sa v prvom polčase ujal vedenia, pričom ešte nepremenil dve-tri ďalšie šance. V druhom polčase sme priebežný stav v 59. minúte vyrovnali, začali byť vyrovnaným súperom a v samom závere sme mali dokonca stopercentnú šancu. S bodom sme boli spokojní, pre nás bolo ale ešte dôležitejšie to, že sme sa hrou a nasadením vyrovnali kvalitnému súperovi.

S Myjavou ste doma otočili z 0:1 na konečných 2:1. Ako ťažké to bolo?

Na Myjavu sme si trúfali, to môžem otvorene priznať. Hlavne druhý polčas nám vyšiel dokonale, herne sme Myjavčanov predčili a otočili priebežný stav s kvalitným súperom krásnou strelou mladého Samuela Bohuša v 75. minúte na 2:1. O to lepšie sa po zápase počúvalo z úst hostí, že naše víťazstvo bolo zaslúžene.

Kalná dokázala triumfovať v 9. kole aj v krajskej Nitre, ktorá vám zobrala Clebera. Ako ste to v klube vnímali?

Odchod Clebera od nás bol nakoniec celkom logickým vyústením jeho pracovných i osobných záležitosti. Ale priznávam, osobne som to prijímal zo začiatku ťažšie. Chcelo to však čas, prešlo par týždňov a noví hráči v mužstve potvrdili, že každý je nahraditeľný. Pred zápasom v Nitre som sa Clebim porozprával, povedali sme si veci a život ide ďalej. Je rodinne založený, o jeho futbalových kvalitách rozprávať netreba, má to v životopise. U nás odviedol kus dobrej roboty a my mu prajeme všetko len to najlepšie. Som rád, že aj on na pôsobenie u nás spomína len v dobrom a nakoniec svedčia o tom aj jeho slová, ktoré mi povedal tesne po našom víťazstve v Nitre.

Ako si vaši fanúšikovia užili domáce víťazné derby s okresnými Levicami, ktoré rozhodol premenenou penaltou v 34. minúte Mpofu?

Bol to klasický derby zápas, v ktorom sme boli papierový favorit. V takýchto zápasoch to však neplatí. Na začiatku sme nevyužili pár dobrých šanci a po góle sme udržali súpera s ťažkosťami na dištanc. Aj keď Levice hrali u nás najlepšie stretnutie z tých, v ktorých som ich ja videl, dokázali sme to uhrať do víťazného konca.

Za Kalnú chytá hrajúci prezident klubu Michal Guťan.
Za Kalnú chytá hrajúci prezident klubu Michal Guťan. (Autor: Rastislav Búgel)

Ktorých hráčov by ste za celú jeseň vyzdvihli?

Všetkých! Aj keď nás kvárili dlhodobé zranenia stabilných hráčov základnej zostavy, Davida, Čákovského, na určitý čas aj Vidu, ostatní za nich potiahli. V bránke bol skúsený Guťan, ktorému dobre asistoval mladý Rácik, v obrane stabilita vo výkonoch Flídra a nestarnúceho Pecha či kapitána Szépa, ktorý ale laboroval so zadným stehenným svalom. V zálohe bol výborný Mpofu, podľa mňa najlepšia „šestka“ v celej súťaži, ktorému asistovali striedavo Spód a Szokol, pokiaľ ešte bol u nás. A keď bol zdravý, tak výborný Vida. V útoku bol najlepší strelec Radovanovič a rýchli mladí krídelníci Kovchar, Kingsley, Bohuš, Timoránsky, Tóth a do zranenia Pagačovič. Ako som vravel, všetkých by som vyzdvihol.

Plánujete v zime mužstvo ešte posilniť?

Máme záujem v prvom rade udržať tento dobrý kolektív pokope. Jasné, že s niekým sa asi rozídeme, ale máme už vyhliadnutých hráčov, ktorí, dúfam, že po ľudskej stránke k nám zapadnú a budú ochotní za Kalnú hrať.

Športový riaditeľ KFC Ján Pizur má skúsenosti s futbalom.
Oprávnená spokojnosť futbalistov Kalnej nad Hronom.
Najlepší jesenný strelec Kalnej Predrag Radovanovič (v červenom).
Jeden z najlepších stredopoliarov v tretej lige Njabulo Mpofu.

Ako vnímate reorganizáciu, asi mierite do silnejšej tretej ligy. Však?

Je to večná téma už skoro dva roky. Neriešime to, čo príde, príde. Či bude silnejšia je otázne. Aj keď je tretia liga na západe najlepšia, viem to porovnať, keďže v príprave sa stretávame aj so súpermi zo stredného Slovenska či od Bratislavy. No a „východ“ som pred pár rokmi vyhral s FK Krásna. V tejto jesennej časti sme sa presvedčili, že vieme byť vyrovnaným súperom každému, ale určite to bude chcieť ešte lepší prístup k tréningovému procesu a celkovému nastaveniu organizácie klubu. Tak, ako som povedal, keď to príde, spravíme - dúfam - správne rozhodnutie.

Najlepší a najslabší zápas?

Najslabší doma s Levicami, najlepší doma s Myjavou a druhý polčas v Nitre.

je niečo, čo vás v súťaži mrzelo či nahnevalo?

Musíme všetci ešte pracovať na väčšej úcte a rešpekte voči sebe, k súperovi a skultúrňovať prostredie zápasov. Tiež oceniť kvalitu súpera aj pri fandení svojmu tímu. Futbal nás má spájať...

JESENNÝ KÁDER KFC KALNÁ NAD HRONOM

Michal Guťan, Tomáš Rácik - Leon Thály, Denis Tóth, Tomáš Čákovský, Martin Dávid, Kingsley, Tibor Spod, Roderik Szép, Samuel Bohuš, Predrag Radovanovič, Marek Pecho, Attila Vida, Lukáš Flídr, Marcel Timoránsky, Samuel Budinský, Mpofu Njabulo, Alex Pagačovič, Aleksandr Kovchar, Viktor Bajan a Róbert Szokol (do 30. 9. 2021).

Tréner Miroslav Greguška, asistent Stanislav Bohuš.

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
MŠK Považská BystricaMŠK Považská BystricaMŠK Považská Bystrica
34
27
4
3
90:27
85
V
P
V
V
V
2
Spartak MyjavaSpartak MyjavaSpartak Myjava
34
24
5
5
71:27
77
V
V
V
R
P
3
FK BelušaFK BelušaFK Beluša
34
22
6
6
60:28
72
V
V
P
V
V
4
FK Slovan Duslo ŠaľaFK Slovan Duslo ŠaľaFK Slovan Duslo Šaľa
34
19
4
11
76:35
61
P
V
V
V
V
5
KFC Kalná nad HronomKFC Kalná nad HronomKFC Kalná nad Hronom
34
15
11
8
49:44
56
V
R
R
P
V
6
OFK MalženiceOFK MalženiceOFK Malženice
34
15
8
11
62:44
53
V
P
P
P
V
7
OK ČastkovceOK ČastkovceOK Častkovce
34
15
7
12
67:40
52
V
V
V
V
V
8
FC Slovan GalantaFC Slovan GalantaFC Slovan Galanta
34
14
8
12
52:45
50
P
V
R
V
P
9
AFC Nové Mesto nad VáhomAFC Nové Mesto nad VáhomAFC Nové Mesto nad Váhom
34
14
7
13
48:39
49
R
V
V
V
P
10
TJ Družstevník Veľké LudinceTJ Družstevník Veľké LudinceTJ Družstevník Veľké Ludince
34
13
7
14
52:51
46
R
P
V
R
V
11
FKM Nové ZámkyFKM Nové ZámkyFKM Nové Zámky
34
13
4
17
41:63
43
P
V
P
P
V
12
FK MarcelováFK MarcelováFK Marcelová
34
10
10
14
40:45
40
R
P
P
P
V
13
TJ ImeľTJ ImeľTJ Imeľ
34
10
9
15
36:55
39
P
R
V
P
P
14
ŠK LR CRYSTALŠK LR CRYSTALŠK LR CRYSTAL
34
10
4
20
31:53
34
V
P
P
V
P
15
FC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - Vráble
34
8
5
21
35:84
29
P
P
V
P
P
16
FC NitraFC NitraFC Nitra
34
8
2
24
42:75
26
R
P
P
P
P
17
FK Slovan LeviceFK Slovan LeviceFK Slovan Levice
34
6
8
20
27:79
26
P
V
P
V
P
18
FK TEMPO PartizánskeFK TEMPO PartizánskeFK TEMPO Partizánske
34
5
7
22
35:80
22
P
P
P
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Dvojtisícová dedina zdolala v jeseni okresné a aj krajské mesto