26.06.2021 | Osemfinále
26.06.2021 | Osemfinále
0 - 4
(0:1)

V dome Eriksena vybojovali štvrťfinále. Niečo úžasné, jasal dánsky tréner

Kapitán Dánska Simon Kjaer nesie dres Christiana Eriksena.
Kapitán Dánska Simon Kjaer nesie dres Christiana Eriksena. (Autor: TASR/AP)
TASR|27. jún 2021 o 12:40

Wales nepostúpil do štvrťfinále.

AMSTREDAM. Futbalisti Dánska ukázali, že sa už striasli negatívnych emócií po kolapse Christiana Eriksena a v osemfinále ME 2020 proti Walesu dominovali.

Zvíťazili 4:0, keď sa o úvodné dva góly v Amsterdame postaral Kasper Dolberg a v závere pridali ešte poistku aj Joakim Maehle a Martin Braithwaite.

Dolberg napodobnil Larsena

Dáni v sobotu impozantným spôsobom pripomenuli najväčší úspech ich reprezentácie. Na deň presne pred 29 rokmi, 26. júna 1992 v Göteborgu, zdolali vo finále ME 2:0 Nemcov a získali titul európskych majstrov.

Ešte predtým na šampionáte vo Švédsku v semifinále proti Holandsku skóroval dvakrát Henrik Larsen a odvtedy vo vyraďovacích bojoch žiaden Dán viac ako raz sieť nerozvlnil.

Až prišiel v Amsterdame Dolberg, ktorý hrával za miestny Ajax v rokoch 2016-2019.

"Keď sme dnes kráčali na štadión, cítil som, že to je pre mňa niečo výnimočné. Všetko dnes do seba zapadlo. Cítil som sa ako doma. Bolo to fantastické," neskrýval po zápase podľa AP nadšenie útočník francúzskeho Nice, ktorý sa presadil v 27. a 48. minúte.

Bol to aj domov Eriksena

Spokojnosťou mohol sršať aj tréner Dánov Kasper Hjulmand:

"Je ťažké veriť tomu, že toto je realita. Byť vo štvrťfinále je niečo úžasné. Som veľmi vďačný za podporu, ktorej sa nám dostalo. Chlapci ukázali, že sú ozajstní bojovníci. Zvíťazili sme v aréne pomenovanej po Johanovi Cruyffovi, ktorý je jednou z mojich najväčších inšpirácií. Bol to tu zároveň aj domov Christiana Eriksena," pripomenul Hjulmand.

Stredopoliar Interu Miláno Eriksen je odchovancom Ajaxu a hrával zaň do roku 2013, keď prestúpil do anglického Tottenhamu Hotspur.

Bale a jeho spoluhráči neprekvapili

Od futbalistov Walesu sa pred šampionátom veľmi neočakávalo zopakovanie prekvapenia z predchádzajúcich ME, na ktorých doputovali až do semifinále. Napriek tomu ich záverečné vystúpenie sklamalo.

"Bude to znieť zatrpknuto, ale pred druhým dánskym gólom tam bol do očí bijúci faul na Kieffera Moorea. Neodpískalo sa to a namiesto zahrávania priameho kopu sme inkasovali," odôvodňoval tréner Walesu Robert Page.

"Potom sme už mali pred sebou ťažkú horu k zdolaniu. Je to bolestivé. Nechceli sme, aby fanúšikovia sledovali ukončenie nášho pôsobenia na podujatí takýmto spôsobom," uzavrel Page, ktorý na šampionáte nahradil trénera Ryana Giggsa.

Dáni sa vo štvrťfinále predstavia v sobotu 3. júla o 18.00 SELČ v Baku. Ich súper vzíde z dvojice Holandsko - Česko.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»V dome Eriksena vybojovali štvrťfinále. Niečo úžasné, jasal dánsky tréner