Jurčenková: Súperky na mňa akosi pozabudli

Košická pivotka sa spod koša nepomýlila. A. Jurčenková (vpravo) rozhodla finále.
Košická pivotka sa spod koša nepomýlila. A. Jurčenková (vpravo) rozhodla finále. (Autor: sita)
Patrik Fotta|23. jan 2018 o 00:00

Víťazný kôš dala päť sekúnd pred koncom.

Finále Slovenského pohára žien v basketbale: fotogaléria

22.1.2018

KOŠICE. Basketbalistky Good Angels Košice boli vo finále Slovenského pohára blízko k tomu, aby po roku opäť sledovali, ako sa Piešťanské Čajky radujú z jeho zisku.

V záverečnej štvrtine však otočili nepriaznivo vyvíjajúci sa zápas a posledným košom Jurčenkovej päť sekúnd pred koncom stanovili finálne skóre 62:61.

Žlto-modré sa po stretnutí tešili trinástykrát zo zisku Slovenského pohára.

Nič iné ako celkové víťazstvo si pred začiatkom Final Six Slovenského pohára košické basketbalistky nepripúšťali.

Vlani ich vo finále dokázali zdolať Piešťanské Čajky, ktoré navyše úradujúceho slovenského majstra porazili aj v generálke na Slovenský pohár v poslednom kole základnej časti.

V závere mali viac šťastia

Čajky mali obhajobu pohára vo svojich rukách, keď dve minúty pred koncom viedli o sedem bodov. Úplný záver však patril Košičankám, ktoré vďaka svojim skúsenostiam a šťastiu dokázali dramatickú zápletku zvrátiť vo svoj prospech.

„Bola to veľká dráma. Tak ako nás Piešťany potrápili v poslednom zápase základnej časti, nás trápili aj vo finále pohára. My sme síce stále verili, že to zvládneme, ale úspešnosť našej streľby bola veľmi slabá. Napokon sa nám to po urputnom boji podarilo zvládnuť,“ povedala s 18 bodmi najlepšia strelkyňa finálového duelu Anna Jurčenková.

Good Angels má vo svojom kádri mimoriadne skúsené hráčky, ktoré sa vo vypätých situáciách dokážu vyrovnať s tlakom. V závere finálového stretnutia to však už nebolo len o skúsenostiach.

„Myslím si, že viac išlo o šťastie. My sme sa nevzdávali, bojovali sme do posledných chvíľ. Hrali sme len to, čo vieme. Mali sme šťastie, že nám v závere padli naše strely, obzvlášť trojka Petersovej, vďaka ktorej sme vyrovnali stav na 59:59. Potom sme to už nejako dobojovali,“ skonštatovala Jurčenková.

Príjemná cesta domov

V záverečných sekundách, keď dali Čajky v tej chvíli vedúci kôš na 61:60, to už vyzeralo pre košické basketbalistky takmer stratené. Prišla však obrovská chyba Terézie Pálenikovej, ktorá žlto-modrým nečakane „darovala“ loptu.

„Pre nás to bolo veľmi nepríjemné, keď dala Podrugová kôš, ktorým Piešťany viedli o bod. Potom hodili loptu z rozohrávky priamo do autu a my sme z toho boli vyhúkané a nevedeli sme, čo sa deje. Následne nám vyšla akcia, po ktorej sme dali kôš a boli sme veľmi radi. Bola to nacvičená akcia, kedy sa uvoľní raz jedna alebo druhá hráčka. Nie vždy to však vide. Oni sa asi viac sústredili na Zuzku Žirkovú a na mňa pod košom akosi pozabudli,“ opísala rozhodujúci moment finále Jurčenková.

Cesta z Piešťan do Košíc bola vďaka dramatickému triumfu pre zverenky trénera Jankoviča veľmi veselá.

„Mali sme obrovskú radosť, keďže nás len pár sekúnd delilo od toho, aby sme my boli tie nešťastné. Cesta domov bola veľmi príjemná a aj únava sa dala oveľa lepšie zvládnuť, ako keby sme vo finále prehrali,“ uviedla skúsená košická pivotka.

Vo štvrtok ich čakajú Benátky

Vlani nevyhrali Košičanky Slovenský pohár po dvanástich triumfoch v rade a tak si museli na šťastnú trinástku rok počkať.

„Pohár sme jednoznačne chceli vrátiť späť do Košíc. Tréner Jankovič nám prízvukoval, že je to jeden z cieľov v tejto sezóne. Sme radi, že nám to vyšlo a prvý krok tak máme úspešne za sebou,“ povedala Jurčenková.

Už vo štvrtok čaká Košičanky ďalší extrémne dôležitý zápas. Na domácej palubovke privítajú vo štvrťfinále Pohára FIBA Benátky.

„Priznám sa, že zatiaľ sme nemali čas sústrediť sa na ďalší zápas. Tréner však už má súpera naštudovaného. My ešte len uvidíme, akú taktiku na nich pripravil. Oni hrajú veľmi dobrý basketbal a celou súťažou zatiaľ išli hladko. Majú vysoké sebavedomie a bude to náročný duel, no my ich chceme potrápiť a samozrejme by sme radi vyhrali na domácej palubovke.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Jurčenková: Súperky na mňa akosi pozabudli