Škriniar sľúbil, že si na úrade zmení meno. Má to podmienku

Milan Škriniar sa raduje zo streleného gólu.
Milan Škriniar sa raduje zo streleného gólu. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|11. sep 2021 o 10:15

Slováci? Liga majstrov je nedosiahnuteľná.

BRATISLAVA. Pred dvoma rokmi uzavrel Milan Škriniar s talianskym novinárom Matteom Barzaghim stávku.

Slovenský stopér v službách Interu Miláno sľúbil, že si zmení na úrade meno na Milan Inter Škriniar. Podmienka?

Musí vyhrať s milánskym Interom Ligu majstrov. 

Nič viac futbalista so svojím klubom dokázať nemôže. Trebárs Česi sa pýšia až štyrmi víťazmi v Lige majstrov.

Dokázali to Milan Baroš, Vladimír Šmicer (obaja s Liverpool FC, 2005), Marek Jankulovski (AC Miláno, 2007) a Petr Čech (FC Chelsea, 2012).

A napríklad Chorváti by z víťazov Ligy majstrov vytvorili základnú jedenástku. 

Pre Slovákov je to nedosiahnuteľné

Pre slovenských futbalistov je však triumf v Lige majstrov stále nedosiahnuteľnou métou. Žiadny sa nikdy nedostal ani do finále.

Pritom stopér Martin Škrtel bol blízko, najbližšie zo všetkých. V roku 2008 jeho Liverpool v semifinále po predĺžení stroskotal na Chelsea.

V utorok odštartuje ďalší ročník najslávnejšej a najbohatšej klubovej súťaže sveta. Čo sa musí stať, aby slovenský futbalista dobyl Ligu majstrov?

Musí byť v prvom rade hráčom európskeho formátu. Ale ani to nestačí.

Ďalšou podmienkou je, aby hral v bohatom veľkoklube, ktorý má ročný rozpočet aspoň tristo miliónov eur. To momentálne spĺňa iba Milan Škriniar. 

Jediný na súpiske je Shkreen-yar

Slováci v Lige majstrov

Najviac štartov: Marek Hamšík 32

Najviac gólov: Marek Hamšík a Vladimír Labant po 5

Najväčší úspech: Martin Škrtel (semifinále s FC Liverpool v roku 2008)

Práve obranca Interu Miláno má v tejto sezóne aspoň trochu reálnu šancu pomyslieť na najcennejšiu klubovú trofej sveta.

Pred štartom Ligy majstrov vydala Európska futbalová únia (UEFA) manuál pre televíznych komentátorov.

Radí im, ako vyslovovať najťažšie mená. V zozname bol aj Shkreen-yar (Škriniar).

Škriniar je v tejto sezóne jediným slovenským futbalistom, ktorý sa dostal na súpisku Ligy majstrov. Adam Jakubech je síce hráčom francúzskeho OSC Lille, ale do kádra pre európsku súťaž číslo jeden sa nedostal.

Podľa stávkových kancelárií je najväčším favoritom súťaže Paríž Saint Germain s kurzom 4,30. Nasledujú Manchester City (5:1) a Chelsea (9:1).

Škriniarov Inter je s kurzom 65:1 až na dvanástom mieste. 

Prvý bol Praženica

V prvom zápase skupiny Milánčania privítajú slávny Real Madrid. Ďalšími súpermi talianskeho majstra sú Šachtar Doneck a debutant Šerif Tiraspoľ.

Vzácnosťou je už len to, keď nejaký slovenský futbalista nastúpi v zápase skupinovej fázy Ligy majstrov. Keď strelí gól, je to takmer sviatok.

Karol Praženica bol prvým, ktorý sa predstavil v hlavnej časti v sezóne 1994/1995. S chorvátskym Hajdukom Split to dotiahol až do štvrťfinále. 

Najvýraznejším Slovákom v súťaži bol dlho Vladimír Labant.

V Lige majstrov odohral až päť ročníkov. Bol prvým Slovákom, ktorý strelil gól. Odohral 29 zápasov a strelil najviac gólov (5). Všetko v drese Sparty.

Pred dvoma rokmi ho v počte štartov (32) prekonal Hamšík. Bývalý hráč SSC Neapol vyrovnal rekord Labanta v počte gólov. 

Marek Hamšík v drese SSC Neapol.
Marek Hamšík v drese SSC Neapol. (Autor: TASR/AP)

Nestihol sa radovať

Azda najpamätnejší gól spomedzi našich legionárov vykúzlil Rastislav Michalík.

Parádnym volejom prestrelil brankára bieleho baletu Ikera Casillasa. Bolo to v sezóne 2001/2002. Real Madrid napokon celú súťaž vyhral. 

„Zbehlo sa to tak rýchlo, že som sa nestihol ani radovať. Ale nie. Isto som mal z toho veľkú radosť. Hlavne preto, že som bol sviatočný strelec a veľa gólov som nedával. Nechcel som tam však robiť nejaké opičky,“ vysvetľoval Michalík.

Spomenutý gól v čase od 11:17 min.

Patrik Hrošovský pred troma rokmi skóroval dokonca na pôde Realu, ktorý je lídrom v počte triumfov v Lige majstrov (13). Plzeň však prehrala 1:2.

"Gólov príliš veľa nedávam, takže skórovať na pôde Realu je pre mňa neskutočné. Celkovo to bol obrovský zážitok stáť proti víťazovi posledných troch ročníkov Ligy majstrov a odohrať s ním takú skvelú partiu," rozplýval sa Hrošovský.

Slovenské kluby v Lige majstrov

Košický 1. FC prenikol do vybranej spoločnosti v sezóne 1997/98 cez moskovský Spartak. Žreb mu prihral do skupiny Manchester United, Juventus a Feyenoord Rotterdam. Košičania prehrali všetky zápasy s celkovým skóre 2:13. Oba góly strelili do siete Juventusu v Turíne. O jeden sa pričinil Ukrajinec Ruslan Ľubarskij, druhý si dal súper - Ciro Ferrara.

Artmedia Petržalka šokovala futbalovú Európu v sezóne 2005/2006. V 2. predkole senzačne vyradila Celtic (doma 5:0 aj vďaka hetriku Juraja Halenára, vonku prehrala 0:4). Cez Partizan Belehrad (dvakrát 0:0) postúpila po penaltovej dráme.

Na čele s Jurajom Čobejom sa nestratila ani v spoločnosti FC Porto (fantastická výhra 3:2 v Porte), Rangers (dve remízy) a Interu Miláno (dve prehry). Zverenci Vladimíra Weissa st. boli do posledných sekúnd v hre o postup do osemfinále, no v „šou v blate" im šťastena ani rozhodca nepriali.

MŠK Žilina si pred siedmimi rokmi zahrala proti slávnej londýnskej Chelsea. Bolo to naposledy, čo sa slovenský klub predstavil medzi európskou smotánkou. Žilina sa nestiahla do defenzívy, otvorenú partiu chcela hrať aj s európskou elitou.

Výsledkom bolo, že až tri zápasy prehrala rozdielom triedy. Doma s Chelsea 1:4, s Marseille 0:7 a na pôde Spartaka Moskva 0:3. Žilina všetky zápasy prehrala, mala celkové skóre 3:19 a bola najslabším tímom ročníka.

Weiss dal geniálny gól

Vladimír Weiss zaujal trebárs fantastickým gólom v Lige majstrov proti Parížu Saint Germain. „Bol to geniálny gól,“ priznal vtedajší tréner PSG a majster sveta z roku 1998 Laurent Blanc.

Weiss vyškolil dvoch Brazílčanov. Slávneho Thiaga Silvu, ktorý bol vtedy najdrahší obranca sveta, posadil šikovnou kľučkou na zem.

A ešte viac zahanbil Marquinhosa, keď mu loptu poslal pomedzi nohy.

Pamätný zápas odohral Ľubomír Moravčík (Celtic Glasgow) proti Juventusu Turín. Celtic vyhral 4:3 a Moravčík sa podieľal na všetkých góloch.

„Toho, že slovenský klub vyhrá Ligu majstrov sa asi nikto nedožije. Máme však šikovných chlapcov, ktorí majú predpoklad.

Milan Škriniar už pôsobí vo veľkom klube, jeho Inter Miláno môže byť už čoskoro ašpirantom na víťazstvo,“ vravel nie tak dávno Moravčík.  

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Škriniar sľúbil, že si na úrade zmení meno. Má to podmienku