Košický maratón bude v českom seriáli

(Autor: TASR)
Sportnet|10. okt 2012 o 19:58

Účastnícke rekordy košického MMM dvíhajú najmä domáci bežci. Podľa riaditeľa Koniara, Slováci ešte nepovedali posledné slovo.

BRATISLAVA. Koridory bežcov na košickom maratóne sú čoraz plnšie najmä zásluhou Slovákov. V účastníckom poli maratónu tvorili v nedeľu takmer tri štvrtiny a na polovičnej trati viac než 90 percent.

Organizátori 89. ročníka Medzinárodného maratónu mieru vydali na rôzne súťaže dovedna 7419 štartových čísiel. Skutočný počet účastníkov bol nepochybne rekordný, zrejme však neprekročil hranicu 7000.

Napríklad na kompletnú trať 42 195 m namiesto hlásenej vyše tisícky vybehlo „len“ 864 mužov a žien. Z nich však až 625 figuruje vo výsledkovej listine pod skratkou SVK.

Slovensko má potenciál rastu

V roku 2005 bežalo v Košiciach maratón iba 293 Slovákov či Sloveniek, vlani však už 626.

Riaditeľ MMM Branislav Koniar, sám aktívny vytrvalec, je presvedčený, že „Slováci ešte nepovedali posledné slovo“. Z tohtoročných rekordných 1500 domácich účastníkov polmaratónu si už budúci rok po ďalšom tréningu desiatky premiérovo trúfnu na celú trať.

„U nás je obrovský priestor na rast,“ tvrdí. „Ak osemmiliónové Rakúsko eviduje ročne 8000 ľudí so zabehnutým maratónom, tak na päťmiliónovom Slovensku by ich malo byť päťtisíc. Momentálne ich je však maximálne tisíc.“

Ale to číslo bude rásť, myslí si. Po bežeckom boome v osemdesiatych rokoch aj na Slovensko dorazila druhá jeho vlna.

Organizátori košického i bratislavského maratónu zareagovali rozšírením programu materského podujatia, ale aj celoročnou ponukou bežeckých akcií pre rodiny s rôznorodou dĺžkou tratí.

Vývoj určia tridsiatnici

„Musíme sa starať o podhubie,“ vraví Koniar. „Keď rodičom zachutí behanie, otočí sa im život a vedú k podobnému životnému štýlu aj svoje deti. Postupne sa mení veková aj vedomostná skladba bežcov: pribúda vysokoškolsky vzdelaných tridsiatnikov, pohybom kompenzujúcich sedavé zamestnanie, ktorí budú určovať vývoj rekreačného behu.“

Zatiaľ vraj viac na západe ako na východe republiky, odkiaľ mnoho mladých za štúdiom a zárobkom odchádza. Podobný názor má aj michalovský tréner a lekár Gabriel Valiska: „Na východe ešte prevažujú starí nadšenci, kým v Bratislave už noví bežci.“

„Generálne sa stále ešte šport na Slovensku financuje ťažko, ale bežecký boom už začína lákať sponzorov – niektorí otáčajú kormidlo záujmu. Je iné, keď im ponúkame akciu so 7000 účastníkmi, z ktorých mnohí sú ich cieľovou skupinou, ako keď ich bolo päťsto.“

Košický maratón čakajú dva jubilejné ročníky: ďalší bude deväťdesiaty a v roku 2014 oslávi MMM deväťdesiat rokov od vzniku.

„O jubilejné ročníky je vždy zvýšený záujem, o dva roky by sme mohli mať 10-tisíc účastníkov,“ nádeja sa šéf organizačného výboru Štefan Daňo. Na novembrovom aténskom gala svetovej asociácie maratónskych behov si Košičania prevezmú oficiálny certifikát najstaršieho európskeho maratónu.

Talian sa učil v Košiciach

V Čechách sa pred 17 rokmi chopil organizácie bežeckého hnutia charizmatický neapolský rodák Carlo Capalbo. Dnes o ňom pražské médiá píšu ako o „mužovi, ktorý zmenil životný štýl Čechov“.

Najnovšie pod názvom RunCzech spustil celoročný seriál behov, z ktorých výsledkov vzišli rebríčky bežcov nielen podľa veku (12 kategórií), ale aj podľa profesií (68).

„Na budúci rok vyvrcholí náš seriál v Košiciach – prestížny MMM sme pribrali ako hosťujúce podujatie,“ oznámil. „Košičanom som vďačný, v deväťdesiatom piatom som sa tu učil ako organizovať veľký maratón.“

Capalbo sľubuje inváziu českých bežcov. Fakt je, že tohto roku ich celý maratón bežalo iba deväťdesiattri...

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Košický maratón bude v českom seriáli