Švajčiarsko na MS v hokeji 2024
Švajčiarsko
MS v hokeji 2024
26.05.2024, Playoff | Finále
0 - 2
0:0, 0:0, 0:2
Česko na MS v hokeji 2024
Česko

Signál, Pasta a basta. Zlatá Praha sa opíjala hokejovou limonádou

Českí hokejisti oslavujú titul po zápase Švajčiarsko - Česko na MS v hokeji 2024.
Fotogaléria (59)
Českí hokejisti oslavujú titul po zápase Švajčiarsko - Česko na MS v hokeji 2024. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|27. máj 2024 o 07:30

Padol divácky rekord, no magická hranica odolala.

PRAHA. Keby si mohli organizátori 87. majstrovstiev sveta v hokeji vysnívať ideálny scenár šampionátu, nevyzeral by inak.

O titule pre hostiteľskú krajinu rozhodla víťazným gólom jej najväčšia ikona súčasnosti. K tomu ako bonus nový divácky rekord v histórii svetových šampionátov. 

Signál po buly a zlatá rana

Takmer 50 minút bolo finále MS v hokeji 2024 medzi Českom a Švajčiarskom skvelou taktickou bitkou vo vysokom tempe, v ktorej dominovali spoľahlivé obrany a vynikajúci brankári. Potom prišla akcia, ktorá rozhodla o titule. 

Po vyhratom buly v útočnom pásme zahrali Česi signál. Švajčiari na moment stratili prehľad o hráčoch súpera, čo využil David Pastrňák, aby si našiel na ľade palebnú pozíciu a využil prihrávku obrancu Tomáša Kundrátka na gólovú strelu. Zaplnená O2 aréna sa išla od radosti zblázniť. Filmári by povedali - dokonalý gýč, sladká hokejová limonáda. 

Pre Pastrňáka to bol nielen prvý gól, ale aj prvý bod na turnaji. "Potrebovali sme od neho streľbu, dobrú náladu v kabíne a zlatú ranu," vravel komentátor Robert Záruba. 

Pastrňák: Všetko pre tím

V NHL sa Pastrňák druhú sezónu po sebe prehupol v drese Bostonu cez hranicu sto bodov. Českí fanúšikovia s napätím sledovali, ako si budú Bruins počínať v play off, či ich hviezda vôbec stihne domáci šampionát.

V prvom kole viedol Boston nad Torontom už 3:1 na zápasy, no Maple Leafs sériu vyrovnali a rozhodol až siedmy zápas a v ňom po 114 sekundách - David Pastrňák. 

Jeho príchod do Prahy sa oddialil o 13 dní, ďalšiu sériu proti Floride už Boston nezvládol. Český útočník si zbalil to najdôležitejšie a nastúpil do lietadla. Do turnaja naskočil v poslednom zápase skupiny, v ktorom Česi prehrali súboj o prvenstvo s Kanadou. 

"Góly neriešim, všetko podriaďujem úspechu tímu," vravel novinárom hokejista prezývaný Pasta po víťaznom semifinále proti Švédom, v deň keď oslávil 28. narodeniny.

Fotogaléria zo zápasu Švajčiarsko - Česko vo finále MS v hokeji 2024

Sociálne siete zaplavili fotografie, na ktorých Pastrňák cez plexisklo zdraví švédsku snúbenicu Rebeccu Rohlssonovú, ktorá drží v náručí ich jedenásťmesačnú dcérku Freyu Ivy. Najväčšie fanúšičky dorazili na zápasy o medaily. 

"Priali sme si pokojnejší priebeh, ale zápas rozhodol jeden moment, signál po buly a samozrejme neskutočný frajer Dosty (brankár Dostál). Sme šťastní, že sme to zvládli, aj kvôli fantastickým fanúšikom.

Na zlato sme čakali veľmi dlho a nemohlo prísť v lepší čas, než u nás doma v Česku. Je to najkrajšie napísaná rozprávka. Česi prví, Švédi tretí, všetci budú doma spokojní," vravel Pastrňák zopár minút po zápase v prenose televízie JOJ.

Červenka: Dva týždne sme si užili

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Signál, Pasta a basta. Zlatá Praha sa opíjala hokejovou limonádou