Futbal v meste Snina oslavuje deväťdesiatku

Na Slovensku pôsobil Ján Mucha naposledy v Slovane Bratislava.
Na Slovensku pôsobil Ján Mucha naposledy v Slovane Bratislava. (Autor: TASR)
Pavel Andraščík|13. sep 2017 o 00:00

Sninský futbal slávi významné jubileum.

SNINA. V meste pod Vihorlatom sa začal hrať v roku 1927 pod názvom ŠK Snina.

Spočiatku sa hral neorganizovane. Boli to iba priateľské stretnutia s mužstvami HC Humenné, FAC Michalovce a niektorými vidieckymi mužstvami.

Po skončení vojny na jeseň roku 1945 sa klub mení na TJ Sokol Drevokombinát Snina a v roku 1952 je telovýchovná jednota premenovaná na TJ DŠO (dobrovoľné športové organizácie) Spartak Snina a o tri roky neskôr, v roku 1955, bol pridaný názov podniku Vihorlat, čím vznikla TJ Spartak Vihorlat Snina. Hlavný sponzor bol národný podnik Vihorlat Snina.

Po roku 1989 výroba vo Vihorlate začínala upadať a futbal strácal hlavného sponzora.

Vytvoril sa nový subjekt a v roku 1991 bol zaregistrovaný FC Vihorlat Snina. Od súťažného ročníka 1994/95 v Snine futbal zastrešuje mesto.

Vzniklo občianske združenie Mestský futbalový klub Snina, ktoré funguje doteraz.

Veľký kus práce pre sninský futbal urobil ako funkcionár Ján Benko, dlhoročný predseda klubu. Za jeho pôsobenia v tejto funkcii bol vybudovaný nový futbalový štadión, ktorý slúži dodnes.

Počas celej histórie Sninčania hrali v rôznych súťažiach. Zúčastnili sa rôznych zápasov a turnajov zahraničí, na Ukrajine, v Maďarsku, Poľsku, ale aj v Nemecku.

Pamätné zápasy

Snina pravidelne hrávala prípravné zápasy s prvoligovými mužstvami ako Tatran Prešov, Lokomotíva Košice, VSS Košice, ale aj s mužstvami z II. ligy.

V roku 1973 v Snine bol futbalový boom, keď futbalisti odohrali priateľský zápas s majstrom ČSSR Spartak Trnava, ktorého porazili 2:1.

Na sninskom ihrisku hrali také osobnosti ako Laco a Rudo Pavlovičovci, Alexander Vencel starší a mladší, Jozef Bomba, Ján Kozák, Anton Švajlen, Dušan Keketi, Ľubomír Moravčík, Jozef Adamec, Karol Dobiaš a mnohí ďalší.

Najväčší úspech Sninčania dosiahli v ročníku 1975/76, keď v Slovenskom pohári postúpili až do semifinále, kde v prvom kole porazili Chemko Strážske 2:0, v druhom kole ZV Michalovce 2:0, v treťom Prakovce na pokutové kopy, vo štvrtom kole Jednotu Trenčín 2:0, vo štvrťfinále porazili Chemlon Humenné a v semifinále v Bratislave podľahli Interu Bratislava 2:0.

Známe osobnosti

V Snine hrávali celé rodiny, bratranci, bratia, synovia, ale aj vnuci. V Snine vždy stavali na vlastných odchovancoch. Mnoho z nich pôsobilo a pôsobia vo vyšších súťažiach doma a v zahraničí.

Napríklad Ján Mucha pôsobil v Žiline, Legii Varšava, Evertone, Samare, Slovane Bratislava a teraz opäť v poľskej lige.

Ondrej Duda pôsobil v Košiciach, v Poľsku a teraz v Nemecku.

Pavol Diňa trikrát reprezentoval Slovensko, hral I. ligu za Banskú Bystricu, Dunajskú Stredu, 1. FC Košice, Humenné a strelil 131 ligových gólov.

Jozef Krivjančin pôsobil v Žiline, RH Cheb, Slavii Praha. Miroslav Labun pôsobil v Prešove, Banskej Bystrici a v Humennom.

Ďalej sú to František Hanc, Marek Lukáč, Marián Vasiľko, Dávid Škutka, Jozef Ondík, Ivo Minčič, Michal Krajňak, Ján Aľušík, Ján Jankaj, Vladimír Onufrák, Matúš Kira, Jozef Šimon Turík a mnohí ďalší vynikajúcich futbalistov.

V súčasnosti A mužstvo pôsobí v III. lige. V rámci osláv 700. výročia vzniku mesta Snina a 90. výročia futbalu bude v sobotu 16. septembra odovzdané futbalové ihrisko s umelou trávou, ktoré bolo vybudované z prostriedkov futbalového zväzu, PSK a mesta.

Pri tejto príležitosti sa uskutoční futbalový zápas medzi internacionálmi Slovenska vedenými Ladislavom Petrášom a internacionálmi Sniny.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Futbal v meste Snina oslavuje deväťdesiatku