Vukomanovič spomína na Slovan: Po jednom zápase bola na zemi krv

Ivan Vukomanovič, nový tréner Slovana Bratislava.
Ivan Vukomanovič, nový tréner Slovana Bratislava. (Autor: SITA)
Igor Dopirák|9. nov 2017 o 09:30

Srbský tréner bol donedávna koučom bratislavského klubu.

BRATISLAVA. Stal sa rekordérom, hoci na lavičke bratislavského Slovana strávil iba 437 dní. Srbský kouč Ivan Vukomanovič bol najdlhšie slúžiacim trénerom Slovana v ére majiteľa Ivana Kmotríka staršieho. Tá pritom trvá od leta 2008.

Séria slabších výsledkov však nedávno ukončila aj jeho pôsobenie v klube. Vukomanoviča, ktorý s klubom získal Slovenský pohár (tzv. Slovnaft Cup) a vlani s ním skončil vo Fortuna lige druhý, nahradil na konci októbra Martin Ševela.

Veľa národností, charakterov a negativizmu

"Slovanisti majú optimálne podmienky na tréning a rast. Je tam však veľa iných detailov, ktoré ich v posledných rokoch brzdia v dosahovaní excelentných výsledkov - nedostatok klubovej stratégie, čudná transferová politika, selekcia hráčov, vízie do budúcnosti," priznal Vukomanovič pre portál sport.sk.

"Keď chýba čo i len jeden z týchto atribútov, je veľmi zložité dosiahnuť úspechy, po ktorých túžite," pokračoval. "Avšak pri slovanistickom skautingu, pri kúpe toľkých hráčov, dá sa vôbec hovoriť o premyslenej transferovej politike?"

"Spomínam si na svoj premiérový vstup do kabíny. Toľko rozdielnych národností, charakterov a hráčskych profilov na jednom mieste. A tak veľa negativizmu v tejto malej skupine ľudí pracujúcich pod jednou strechou," opísal začiatky v tíme.

"Rozmýšľal som nad tým, ako z nich vytvoriť jednoliaty tím s víťaznou mentalitou. Silnú partiu futbalistov, ktorí pôjdu rovnakým smerom," doplnil.

Krv na zemi

Vukomanovičovi premiéra vo Fortuna lige vyšla skvelo. Slovan v nej uspel nad Žilinou, ktorá sa neskôr stala majstrom. "Žiaľ, stali sa aj iné veci. Pamätám si na potýčku dvoch hráčov v kabíne po poslednom zápase minulej sezóny," priznal.

"Bol som na tlačovke, keď sa to stalo. Vojdem do šatne a vidím krv na zemi. Rozdielna mentalita, rozdielne povahy. Spoluhráči majú mať predsa vzájomný rešpekt a úctu, nie toto," uviedol.

VIDEO: Prvý rozhovor s Vukomanovičom po jeho príchode do Slovana:

Srbský tréner si zaspomínal aj na marcový zápas proti Trenčínu, ktorý Slovan vyhral 4:3: "Vtedy sme sa tešili s Ivanom Kmotríkom mladším, výborným človekom. On má víziu, ako posunúť Slovan na európsky level."

"Zostávam jeho i slovanistickým fanúšikom, je to korektný a úprimný muž. Som šťastný, že zostávame v kamarátskom kontakte. Určite pravidelne prídem do Bratislavy a navštívim ho," priznal Vukomanovič.

Nesadol si s jednou osobou z vedenia klubu

Srb, ktorý má dobrý vzťah napríklad aj so svojím bývalým spoluhráčom a súčasným trénerom anglického Tottenhamu Mauriciom Pochettinom, však prezradil, že nie všetci z vedenia klubu za ním stáli.

"Vedel som viac ako šesť mesiacov, že niektorí ľudia vo vedení nie sú celkom na mojej strane, majú výhrady voči môjmu štýlu práce. Mali sme rozdielne názory. Nezhodli sme sa na spôsobe môjho koučovania, prestupov či vnímania futbalových vecí," priznal Vukomanovič, pričom podotkol, že spomínaná osoba nikdy neviedla z lavičky žiadne mužstvo.

"Vlastne, získavať trofeje každú sezónu bude pre Slovan ľahučké s osobou z vedenia, ktorú som spomínal vyššie. Dotyčný vie o futbale všetko. Ako koučovať tím, ako má majiteľ viesť klub, ako majú hráči behať, ako majú doktori a fyzioterapeuti pracovať so zranenými hráčmi, ako majú kustódi pripravovať tričká na zápas," vravel ironicky Vukomanovič.

Svoje pôsobenie v Slovane však Srb neľutuje. "Ak by som sa vrátil na začiatok, nič by som nemenil. Bolo pre mňa veľkou cťou byť súčasťou tohto renomovaného klubu. Rodinu Kmotríkovcov poznám veľmi dobre a boli vždy slušní, profesionálni a čestní," dodal pre sport.sk.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Vukomanovič spomína na Slovan: Po jednom zápase bola na zemi krv