Švajčiarsko na MS v hokeji 2024
Švajčiarsko
MS v hokeji 2024
26.05.2024, Playoff | Finále
0 - 2
0:0, 0:0, 0:2
Česko na MS v hokeji 2024
Česko

Bedard nedokázal to, čo Crosby. Švajčiari si po MS môžu založiť klub smoliarov

Smutní hráči Švajčiarska po finálovej prehre s Českom na MS v hokeji 2024.
Smutní hráči Švajčiarska po finálovej prehre s Českom na MS v hokeji 2024. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|27. máj 2024 o 12:30

MS v hokeji 2024 ovládli domáci hokejisti Česka.

PRAHA. Finále MS v hokeji 2024 bolo dramatické od prvej do poslednej minúty. Na prvý gól čakala vypredaná aréna do 50. minúty, keď udrel David Pastrňák.

Útočník Bostonu strelou z prvej zavŕšil nacvičený signál a keď na neho gólom do prázdnej bránky nadviazal David Kämpf, bolo rozhodnuté. 

Majstrovskú trofej tak ako prvý zodvihol nad hlavu Roman Červenka, ktorý odohral vynikajúci turnaj. S C-čkom na drese nazbieral 11 bodov (3+8) a novinári ho zaradili aj do All Star tímu šampionátu. 

"Je to neskutočný pocit. Viete, že ste veľmi blízko a tlak je obrovský. Nechcete prísť o túto šancu. Vedel som, že pre mňa sa už nebude opakovať," uviedol. 

Kým tisíce fanúšikov v hale a milióny pri obrazovkách s napätím sledovali priebeh finále, IIHF mala už dopredu jasné v tom, kto bude víťazom.

"Sme vedeli, že kapitán víťazov bude Roman," píše sa v Power Rankings. Väčšia frajerina by to však bola, keby kapitánom Švajčiarov tiež nebol Roman (Josi). 

Švédi ako dediči lotyšského trónu

Vo svojom poslednom tohtoročnom glosovacom rebríčku sily si IIHF urobila zábavu zo Švédov, rypla si do draftovej jednotky NHL a tiež trošku osolila nezahojené švajčiarske rany po ďalšom finálovom sklamaní.

Snom každého hokejistu je dostať sa do tzv. Triple Gold Clubu. Momentálne má 31 členov, ktorí počas hráčskej či trénerskej kariéry získali zlato na MS, tešili sa z olympijského triumfu a tiež zdvihli nad hlavu Stanleyho pohár.

Švajčiari si však v 21. storočí môžu založiť Triple Silver Club. 

Po rokoch 2013 a 2018 ich smola pokračuje. Prehrali aj tretie finále majstrovstiev sveta, vďaka čomu si vyslúžili označenie strieborná generácia. 

Sklamaní odišli aj Kanaďania, ktorí v základnej skupine neprehrali, vo štvrťfinále poslali domov Slovákov, no napokon im nielenže ušla obhajoba titulu, ale získali nepopulárnu zemiakovú medailu.

Terčom kritiky bol aj Connor Bedard, ktorý v prvých troch zápasoch na MS strelil päť gólov, ale v ďalších siedmich už neskóroval ani raz. Osemnásťročný útočník Chicaga tak nepotvrdil pozíciu ťahúňa mužstva. 

"Keď mal Crosby osemnásť, ovládol Lotyšsko," naráža IIHF na fakt, že útočník Pittsburghu pri svojom debute na MS ovládol kanadské bodovanie (8+8) a takisto sa stal najlepším strelcom turnaja v Rige.

Tie najvyššie ambície mali aj Švédi, no ako píše autor rebríčka, napokon sú z nich len "dediči lotyšského trónu" a teda ich vymenili na bronzovej priečke.

Francúzi unikli vyhnanstvu

Pri slovenskej vlajke IIHF spomenula, že siedme miesto je najlepší výsledok od roku 2012 a Nemci ďalej povzbudzujú Leona (Draisaitla) v play-off NHL.

Lepšiu rozlúčku s reprezentáciou Fínska si želal tréner Jukka Jalonen, ktorého defenzívny štýl slávil úspech na MS 2019, 2022 či na olympiáde v Pekingu:

"Kiitos, Jukka: Keď to bolo dobré, bolo to skvelé." 

Lotyši zažili šampionát ako na horskej dráhe, IIHF na základe historických súvislostí radí Rakúsku vytvoriť spoločne hokejové impérium s Maďarskom a Poliaci chystajú návrat do elitnej kategórie v roku 2046.

Po Prahe a Ostrave budú najbližšie MS v hokeji hostiť hlavné mesto Švédska Štokholm s dánskym Herningom. Dáni tak veria, že domáci nechajú na ľade 110%, nie že budú musieť platiť také vysoké dane. 

Nebude tam chýbať ani Francúzsko, ktoré zvládlo kľúčový duel proti Poľsku. IIHF tak trefne skonštatovala, že Francúzi neboli vyhnaní na ostrov Svätá Helena, na rozdiel od slávnej postavy ich dejín Napoleona Bonaparteho. 

Pavúk MS v hokeji 2024

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Bedard nedokázal to, čo Crosby. Švajčiari si po MS môžu založiť klub smoliarov