Matovič skritizoval zápas DAC - Slovan, vyhráža sa rušením podujatí

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie po zasadnutí konzília odborníkov - epidemiológov kritizoval správanie sa fanúšikov na tribúnach v Dunajskej Strede.
Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie po zasadnutí konzília odborníkov - epidemiológov kritizoval správanie sa fanúšikov na tribúnach v Dunajskej Strede. (Autor: TASR/Dano Veselský)
TASR|2. júl 2020 o 15:44

Berieme to ako precedens, vraví Mikas.

BRATISLAVA. Opatrenia ohľadom diváckej účasti na športových podujatiach v Slovenskej republike sú opäť pod drobnohľadom.

Predseda vlády SR Igor Matovič na štvrtkovej tlačovej konferencii po zasadnutí epidemiologického konzília upozornil na nedodržanie hygienických nariadení počas stredajšieho šlágra futbalovej Fortuna ligy v Dunajskej Strede, kde zápas domáceho DAC proti majstrovskému Slovanu Bratislava sledovalo 6120 divákov.

Predseda vlády SR prezentoval na tlačovej konferencii fotografiu divákmi zaplnenej tribúny, kde nebolo dodržané šachovnicové sedenie.

Matovič: Toto sa nesmie opakovať

"Táto fotografia je odstrašujúci príklad. Presne takto si to pokaziť môžeme. Ak pôjdeme touto cestou, tak dopadneme veľmi zle. Napriek tomu, že úrad hlavného hygienika odporúčal pri hromadných športových podujatiach tzv. šachovnicové sedenie, páni a dámy prítomní na danom futbalovom zápase to odignorovali.

DAC Dunajská Streda - ŠK Slovan Bratislava: fotogaléria

4.7.2020

Presne na toto dnes doplácajú Srbsko, Severné Macedónsko a ďalšie krajiny, kde jeden futbalový zápas zrazu rozbehol druhú vlnu epidémie.

Toto sa nesmie opakovať. Aby sme uľahčili situáciu organizátorom, to pravidlo šachovnicového sedenia sa zmení tak, že každý druhý rad bude musieť byť prázdny, aby si to organizátori vedeli oveľa ľahšie skontrolovať.

Ak to nebude fungovať, bohužiaľ, budeme musieť zaradiť spiatočku a takéto športové podujatia sa zrušia, lebo to jednoducho bude neúmerné riziko," povedal Matovič.

Nečakali, že ľudia budú nezodpovední

Predseda vlády SR prezentoval na tlačovej konferencii fotografiu divákmi zaplnenej tribúny, kde nebolo dodržané šachovnicové sedenie.

"Čo sa týka zápasu v Dunajskej Strede, naozaj nás veľmi mrzí, že došlo k niečomu takému. Keď sme sa snažili zjemniť opatrenia, nepredpokladali sme, že ľudia budú takto nezodpovedne postupovať. Tento prípad budeme musieť samozrejme riešiť s regionálnou hygieničkou.

Dúfam, že nájdeme oporu aj u organizátorov, aby sa takéto veci do budúcna nestávali, aby sme naozaj nemuseli prijímať opatrenia, ktoré by boli nepopulárne pre šport i fanúšikov samotných," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Zápas kvôli divákom presúvali

Od 1. júla sú na Slovensku povolené športové súťažné podujatia s viac ako tisíc účastníkmi za podmienky dodržania šachovnicového sedenia.

Športové kluby môžu za dodržania tejto požiadavky a zabezpečenia kontrolovaného vstupu a výstupu návštevníkov naplniť tribúny maximálne do 50 percent kapacity štadióna.

Konzílium odborníkov tak vyhovelo požiadavkám športových zväzov, ktoré apelovali na vládu, aby zvýšila počet účastníkov na súťažných podujatiach.

Situáciu využili dva popredné fortunaligové kluby a dohodli sa, že zápas 3. kola nadstavbovej časti FL v skupine o titul presunuli z nedele 28. júna na stredu 1. júla.

Mikas: Musíme byť prísnejší

Na duel do Dunajskej Stredy tak mohlo prísť cca šesťtisíc divákov, v pôvodnom termíne by mohlo byť na štadióne dokopy len 500 ľudí, čiže asi len tristo divákov.

Organizátori zápasu avizovali, že fanúšikovia na štadióne musia byť zodpovední, rešpektovať bezpečnostné nariadenia a dodržovať šachovnicové sedenie. V tejto súvislosti Mikas zdôraznil:

"My sme dúfali, že s takýmto väčším počtom divákov budú ľudia dodržiavať opatrenia. Bohužiaľ, sa tak nestalo. Berieme to ako precedens.

Vyzývame organizátorov ďalších stretnutí, aby zabezpečili dodržiavanie opatrení. Predpokladám, že na tento zápas bude uvalená aj nejaká sankcia. Budeme musieť byť pri opatreniach prísnejší."

Pozastavili predaj vstupeniek na finále

Slovenský futbalový zväz (SFZ) pozastavil predaj vstupeniek na finále Slovenského pohára - Slovnaft Cupu.

Dôvodom je avizovaná zmena vo vládnom nariadení o organizovaní športových podujatí po udalostiach v stredajšom fortunaligovom šlágri DAC 1904 Dunajská Streda - Slovan Bratislava.

Vo finále 51. ročníka pohára sa 8. júla o 18.00 h na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave stretnú ŠK Slovan Bratislava a MFK Ružomberok.

SFZ spustil predaj vstupeniek na tento duel iba vo štvrtok predpoludním. Kapacita štadióna bola znížená na 50 percent.

"Vzhľadom na situáciu, odvodenú od diania počas zápasu 3. kola nastavbovej časti Fortuna ligy DAC 1904 Dunajská Streda - Slovan Bratislava, pozastavil Slovenský futbalový zväz ako organizátor finálového zápasu 51. ročníka Slovnaft Cupu predaj vstupeniek na tento duel," informoval SFZ na svojom webe.

"Kým nebudú od kompetentných orgánov presne zadefinované podmienky umiestnenia divákov na stretnutie, SFZ musel pozastaviť predaj vstupeniek. O všetkých ďalších krokoch budeme verejnosť informovať prostredníctvom našich sociálnych sietí a webového sídla SFZ futbalsfz.sk," uviedol Slovenský futbalový zväz.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Matovič skritizoval zápas DAC - Slovan, vyhráža sa rušením podujatí