Popradskí hokejisti sa herne aj výsledkovo presadzujú

Kormidelník popradského tímu Marcel Ozimák.
Kormidelník popradského tímu Marcel Ozimák. (Autor: archív)
Marián Dic|31. jan 2018 o 00:00

Tréner Ozimák: Zárukou vzostupu a zisku vytýčených cieľov je trpezlivá práca.

POPRAD. Hokejový tím HK Poprad má v súčasnosti za sebou už takmer polovicu tohtoročnej sezóny. Na poste hlavného trénera extraligového celku je už dva roky skúsený Marcel Ozimák, s ktorým sme sa pozhovárali.

Ako hodnotíte vaše doterajšie účinkovanie v Tipsport lige?

„Vzhľadom na to, že v priebehu posledného obdobia došlo v tíme ku generačnej výmene, je v súčasnosti naše mužstvo zložené z mladých a perspektívnych hráčov. Práve tí môžu mať v kolektíve podstatne veľký vplyv na rozvoj popradského hokeja. Po príchode do klubu mi vedenie určilo ako hlavný cieľ a povinnosť vybudovať perspektívne mužstvo, v ktorom by mal prevládať čo najväčší počet mladých odchovancov.

Dôležitou úlohou pre mňa bolo aj v čo najväčšej miere vyhnúť sa prípadnej baráži a neustále sa usilovať predvádzať výkony, na ktoré je radosť sa pozerať. Momentálny pohyb v strede tabuľky považujem zatiaľ síce za chvályhodný, ale na druhej strane si treba uvedomiť, že táto súťaž má ešte k svojmu záveru ďaleko a v jej základnej časti sa hrá ešte o skoro 50 bodov. Z tohto hľadiska by som určite nechcel predbiehať, pretože nás čaká ešte náročnejšie obdobie stabilizácie jednotlivých hracích pätiek. Nesmieme zabúdať ani na nacvičovanie základných herných záležitostí.

Všetky tieto súvislosti by sme mali naplno realizovať v rozhodujúcej časti, teda v play-off. Pevne verím, že čo najrýchlejšie sa do tejto rozhodujúcej časti sezóny dokážu dať všetci hráči zdravotne do poriadku, pretože počas tejto sezóny sme neraz hrali v nekompletnom zložení. Osobne ma veľmi teší, že kolektív má stále potrebnú energiu a zapojili sa doňho aj 20-roční chlapci, ktorí sa prednedávnom vrátili z MS.

Zároveň sa potvrdzuje, že pre kolektív môžu byť veľkým prínosom najmä do budúcnosti. Som presvedčený, že požadované méty a ciele, ktoré vedenie klubu pred začiatkom tejto sezóny stanovilo nášmu trénerskému tímu, sa do týchto chvíľ dokonale napĺňajú. V porovnaní s vlaňajšou sezónou je táto už omnoho lepšia, čo považujem za hlavné kroky, ktoré pomáhajú k napredovaniu tohto seniorského mužstva HK Poprad.“

Herný vzostup vášho mužstva k dosiahnutiu vytúženého vrcholu je stále dlhodobou záležitosťou, no ak hráčov počas nepretržitého kolotoča tréningových jednotiek spojených s duelmi nepretržite sprevádza prejavovaná radosť s vynaložením veľkého odhodlania a hladu po úspechu, čo najrýchlejšie sa prepracovať medzi hlavnú špičku, pomyselný čas sa môže v podstatnom rozsahu skrátiť. Ste presvedčený, že v nastávajúcom období sa môže váš perspektívny a vekovo mladší tím postarať o ešte výraznejšie zviditeľnenie v silnej konkurencii ostatných mužstiev v Tipsport lige?

„Tento proces považujem určite za veľmi zložitý, pretože iba málo ľudí si uvedomuje, čo všetko musia podstúpiť títo začínajúci seniori k tomu, aby sa im podarilo preukázať čo najlepší a plnohodnotný výkon. V porovnaní s ostatnými hokejovými klubmi v extralige ako sú napr. Košice, Ban. Bystrica, Zvolen a ďalších, každý z priaznivcov i odborníkov, ktorí sa rozumejú tomuto kolektívnemu športu vidia, že to zloženie kádrov je v porovnaní s naším úplne iné.

Naším motívom určite nie je okamžite sa naháňať za obhajobou titulu, keďže my sme sa vydali koncepčnou cestou, ktorú považujem za tú najsprávnejšiu a v budúcnosti nám možno prinesie aj také situácie, keď sa budeme môcť práve vďaka postupným krokom počas niekoľkoročného obdobia tešiť z vytúženého triumfu.

Musím poznamenať, že okamžitý vrchol v dnešnej dobe je možný iba v tom prípade, keď sa v klube nachádza veľké množstvo finančnej podpory od bohatších nielen domácich, ale častokrát aj zahraničných investorov, ktorí majú rozhodujúci vplyv na dosiahnutí želateľného prvenstva, čo je však nielen u nás v Poprade, ale aj v slovenských podmienkach iba málo pravdepodobné. Napriek tomu v súčasnosti sa už menšie zmeny v extraligových tímoch na Slovensku objavujú, keďže si dokážu do svojho mužstva zakúpiť aj skúsených i kvalitných hráčov zo zahraničia.

V našom klube ale zatiaľ na to nemáme dostatok potrebných financií, keďže do týchto chvíľ žijeme iba v skromných podmienkach a našou prvoradou víziou v klube je predovšetkým venovať sa práci pri zdokonaľovaní herného rastu a hokejového umenia našich mladých talentov.

Z tohto pohľadu si preto myslím, že všetky doterajšie výsledky viditeľne nasvedčujú tomu, že táto práca sa robí veľmi správne. Musíte si ale popritom vždy uvedomiť, že iba trpezlivá a koncepčná činnosť dokáže byť hlavnou zárukou toho, že sa v budúcnosti môžeme dopracovať k výraznejším úspechom.“

Takýto systém práce spojený s cieľavedomou a postupnou neustálou výchovou hokejovej mládeže až do hlavného mužstva seniorov v popradskom klube sa v súčasnosti taktiež dokonale prejavuje aj na vytváraní pevného kolektívneho ducha spojeného s výraznou hernou silou a vynikajúcou pohodou v kádri. Preukazujú sa tieto podstatné pozitíva v plnej miere počas tejto sezóny aj vo vašom vekovo mladšom kolektíve?

„V našom mladom tíme, ktorému nikdy nechýba perspektíva čím najskôr načerpať dostatok nevyhnutých skúseností, samozrejme nechýba ani stredná generácia hráčov na čele s hlavnou oporou mužstva Arne Krotákom s veľkým dostatkom potrebných poznatkov, ktorý im to v nie jednom prípade dokáže správne uľahčovať. Neustále je badať, že toto hráčske zdokonaľovanie začínajúcich seniorov úspešne prebieha, čo potvrdzuje aj skvelá komunikácia medzi tými staršími a mladšími spoluhráčmi.

Kolektív je neustále veľmi živý a komunikatívny, pričom aj v prípade prehier počas súťaže dokážu všetci hráči okamžite najmä v tréningovom procese podujať sa na odstránení základných chýb, aby sa takéto zápasové výpadky a vzniknuté už nevyskytovali. Zriedkavým javom je ale pre nás trénerov to, že od doby, keď som prevzal tím s ostatnými mojimi trénermi, že ak sme dali príležitosť preukázať svoje hráčske schopnosti aj našim juniorom, za posledné dve sezóny 16-ti z nich, ktorí túto šancu v “A“ mužstve dostali, sme podľa mňa unikátnym mužstvom v tejto extralige, pretože k podstúpeniu takéhoto kroku sa doposiaľ žiadny z ostatných tímov asi neodhodlal. Pevne verím, že toto ideálne rozhodnutie trénerského tímu nám dokáže v nastávajúcom čase určite priniesť požadované ovocie v podobe zisku najväčšieho triumfu.“

Vysokým kladom popradského hokeja a celkového vedenia HK Poprad v súčasnom období zaiste je, že v ňom pôsobia veľmi skúsení predstavitelia a osobnosti, ktoré už dlhé roky v ňom pôsobia a k tunajšiemu hokeju majú neskutočne blízko, čo dokáže postupom rokov ešte vo väčšom rozmere zviditeľňovať popularitu tohto kolektívneho športu nielen v samotnom klube, ale aj pod Tatrami. Myslíte si, že tieto bonusy dokážu mať v určitej miere vplyv aj na vašu kvalitne odovzdávanú činnosť pri koučingu v tomto klube?

„Jednoznačne, terajší realizačný tím v tomto klube v spojitosti s jeho vedením pracuje na vysokej profesionálnej úrovni. Popritom tu prevládajú vynikajúce vzťahy, z ktorých vyžaruje nesmierna vzájomná ľudskosť a zodpovedný prístup všetkých zainteresovaných členov klubu. Ide vlastne o dve spojené nádoby, ktoré tu dokonale fungujú. Jedine v tomto prípade, ktorý sa nám darí úspešne realizovať, môže dôjsť k viacročnej stabilizácii nielen klubu, ale taktiež aj “A“ mužstva. Medzi ľuďmi, ktorí tu v tejto dobe pracujú sa nachádzajú aj takí, ktorých som si vybral k spolupráci ja, pretože som bol presvedčený, že sú pre hokej nesmierne zapálení a ten je i pre nich jeden z najväčších koníčkov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Popradskí hokejisti sa herne aj výsledkovo presadzujú