Košičanky si vybojovali účasť na majstrovstvách sveta stredných škôl na Kréte

Košické basketbalistky s trénerom V. Karnayom, ktoré postúpili na majstrovstvá sveta stredných škôl.
Košické basketbalistky s trénerom V. Karnayom, ktoré postúpili na majstrovstvá sveta stredných škôl. (Autor: Súkromná stredná športová škola Užhorodská)
Patrik Fotta|13. feb 2019 o 00:00

Tréner verí, že jeho zverenky nájdu odvahu osviežiť sa aj v studenom mori.

KOŠICE. Basketbalistky Súkromnej strednej športovej školy Užhorodskej postúpili na majstrovstvá sveta stredných škôl, ktoré sa budú konať 4. - 11. apríla na gréckom ostrove Kréta.

Miestenku si vybojovali na turnaji v Ružomberku, na ktorom porazili Banskú Bystricu 32:30 a Trnavu 35:30.

Na šampionáte sa predstaví 48 družstiev stredných škôl z rôznych krajín sveta.

Trénerom košického celku je Vladimír Karnay, ktorý bol v minulosti lodivodom reprezentácie a v metropole východu sa na extraligovej úrovni tešil zo zisku štyroch majstrovských titulov.

Aktuálne vypomáha s tréningami v tíme CBK a na športovej škole odovzdáva svoje bohaté basketbalové skúsenosti.

Hráčky Young Angels, CBK aj Tydamu

Turnaja v Ružomberku o postup na MS sa zúčastnili tri kluby, domáci celok na poslednú chvíľu svoju účasť stiahol pre nedostatok hráčok.

„Turnaja sa zúčastnili školy, kde sa združujú najlepšie mladé basketbalistky na Slovensku. Banská Bystrica má pod palcom prakticky celý stred republiky a západ patrí Trnave, v ktorej je aktuálne basketbalový boom. Kvalita bola na veľmi vysokej úrovni a nás teší, že sme v silnej konkurencii dosiahli úspech a môžeme reprezentovať Slovensko na majstrovstvách sveta stredných škôl,“ povedal Vladimír Karnay.

O mimoriadny úspech sa zaslúžili žiačky Sunitrová, Kaliuzna, Zahornacká, Garlathyová, Novaková, Basová, Filická, Mačičáková a Icsová.

„Na našej škole sú združené hráčky prakticky zo všetkých košických klubov, či už je to Young Angels, CBK Košice alebo Tydam,“ uviedol Karnay.

Zažil kúpanie v Tichom oceáne v novembri

Mladé Košičanky mali obrovskú motiváciu v podobe týždenného turnaja na gréckej Kréte, ktorý sa bude konať v jej hlavnom meste Heraklion.

„Myslím si, že si tam dievčatá rozhodne prídu na svoje, ako po športovej, tak aj po dovolenkovej stránke, keďže je to naozaj krásne mesto. Usporiadatelia prikladajú turnaju veľký význam a určite to bolo pre nás veľké lákadlo už od začiatku. Ja si spomínam, keď som bol ešte študent gymnázia, že sme sa zúčastnili MS stredných škôl v Holandsku a bol to pre nás veľký zážitok. Naposledy sa Košice zúčastnili šampionátu pred štyrmi rokmi v Číne,“ skonštatoval Karnay.

Napriek tomu, že more ešte nebude mať úplne ideálnu teplotu, košický tréner verí, že dôvod na prípadné radostné osvieženie v ňom si dievčatá nájdu.

„Ja už som pri basketbale zažil všeličo. Dokonca si spomínam, že v novembri sme sa máčali v Tichom oceáne. Myslím si, že aj dievčatá sa nenechajú zahanbiť a aspoň po kolená do mora pôjdu. Obzvlášť ak sa nám podarí vybojovať nejaké víťazstvo,“ pousmial sa Karnay.

Potrebujú si na seba zvyknúť

Na šampionát sa budú košické basketbalistky pripravovať intenzívnejšie ako doposiaľ.

„V rámci športovej prípravy, ktorú dievčatá absolvujú na škole sa budeme venovať viac herným záležitostiam, aby bola naša hra ucelenejšia a aby si dievčatá na seba zvykli. Je dôležité aby sa zladili, keďže nehrávajú v jednom klube spoločne.“

Momentálne ešte nie je známe proti akým družstvám a z ktorých krajín si Košičanky na MS zahrajú.

„Pri losovaní funguje systém nasadených krajín. Celkovo sa turnaja zúčastní 48 družstiev z rôznych štátov. Zloženie skupín sa zrejme dozvieme až priamo na mieste dejiska turnaja. O našich ambíciách je teda ešte priskoro hovoriť. Malo by tam byť celkovo osem skupín po šesť družstiev,“ povedal Karnay.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Košičanky si vybojovali účasť na majstrovstvách sveta stredných škôl na Kréte