Zo slovenského tínedžera je mašina na góly. Bol rád, že nenahneval spoluhráča

Juraj Slafkovský sa štvrtým gólom na ZOH 2022 v Pekingu osamostatnil na vedúcej pozícii medzi najlepšími strelcami turnaja.
Juraj Slafkovský sa štvrtým gólom na ZOH 2022 v Pekingu osamostatnil na vedúcej pozícii medzi najlepšími strelcami turnaja. (Autor: TASR/AP)
Patrik Fotta|13. feb 2022 o 09:20

Podkonický: Potešilo ma celé mužstvo.

PEKING, BRATISLAVA. Zo slovenských hokejistov opadla po víťazstve 5:2 nad Lotyšskom na ZOH 2022 v Pekingu obrovská ťarcha.

Zverenci trénera Craiga Ramsayho sa po prehrách s Fínskom (2:6) a Švédskom (1:4) na vyraďovaciu fázu naladili víťazne.

Na ľade pôsobili slovenskí hokejisti sebavedomo. Najmä v tretej tretine si dovolili proti súperom rôzne technické parádičky.

Hrivík: Začali sme novú kapitolu

Po prvej výhre na turnaji mali Slováci dôvody na radosť. Najväčšie sebavedomie išlo zo 17-ročného útočníka Juraja Slafkovského. V Pekingu strelil už štvrtý gól a je najlepším strelcom tímu na turnaji.

"Svoj gól som nevidel, iba som počul, že začala hrať hudba. Bol som prekvapený, keďže som zaregistroval kričať Paľa Regendu na ľavej strane.

Som rád, že mi to padlo, možno by bol nahnevaný, pretože by bol sám v dobrej príležitosti," povedal v rozhovore pre RTVS útočník Slovenska Juraj Slafkovský so svojím typickým úsmevom.

Tréneri po dvoch prehrách premiešali zostavu, čo prinieslo pozitívny impulz. Hráči si rozumeli v útoku aj v defenzíve.

"Dnes sme konečne dali góly a vyhrali sme. V prvej a druhej tretine sme hrali veľmi dobre, boli sme silní na puku, vypracovali sme si veľa šancí, mali veľa striel.

Lotyši vyslali do polovice zápasu len päť striel a dali z nich jeden gól. Sme radi, že sme to zvládli, potešilo ma celé mužstvo, predviedli sme tímový výkon, ktorý si musíme preniesť aj do ďalšieho zápasu," zhodnotil asistent trénera Andrej Podkonický.

Slovenskí hokejisti na ZOH 2022 v Pekingu.
Slovenskí hokejisti na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)

Hráči mali pred zápasom s Lotyšskom stretnutie, na ktorom si vydiskutovali, čo je potrebné zmeniť.

"Povedali sme si, že si v prvom rade musíme uvedomiť, kde sme a za koho hráme. Trochu sme zresetovali a teším sa, že sme začali novú kapitolu," povedal kapitán Slovenska Marek Hrivík.

Stretnutie hráčov prinieslo efekt

Slováci zmenili aj presilovkové formácie. V zápase však dostali iba jednu príležitosť v početnej výhode.

"Hrali sme len jednu presilovku, ale mne sa v nej hralo úžasne. Mať na krídlach takých hráčov ako sú Hrivík s Cehlárikom je paráda," skonštatoval Slafkovský.

V prvých dvoch zápasoch dostali slovenskí hokejisti desať gólov. Proti Lotyšom sa v defenzívnej činnosti výrazne zlepšili.

"Pred zápasom sme si povedali, že musíme trochu lepšie brániť v našom obrannom pásme, každý si musí pokrývať svojho hráča, čakali sme na ten prvý gól a dnes to prišlo," povedal útočník Peter Zuzin.

Na jeho slová nadviazal obranca Martin Marinčin, ktorý proti Lotyšom otváral skóre zápasu:

"S chlapcami sme si po tréningu sadli a povedali sme si, čo musíme zlepšiť. V predošlých zápasoch sme boli v našom obrannom pásme veľmi rozťahaní a lietali tam od súperov krížne prihrávky.

Starší hráči sme si k tomu niečo povedali a sme radi, že proti Lotyšom to už bolo v obrane podstatne lepšie," uviedol Marinčin.

Súpera v súboji o štvrťfinále zatiaľ Slováci nepoznajú. Isté je, že postúpia z tretieho miesta a v utorok im bude v ceste stáť jeden z dvojice Česko alebo Nemecko.

"Dôležité je, že sme sa naladili víťazne. Vieme, že ďalší zápas sa už bude hrať o všetko," povedal útočník Samuel Takáč.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Zo slovenského tínedžera je mašina na góly. Bol rád, že nenahneval spoluhráča