Kde sa zastaví pád košického hokeja?

(Autor: Korzár/Judita Čermáková)
Sportnet|31. mar 2017 o 00:00

Vrátia peniaze fanúšikom, ktorí si kúpili permanentky na play-off za 68 eur?

KOŠICE. Vrátia peniaze fanúšikom, ktorí si kúpili permanentky na play-off za 68 eur a jeden zápas ich tak vyšiel na neuveriteľných takmer 23 eur?

Zázrak sa nekonal. Košickí hokejisti šokovali celé Slovensko a vo štvrťfinále play-off nestačili na Martin, ktorý pred začiatkom vyraďovacích bojov porazili v pätnástich zápasoch v rade.

A hoci vyhrali aj ten šestnásty, od sedemnásteho bolo všetko inak a 16-ka sa stala Košičanom napokon osudnou.

Vo štvrťfinále play-off aktuálneho ročníka Tipsport ligy prehrali s Martinom 2:4 na zápasy a po 16 rokoch vypadli skôr ako v semifinále.

6. zápas štvrťfinále: Martin - Košice: fotogaléria

14.3.2018

Martin bol lepší a v bráne mal Corbeila

Najsmutnejšie na tom všetkom je, že Košičania naozaj vypadli so súperom, ktorý bol lepší.

A predovšetkým mal brankára Corbeila. Na toho vyslali Košičania v 6 štvrťfinálových zápasoch 218 striel, z ktorých vsietili len deväť gólov, pričom štatistiky výrazne vylepšuje prvý zápas, v ktorom oceliari vyhrali 4:0.

„V dvoch zápasoch na ľade Martina sme nedokázali streliť gól. Nemyslím si, že to bolo len o tomto zápase. Rozhodlo sa už skôr, predovšetkým v tom druhom zápase u nás doma. Všetci sme verili, že sa ešte do Košíc vrátime. Je to pre nás všetkých obrovské sklamanie a bolí to. Hoci sme naháňali zajaca, stále sme verili, že to zvrátime. Ale na druhej strane musíme priznať, že Martin hral naozaj dobre a výbornú sériu odchytal ich gólman Corbeil,“ povedal po rozhodujúcom zápase v Martine útočník Jiří Bicek.

Na góly sa nadreli

Problém s koncovkou mali Košičania nielen v play-off, ale aj dlhodobo v lige. Až na niekoľko zápasov sa v každom ďalšom na strelenie gólu natrápili viac ako dosť.

„Keby sme vedeli, kde sa to všetko stratilo, tak to napravíme. Šance sme mali, chcenie tiež, ale bez gólu sa vyhrať nedá. Základ bol v tom, že sme prehrali druhý zápas doma, ale to už je len o tom, keby...,“ povzdychol si Rudolf Huna.

Hlavný sponzor balí kufre

Čo bude ďalej s košickým hokejom, je ťažké odhadnúť. Rovnako ako to, kde sa jeho pád zastaví.

Hlavný sponzor U. S. Steel pomaly balí kufre a ktovie, ako bude na podporu hokeja nazerať nový majiteľ železiarní.

V každom prípade dnes už nielen večným kritikom musí byť jasné, že hokej v Košiciach potrebuje radikálny rez.

Riešiť treba aj mládež

Nielen kvôli koncu áčka vo štvrťfinále play-off, ale aj kvôli mládežníkom.

Z mládežníckych tímov HC Košice sa ani jeden nepohyboval na horných poschodiach tabuľky líg svojich kategórií. A to je to najväčšie memento.

Vypadnutie s Martinom si nikto v Košiciach nepripúšťal, a keď zrazu mali oceliari nôž na krku, tak bolo zle. Keď v minulom roku vypadli Košice v semifinále, bolo to sklamanie, ale vypadnutie vo štvrťfinále sa inak ako blamážou nazvať nedá.

Už len vzhľadom na porovnanie rozpočtov oboch súperov – MHC Martin a HC Košice.

Nehovoriac už o tom, že v prípade normálnych pomerov a zverejnených platov by bolo viac ako zaujímavé zistiť, s ako platenými hokejistami Košičania prehrali.

Čo na to vedenie?

„Možno sa vymení celé mužstvo. Potrebovali sme posily, tie neprišli. Mali sme veľa zranených a to stálo ostatných veľa síl. Prvých dvadsať zápasov sezóny sme v podstate odohrali na tri päťky. To sa prejavilo aj teraz na konci sezóny. Výmenu trénerov komentovať nebudem.“

To je výber z vyjadrení kapitána Ladislava Nagya po pondelkovom zápase v Martine. Nielen tieto slová naznačujú jeden viac ako podstatný fakt.

Do zrkadla by sa mali pozrieť nielen tí, ktorí vyhoreli priamo na ľade, ale aj tí, ktorí sú v klube zodpovední za športovú stránku jeho fungovania.

Problémy počas celej sezóny

Poďme do leta 2016. Charizmatický hlavný tréner Rostislav Čada skladal káder tak, ako skladal. Zrazu sa mimo hry ocitol Richard Jenčík. O pár mesiacov ho z Poľska povolali späť.

Do mužstva prišiel vynikajúci útočník Marek Hovorka, ale odišiel ešte pred začiatkom sezóny. Prečo, nevie dodnes oficiálne nikto, faktom však ostáva, že sa stal lídrom, nielen ofenzívy, v Žiline.

Po niekoľkých mesiacoch sa stal nadbytočným aj ďalší útočník Radim Hruška, ktorý sa rovnako v Žiline určite nestratil.

A tak sa v Košiciach útoky vyskladali síce zo skúsených hráčov, ale pri množstve zranení neboli v sezóne možno ani dva zápasy po sebe, v ktorých by útočné trojice hrali v rovnakom zložení.

Nagy a ďalší lídri

Lídrom ofenzívy a najväčšou hviezdou bol určite kapitán Ladislav Nagy, ktorý sa nanešťastie pre Košice tesne pred play-off zranil a hoci v dvoch existenčných zápasoch nastúpil, sám priznal, že sa na ľade necítil dobre.

Veľa toho nenahrali ani ďalší útoční lídri Marek Bartánus a Gabriel Spilar, ktorí celú sezónu zápasili so zraneniami.

Brankári

Zaujímavý bol aj výber brankárov. Tomáš Halász ani Dominik Riečický si miesto v kádri nenašli. Prišli dvaja českí gólmani,

Vladislav Habal a Miroslav Kopřiva. Druhý menovaný mal byť jednotkou, napokon sa stal nie veľmi silnou dvojkou. Habal ako relatívne mladý brankár nesklamal, keď sa dostal na post jednotky.

Obrana

Osobitnou kapitolou sú defenzívne rady, ktoré po minuloročnom sklamaní prešli poriadnym zemetrasením.

Kritériá mužstva, ktoré chce bojovať o titul, spĺňali len Eduard Šedivý, Martin Dudáš, Ondřej Šmach a možno ešte Lukáš Matejka a Ivan Jankovič.

Angažovanie 36-ročného Jiřího Vašíčka, ktorý je za výkonnostným zenitom, určite prínosom nebolo, lebo počas celej sezóny nestíhal naháňať útočníkov súpera.

Košický odchovanec Radek Deyl síce dosiahol s 25 kanadskými bodmi kariérne maximum, ale už druhú sezónu po sebe bol každý jeho pobyt na ľade spojený s rizikom straty puku a nebezpečnej situácie pred košickou bránkou.

Stačí si pozrieť záznamy zo štvrťfinále.

Tréner a manažment

O nekoncepčnej práci vedenia svedčí aj dianie v závere základnej časti. Kým ostatní pred play- off veselo posilňovali, Košice sa napriek zraneniam hráčov tvárili, že je všetko v poriadku, a až na príchod Rudolfa Hunu na konci januára s kádrom neurobili vôbec nič.

A napokon úplne nezmyselne tri kolá pred koncom základnej časti odvolali trénera Čadu. Tento krok mal prísť oveľa skôr alebo vôbec.

Otázka teraz znie, či sa dokáže do zrkadla pozrieť aj vedenie klubu.

Prvé stanovisko po vyradení tomu veľmi nenasvedčovalo. Keď sme sa PR manažéra Vojtecha Pettyho pýtali na to, či minimálne ľudia zodpovední za športovú stránku veci neuvažujú o abdikácii, odpovede sme sa nedočkali.

Rovnako ako odpovede na to, či klub neuvažuje o vrátení peňazí tým fanúšikom, ktorí si zakúpili permanentky na play- off za 68 eur a jeden zápas v tejto fáze ligy ich tak vyšiel na neuveriteľných takmer 23 eur.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Kde sa zastaví pád košického hokeja?