Švajčiarsko na MS v hokeji 2024
Švajčiarsko
MS v hokeji 2024
26.05.2024, Playoff | Finále
0 - 2
0:0, 0:0, 0:2
Česko na MS v hokeji 2024
Česko

Pastrňák udrel v správnom momente. Česku zariadil titul majstra sveta

Hokejisti Česka oslavujú titul majstra sveta na MS v hokeji 2024.
Fotogaléria (59)
Hokejisti Česka oslavujú titul majstra sveta na MS v hokeji 2024. (Autor: Palo Gašpar/Sportnet)
Sportnet, TASR|26. máj 2024 o 22:48

Hokejisti Česka dnes zdolali Švajčiarsko vo finále na MS v hokeji 2024, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

MS v hokeji 2024 - finále

Švajčiarsko - Česko 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Góly: 50. Pastrňák (Kundrátek, Hájek), 60. Kämpf

Rozhodcovia: Campbell (Kan.), M. Holm – Lundgren (obaja Švéd.) Briganti (USA)

Vylúčení: 2:2 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0

Diváci: 17.413

Švajčiarsko: Genoni (Schmid) – Josi (C), Glauser, Siegenthaler, Kukan, Marti, Loeffel, Fora – Fiala, Hischier (A), Niederreiter (A) – Andrighetto, Thürkauf, Bertschy – Herzog, Senteler, Simion – Scherwey, Haas, Ambühl – Kurashev

Česko: Dostál (Mrázek) – Krejčík, Gudas (A), Kempný, Špaček, Hájek, Kundrátek, Ščotka – Palát (A), Zacha, Pastrňák – Kubalík, Kämpf, Nečas – Červenka (C), Sedlák, Kaše – Beránek, Tomášek, Stránský – Voženílek

PRAHA. Českí hokejisti zvíťazili vo finále na MS v hokeji 2024 so Švajčiarskom 2:0.

Česi triumfovali aj v rokoch 1996, 1999, 2000, 2001, 2005 a 2010. Švajčiari naďalej čakajú na prvý titul, striebro z Česka je pre nich už štvrté z MS - rovnaký cenný kov získali aj v rokoch 1935, 2013 a 2018.

Fotogaléria zo zápasu Švajčiarsko - Česko vo finále MS v hokeji 2024

Tohtoročný český tím je deviaty v histórii, ktorý získal titul majstrov sveta na domácom šampionáte.

Pred nimi to dosiahli len štyri krajiny - Československo v rokoch 1947, 1972 a 1985, Sovietsky zväz v rokoch 1973, 1979 a 1986, Švédsko v roku 2013 a Fínsko v roku 2022.

Bronzové medaily si odniesli hráči Švédska po víťazstve nad Kanadou (4:2), ktorej v Česku nevyšla snaha o zlatý hetrik.

VIDEO: Zostrih zápasu Švajčiarsko - Česko na MS v hokeji 2024

Slovenskí hokejisti obsadili 7. miesto, ktoré bolo ich najlepšie umiestnenie na MS od roku 2012, keď získali strieborné medaily.

Na MS 2024 sa dostali zo štvrťfinále zo 4. miesta v ostravskej B-skupine, v súboji o semifinále podľahli Kanade 3:6.

Pavúk MS v hokeji 2024

Priebeh zápasu Švajčiarsko - Česko na MS v hokeji 2024

I. tretina:

Vypredaná aréna sledovala od úvodu hokej v rýchlom tempe s dôrazom na defenzívu. Tímy si dávali pozor na chyby vo vlastnom pásme, no zároveň sa snažili o ofenzívu.

V 10. minúte sa k rýchlemu protiútoku dostala prvá formácia českého tímu, zakončil Palát, ale brankára Genoniho neprekvapil.

Najväčšiu švajčiarsku šancu prvej tretiny mal v 17. minúte Bertschy, ale z pravého krídla trafil iba do žŕdky.

II. tretina:

V druhej tretine si oba tímy zahrali po dve presilovky, ale ani počas nich sa nezmenilo bezgólové skóre.

Dianie na ľade v nej bolo naďalej vyrovnané, do streleckých pozícií sa dostali oba tímy, ale brankári Genoni i Dostál boli opory svojich tímov.

V závere druhej časti sa Česi usadili v pásme, aktivita Pastrňáka vyústila do strely Kämpfa, ktorá sa obtrela o žŕdku.

III. tretina:

Konštrukcia bránky zazvonila aj v úvode tretej časti, keď švajčiarsky útočník Thürkauf tečoval strelu od modrej čiary, no Dostál si vydýchol.

Dianie v tretej tretine nakrátko prerušila výmena poškodeného plexiskla a krátko po nej išli Česi do vedenia.

Po vyhranom buly v útočnom pásme si Pastrňák nakorčuľoval na ľavý kruh a po Kundrátkovej prihrávke prekonal Genoniho strelou bez prípravy - 0:1.

Švajčiari sa vrhli to útoku, vytvorili si niekoľko sľubných príležitostí, ale Dostála nedokázali prekonať.

Pokúsili sa aj o hru so šiestimi hráčmi, no Kämpf do prázdnej bránky uzavrel skóre zápasu. Brankár Lukáš Dostál si pripísal tretie čisté konto na MS a druhé vo vyraďovacej časti.

Hlasy po zápase

David Pastrňák, útočník ČR, strelec víťazného gólu: "Želali sme si pokojnejší priebeh finále. Bol to však vyrovnaný zápas a napokon rozhodol signál po buly. Veľká istota bol "Dosty" v našej bránke. Sme šťastní, že sme to zvládli. Teší nás, že sme spravili radosť našim fanúšikom, ktorí robili po celý turnaj skvelú atmosféru. Na toto zlato sme čakali dlho a som rád, že ho konečne získali. Nemohlo to prísť v lepší čas než práve na domácich MS v Česku."

Lukáš Dostál, brankár ČR: "Je to neuveriteľné. Som veľmi hrdý na náš tím, na všetkých hráčov, trénerov. Boli to skvele zorganizované MS. Je moja práca pomáhať hráčom a aj oni pomáhali mne."

Roman Červenka, kapitán ČR: "Čakali sme na to 14 rokov a vyšlo to doma pred skvelým domácim publikom. Je to niečo neskutočné. Domáci titul je niečo špeciálne."

Tomáš Kundrátek, obranca ČR: "Je to neopísateľný pocit, jednoducho niečo neskutočné. Toto zlato si veľmi vážim. My sme vedeli, že sme skvelá partia a bojovali sme jeden za druhého. Nikto z nás nemal pochybnosti o tom, či to dokážeme zvládnuť. Na to buly sme čakali celý turnaj. Som rád, že to vyšlo."

Radim Rulík, tréner ČR: "V živote by som si nepomyslel, že by som mohol byť tréner majstrov sveta. Znie to pekne. Samozrejme si to užívam, ale je to odmena najmä pre chlapcov. Náš tím definovali súdržnosť, tímovosť, obetavosť a srdce."

Andres Ambühl, útočník Švajčiarska: "Striebro je striebro a zlato je zlato a my sme zlato nezískali, takže to bolí. O to viac, že sme boli veľmi blízko. S odstupom času budeme určite radi, že sme odohrali dobrý turnaj, no v najbližších dňoch nás to bude veľmi bolieť."

Kevin Fiala, útočník Švajčiarska: "Je to škoda. Bol to vyrovnaný zápas od začiatku až do konca. Ťažko sa teraz vysporiadať s emóciami, keďže sme prehrali, ale o pár dní budeme na naše výkony hrdí."

Patrick Fischer, tréner Švajčiarska: "Je to sklamanie. Nikdy som neviedol tím s takým tímovým duchom, ale ani to nestačilo. Prehrali sme však s veľmi silným tímom na ich domácej pôde, Česku patrí uznanie. Dnes sme na dne, ale pohneme sa ďalej."

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Pastrňák udrel v správnom momente. Česku zariadil titul majstra sveta