Šatan, Pálffy, Vlhová a ďalšie esá. Unikát na Spiši najnovšie obdaril Hamšík

Richard Havrilla (vľavo) a Štefan Kováč s kopačkami Mareka Hamšíka.
Richard Havrilla (vľavo) a Štefan Kováč s kopačkami Mareka Hamšíka. (Autor: facebook Múzeum obuvi)
Daniel Dedina|5. jan 2023 o 06:00

Kluknava rozbehla netradičný projekt.

KLUKNAVA. Čo majú spoločné Miroslav Šatan, Žigmund Pálffy, Petra Vlhová, Matej Tóth, Štefan Svitko, Zuzana Rehák Štefečeková, Juraj Minčík a Stanislav Seman?

Sú to úspešní športovci, medailisti z vrcholných podujatí a dnes už aj funkcionári či tréneri, ktorí robia Slovensku výbornú reklamu po celom svete.

Všetci menovaní majú najnovšie priamu spojitosť s východom republiky, hoci väčšinou pochádzajú z iných regiónov. Ide nielen o mená, ale predovšetkým o ich obuv.

Tá je súčasťou Múzea obuvi, ktoré v novembri 2022 slávnostne otvorili v Kluknave (okr. Gelnica). Jeho súčasťou je expozícia s názvom Sieň osobností.

Súvisia s olympiádou, zažili Dakar

Na Spiši, v obci ležiacej medzi Spišskou Novou Vsou, Prešovom i Košicami, sa môžu pochváliť vskutku unikátnou zbierkou.

„Matej Tóth absolvoval v týchto teniskách prípravu na olympiádu v Tokiu. Vydržali mu zhruba päťsto kilometrov. Štefan Svitko nám venoval originálnu obuv, v ktorej absolvoval Dakar 2021. Žigmund Pálffy poskytol topánky, v ktorých bol vlajkonosičom slovenskej výpravy na olympiáde vo Vancouveri,“ hovorí bývalý starosta Kluknavy a spoluzakladateľ múzea Štefan Kováč.

Vitrína Mateja Tótha, olympijského víťaza a majstra sveta v chôdzi na 50 km.
Vitrína Mateja Tótha, olympijského víťaza a majstra sveta v chôdzi na 50 km. (Autor: facebook Múzeum obuvi)

K vystavenej obuvi sú priložené listy so stručným príbehom zo života verejne známych postáv. Výrazne zastúpenie majú aj osobnosti z oblasti kultúry.

Patria k ním Oldo Hlaváček, Kamila Magálová, Michal Hudák, Jozef Ráž, Ján Lehotský, či Josef Laufer, ktorého stepovacie topánky darovala múzeu jeho dcéra Ester.

„Svoje topánky nám poskytli aj komentátor Marcel Merčiak a automobilový pretekár Igor Vlasatý. Takisto kňaz Peter Gombita, ktorý v minulosti absolvoval beh z Košíc do Vatikánu. Jeho tenisky sú zvláštne tým, že si v nich vyrezal dieru, pretože ho tlačili. On nám múzeum aj vysvätil,“ priblížil Kováč.

Krátko pred Vianocami pribudol do kluknavskej Siene osobností ďalší športový unikát.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Šatan, Pálffy, Vlhová a ďalšie esá. Unikát na Spiši najnovšie obdaril Hamšík