Slovák hrajúci v Dánsku: Eriksen je stále téma. EURO je pre krajinu sviatok

Dán Mikkel Damsgaard sa teší zo streleného gólu na EURO 2020.
Dán Mikkel Damsgaard sa teší zo streleného gólu na EURO 2020. (Zdroj: TASR/AP)
Daniel Dedina|2. júl 2021 o 20:21

Pred Čechmi majú Dáni veľký rešpekt, vraví.

Od vlaňajška hráva v dánskom FC Nordsjaelland. V klube, ktorý otvoril Stanislavovi Lobotkovi cestu do najlepších futbalových líg sveta.

Podobný scenár by rád zažil aj stopér IVAN MESÍK, ktorý pred mesiacom oslávil dvadsiate narodeniny.

„Po úvodných dvoch prehrách zmenili štýl hry. Vo štvrťfinále sú právom,“ hovorí o účinkovaní Dánska na prebiehajúcom EURO 2020 bývalý hráč Trnavy a člen slovenskej reprezentácie do 21 rokov.

Dánsko postúpilo medzi osem najlepších tímov európskeho šampionátu. Aká nálada vládne v krajine?

Celé Dánsko to dosť prežíva, je to pre krajinu sviatok. O to viac, že zápasy v skupine odohralo mužstvo v Kodani. Stačí vykročiť z bytu a atmosféru hneď cítim.

Reprezentačný tréner Kasper Hjulmand i niektorí hráči sa vyjadrili, že by vo štvrťfinále radšej nastúpili proti Holandsku. Ako vidia Dáni svoje šance proti Čechom?

Česko vnímajú ako kvalitný tím. Tohtoročné EURO je dosť nevyspytateľný turnaj, ale zrejme chceli mať iného súpera. Pred Čechmi majú veľký rešpekt. Väčší, ako keby hrali proti niekomu inému.

Dejiskom zápasu bude tritisíc kilometrov vzdialené azerbajdžanské Baku. Česi, ktorí odohrali osemfinálový duel pred plnými tribúnami v Budapešti, z toho nadšení nie sú. Čo na to hovoria Dáni?

Myslím, že to nejako extra nevnímajú. Aj keď to, že hrali zápasy v skupine doma, im vyhovovalo a pomohlo im to k postupu. Fanúšikovia to mali blízko.

Víťaz stretnutia narazí na lepšieho z dvojice Ukrajina - Anglicko. Rozmýšľajú už Dáni nad tým?

To, čo bude ďalej, ešte neriešia. Koncentrujú sa na Česko, pretože ich čaká ťažký súper.

Dánom stačili na postup zo skupiny tri body. Po dvoch zápasoch nemali na konte ani jeden. Aká nálada vtedy panovala?

Nebolo to dobré, ale vieme, čo sa stalo v úvodnom zápase. Ovplyvnilo to celý tím, ktorý šiel psychicky dole. O to viac sa chceli vzchopiť, zabojovať a fanúšikovia im k tomu dopomohli. Mužstvo ukázalo silný tímový duch a právom je vo štvrťfinále.

V predchádzajúcich zápasoch proti Rusku i Walesu strelili Dáni štyri góly. Čo je za tým?

Zmenili trochu štýl hry. Začali hrať behavejší futbal a charakter oboch zápasov zmenili striedania. Keďže im išlo o veľa, do hry naskočili živší hráči, typologicky trochu iní. Ovplyvnilo to celú hru Dánska.

Mesík vkročil na ligovú scénu v drese Trnavy. Vo Fortuna lige debutoval ako 17-ročný.
Mesík vkročil na ligovú scénu v drese Trnavy. Vo Fortuna lige debutoval ako 17-ročný. (Zdroj: TASR)

Súčasný tím je považovaný za mužstvo bez výrazných hviezd. Kto sú jeho najväčšie opory?

Je ich viac. Za lídra nielen v obrane, ale celkovo možno považovať Simona Kjaera. Dôležitú úlohu v predchádzajúcich dvoch zápasoch zohral aj Mikkel Damsgaard, ktorý hrával so mnou v Nordsjaellande.

Možno ešte nie je až taká osobnosť, ale je to vychádzajúca hviezda. Výrazne pomohol tímu reštartovať sa. 

Ako Dáni reagovali na srdcový kolaps lídra tímu Christiana Eriksena počas úvodného zápasu proti Fínsku?

Nikto nečakal, že sa niečo také môže stať. Všetci to veľmi prežívali a snažili sa vžiť do kože hráčov, ako sa museli oni cítiť na ihrisku. Našťastie to dobre dopadlo. Celý svet vyjadril Dánsku podporu. Tak to má byť.

Rezonuje ešte v Dánsku situácia okolo Eriksena?

Áno, stále je to živá téma. Ľudia sa zaujímajú o to, či je už úplne v poriadku. Teraz sa však blíži ďalší zápas, všetci sa chcú nastaviť naň a nerozmýšľať nad tým, čo sa stalo.

Na šampionáte hrali aj slovenskí futbalisti. Rozoberali ste so spoluhráčmi ich výkony?

Len pár momentov. Chalani sa pýtali na výsledky, tak som ich informoval, ako sme na tom a či ešte máme šancu postúpiť.

Po prehre so Španielskom mi vraveli, že je to pre Slovákov ťažký večer a zaujímali ich moje pocity. Podpichovačky na môj účet neboli, ale z výsledku ostali všetci prekvapení.

Dánsko je rozlohou i počtom obyvateľov na tom rovnako ako Slovensko. Aká je úroveň tamojšieho futbalu?

So Slovenskom sa to porovnáva veľmi ťažko. Ide o európsku školu futbalu. Podmienky v Dánsku sú na oveľa vyššej úrovni, minimálne o jeden alebo dva stupne.

Tréningy sa líšia intenzitou a behá sa tu viac ako u nás. Všetko ohľadom klubu, zariadenia, či starostlivosti je na vyššej úrovni.

Ako sa vám celkovo páči v Dánsku?

Veľmi. Je tu neskutočne veľký výber možností a skvelá infraštruktúra. Život v Dánsku hodnotím veľmi pozitívne. Mojím obľúbeným miestom je Tivoli v centre Kodane.

Za Nordsjaelland, klub sídliaci v neďalekom meste Farum, hrávate od minulého roka. V uplynulej sezóne ste si pripísali 27 ligových štartov. Ako ste zatiaľ spokojný?

Celé doterajšie pôsobenie hodnotím pozitívne. Tvrdo na sebe pracujem, naučil som sa veľmi veľa nových vecí a v mnohých som sa zlepšil. Bol to krok, ktorý mi výrazne pomohol. Dúfam, že budem ďalej napredovať.

V akej fáze prípravy sa momentálne nachádzate?

Končíme druhý týždeň a presúvame sa do Holandska, kde absolvujeme poslednú časť prípravy. Nový ligový ročník začíname o dva týždne.

Naposledy sme obsadili piate miesto. Prvotným cieľom bude dostať sa opäť do prvej šestky a ak sa to podarí, pokúsiť sa zabojovať o pohárovú Európu.

V Nordsjaellande si pred vami spravil výborné meno iný Slovák Stanislav Lobotka, ktorý odtiaľ prestúpil do Španielska. Aké sú vaše ambície?

Určite by som sa aj ja rád posunul vpred. Nemám žiaden vysnený klub, ale láka ma presadiť sa vo veľkom futbale. Rád by som si zahral v Taliansku alebo Španielsku.

V uplynulej kvalifikácii ste boli pevnou súčasťou slovenskej dvadsaťjednotky, hoci ste v tom čase vekom patrili ešte do kategórie devätnásťročných. V tomto roku ste v reprezentácii neodohrali ešte ani minútu. Prečo?

Ovplyvnila to situácia okolo koronavírusu. Nemohlo sa cestovať a ak by som sa zúčastnil zrazu, musel by som absolvovať karanténu. Verím, že tréner Kentoš so mnou naďalej ráta.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Slovák hrajúci v Dánsku: Eriksen je stále téma. EURO je pre krajinu sviatok