Švajčiarsko na MS v hokeji 2024
Švajčiarsko
MS v hokeji 2024
26.05.2024, Playoff | Finále
0 - 2
0:0, 0:0, 0:2
Česko na MS v hokeji 2024
Česko

Vraj no-name brankár. Z Dostála je najväčšia hviezda MS a vo finále chcel dať gól

Lukáš Dostál oslavuje s pohárom po triumfe Česka vo finále MS v hokeji 2024
Fotogaléria (59)
Lukáš Dostál oslavuje s pohárom po triumfe Česka vo finále MS v hokeji 2024 (Autor: REUTERS)
Miloslav Šebela|27. máj 2024 o 08:00

Chce byť najlepší, či chytá za Hornú Dolnú alebo o medaily na MS.

PRAHA. Pôsobí pokojne, vyrovnane, aj so zlatou medailovou na krku sa zdalo, že najväčší úspech kariéry neprežíva tak intenzívne, ako jeho spoluhráči. Radosť má, oslavuje, ale stále vyzdvihuje tím a prínos spoluhráčov.

Na MS v hokeji 2024 sa zrodila sa nová brankárska hviezda. Lukáš Dostál bol jedným z kľúčových hráčov českého tímu pri ceste za titulom majstra sveta. 

Českí hokejisti zvíťazili vo finále so Švajčiarskom 2:0.

Dostál vychytal na nulu otvárací zápas majstrovstiev sveta proti Fínsku, štvrťfinále proti tímu USA aj finále proti Švajčiarsku. 

„Je to neuveriteľné, že sme majstri sveta. Nemám slov. Som za to vďačný. Som hrdý na chalanov, na celý tím a na všetkých ľudí, ktorí boli s nami. Ja by som to nebral, že to bol môj turnaj, ale turnaj nášho tímu.

Je pravda, že nie som zvyknutý zbierať nuly. To ma prekvapilo, ale je to moja práca. Tu sme mali výbornú partiu, a to nás doviedlo až k titulu,“ hovoril po úspešnom zápase v mixzóne. 

V NHL chytá za Anaheim. Až v tejto sezóne prvýkrát odchytal celú sezónu v prvom tíme bez toho, aby ho poslali na farmu a dokázal dostať viacerých skvelých strelcov do problémov. V januári v zápase proti Torontu dokonca kryl 55 striel. Útočníci súpera už boli zúfalí. 

Fotogaléria zo zápasu Švajčiarsko - Česko vo finále MS v hokeji 2024

Denník Toronto Sun však o ňom napísal, že Toronto sa vytrápilo na „no-name“ brankárovi Anaheimu.

Dostál si však práve takými to výkonmi aj v Amerike urobil meno. Hoci v základnej časti zo 44 zápasov dosiahol len 14 víťazstiev. Mnohým sa voľba trénera Rulíka nepozdávala.

Mladý brankár, ktorý v NHL nemá toľko skúseností a ani úspechov, sa stal jednotkou tímu na MS.

Na jeseň sa do Anaheimu vráti už ako majster sveta. Okrem toho ho vyhlásili za najlepšieho brankára turnaja a dostal sa aj do All Star výberu MS. 

Na „no-name“ brankára slušný výkon. 

Na šampionáte chytal s obrovským prehľadom. Spoľahlivo. Bol obrovskou oporou pre české mužstvo. Prakticky nemal slabú chvíľu a jeho výkon rástol v kľúčových zápasoch. V posledných troch zápasoch dosiahol 97-percentnú úspešnosť zákrokov.

Je jedno či chytá za Hornú Dolnú alebo štvrťfinále MS

Čo je jeho najväčšia prednosť?

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Vraj no-name brankár. Z Dostála je najväčšia hviezda MS a vo finále chcel dať gól