Obranca Slavie si rypol do Čechov: Vedia, že štvrťfinále bude pre nich konečná

Radosť futbalistov Dánska na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).
Radosť futbalistov Dánska na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021). (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|3. júl 2021 o 07:30

Česko a Dánsko dnes odohrajú zápas štvrťfinále ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

BAKU. Od futbalistov Česka a Dánska sa pred EURO 2020 nečakalo, že by mohli miešať karty v boji o medaile, no práve tieto dva tímy prekvapujúco tvoria štvrťfinálovú dvojicu.

Stretnú sa v sobotu o 18.00 SELČ na Olympijskom štadióne v Baku, pričom víťaz nastúpi v semifinále vo Wembley proti postupujúcemu zo súboja Ukrajina - Anglicko.

Zápas povedú holandskí rozhodcovia na čele s hlavným Björnom Kuipersom.

Česko - Dánsko

/sobota o 18.00 SELČ, Olympijský štadión v Baku/

Rozhodcovia: Björn Kuipers - Sander van Roekel, Erwin Zeinstra (všetci Hol.)

Predpokladané zostavy:

Česko: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Kadeřábek - Holeš, Souček - Masopust, Barák, Ševčík - Schick

Dánsko: Schmeichel - Christensen, Kjaer, Vestergaard - Wass, Höjbjerg, Delaney, Maehle - Braithwaite, Dolberg, Damsgaard

Prekvapia opäť po troch desaťročiach?

Dánom absolútne nevyšiel vstup do európskeho turnaja, ktoré začínali doma v Kodani. Po prehrách s Fínskom (0:1) a Belgickom (1:2) im hrozilo vyradenie už v základnej skupine, no napokon im na postup stačilo víťazstvo nad Ruskom (4:1).

V osemfinále vygradoval svoj výkon a v Amsterdame rozdrvili Wales 4:0 aj vďaka dvom gólom Kaspera Dolberga. Teraz majú možnosť preniknúť medzi najlepšiu štvorku.

Dáni snívajú o tom, že zopakujú spanilú jazdu svojich predchodcov z ME 1992, kde senzačne získali titul. Vtedy na šampionáte pôvodne ani nemali štartovať a po tom, ako nahradili Juhosláviu, šokovali futbalovú Európu.

"Je to šanca, ktorá sa nám už nikdy nemusí naskytnúť," vyslovil sa pred štvrťfinálovým duelom tréner Kasper Hjulmand.

"Je to šanca, na ktorú sme sa neskutočne tvrdo nadreli. Je to náš detský sen. Je za tým množstvo práce mnohých ľudí. Chceme z toho vyťažiť čo najviac a urobiť maximum, čo je v našich silách. Na zápas sa dobre pripravíme a uvidíme, ako ďaleko sa na tomto turnaji ešte prebojujeme."

Bojujú aj za Eriksena

Severanov psychicky poznačil kolaps opory Christiana Eriksena v prvom stretnutí na EURO, no mužstvo sa dokázalo v ťažkých časoch pozviechať a tréner Hjulmand v kritických chvíľach vytiahol z rukávu esá ako Mikkel Damsgaard či Kasper Dolberg.

A tréner na začiatku týždňa povedal, že s prekvapujúcimi ťahmi ešte neskončil.

Mladík Damsgaard zažiaril najmä v dueli s Ruskom, v ktorom strelil nádherný prvý gól.

"Zápas s Walesom bol najväčší v mojej kariére. Ďalší súboj bude ešte dôležitejší. Každým ďalším stretnutím je to pre mňa bláznivejšie," priznal v rozhovore pre uefa.com.

Hjulmand by mal mať až na Eriksena k dispozícii kompletný káder, aj keď útočník Yussuf Poulsen zo zdravotných dôvodov zrejme nebude môcť odohrať celý zápas.

Dáni predtým naposledy hrali vo štvrťfinále na veľkom turnaji v roku 2004, keď vo štvrťfinále v Porte podľahli 0:3 práve Česku na čele s Pavlom Nedvědom, Janom Kollerom či dvojgólovým Milanom Barošom.

"Pamätám si, ako som sledoval ten zápas na námestí v Kodani. Vtedy sme všetci verili, že cez Česko ľahko postúpime. Celé sa to však zvrtlo v strašnú prehru a ako si spomínam, vo veľmi smutný daždivý deň v Kodani," zaspomínal si obranca Mathias Jörgensen.

Tréner Šilhavý má dilemu

Česi sa do osemfinále prebojovali z tretieho miesta v základnej skupine a v ňom šokovali favorizované Holandsko.

V Budapešti naplno využili vylúčenie Matthijsa de Ligta a triumfovali zásahmi Tomáša Holeša a Patrika Schicka, ktorý zvýšil svoje konto už na štyri góly.

Tréner Jaroslav Šilhavý má pred duelom s Dánskom zásadnú dilemu - či zachovať víťaznú zostavu z osemfinále, alebo do hry vrátiť uzdraveného kapitána Vladimíra Daridu.

Proti Holanďanom Daridu zastúpil Antonín Barák, vykartovaného a zraneného Jana Bořila nahradil na ľavom kraji obrany Pavel Kadeřábek a na mieste Jakuba Jankta hral v strede poľa Petr Ševčík. Všetci traja sa skvele chopili ponúknutej šance.

"Budem znovu pripravený," sľúbil s úsmevom Ševčík. "Veril som, že mám tímu čo dať a v zápase som sa cítil veľmi dobre," poznamenal Barák. "A či budem hrať ja alebo Vláďa Darida? Verím, že dokážeme hrať spoločne. Pre nás oboch je najdôležitejšie, aby sme uspeli."

Diamanty dokážu štiepiť diamanty

Obaja súperi disponujú rovnakými zbraňami - tímovým duchom a vysokou pracovnou morálkou.

"Diamanty dokážu štiepiť diamanty. Oba tímy stavajú na tímovej práci a intenzívnych prienikoch do voľných priestorov. Obaja sa snažia týmito silnými stránkami odpovedať na vyššie individuálne zručnosti súpera. Máme veľmi podobné zbrane," potvrdil asistent trénera ČR Jiří Chytrý.

"Sledovali sme zápasy Dánov na turnaji a vieme, ako hrajú. Majú veľmi vyvážený tím a hrajú zaujímavým štýlom, ľúbivým pre oko diváka," zhodnotil prednosti súpera Antonín Barák.

Českí futbalisti však nebudú môcť v Baku počítať s podporou svojich fanúšikov. Slabý záujem priaznivcov spôsobili prísne protipandemické opatrenia pre vstup do Azerbajdžanu. Ani hráčov taká dlhá cesta nevábila.

"Letíte takú veľkú vzdialenosť do Baku len preto, aby ste hrali pred prázdnymi tribúnami. To bude úplný kontrast s atmosférou, akú sme zažili v Budapešti. Sme z toho všetci smutní. No tak sa veci dejú tento rok a my s tým nič nemôžeme urobiť," povzdychol si Ševčík.


Schick je jediný štvorgólový strelec, ktorý ešte pokračuje na turnaji. Je tak hlavný ašpirant na najlepšieho kanoniera turnaja. Má šancu stať sa po Milanovi Barošovi druhým Čechom, ktorý získa korunu kráľa strelcov na EURO.

"Samozrejme, boli by sme veľmi radi, keby Páťa vyhral Zlatú kopačku. Urobíme všetko pre to, aby sme mu ju pomohli získať," vyhlásil Ševčík.

Náladu pred štvrťfinále vyšperkoval Alexander Bah, dánsky obranca v službách pražskej Slavie. Do dánskej nominácie na ME sa nezmestil, v rozhovore pre server Ekstra Bladet si však "rypol" do súpera:

"Už som chalanom v Slavii hovoril, že štvrťfinále je pre nich konečná. Oni sami to dobre vedia."

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Obranca Slavie si rypol do Čechov: Vedia, že štvrťfinále bude pre nich konečná