06.08.2024 09:00
Deň 11
Minúta po minúte
Live

Futbalový turnaj bude mať po 32 rokoch európskeho víťaza, o zlato zabojuje aj domáci výber

Futbalisti Francúzska oslavujú postup do finále.
Futbalisti Francúzska oslavujú postup do finále. (Autor: TASR/AP)
SITA|6. aug 2024 o 11:39

Obaja finalisti museli v semifinále otáčať vývoj zápasov proti súperom zo severu Afriky.

PARÍŽ. Olympijský futbalový turnaj mužov bude mať po 32 rokoch európskeho víťaza.

O zlaté medaily zabojujú na OH 2024 v Paríži domáci Francúzi, ktorí si v pondelkovom semifinále poradili s Egyptom 3:1 po predĺžení.

Výber z krajiny galského kohúta sa vo finále stretne so Španielmi. Tí si takisto v semifinálovom súboji uspeli proti súperovi zo severu Afriky, s Marokom vyhrali 2:1.

Francúzsko bolo pritom len pár minút od vyradenia. Egypťania ešte v 83. minúte viedli 1:0 zásluhou gólu Sabera.

O vyrovnanie sa však postaral domácim útočník Mateta, ktorý potom naklonil duel v prospech domácich aj v predĺžení svojim druhým gólom. Na konečných 3:1 upravil Olise.

„Nebolo to jednoduché, však? Vedeli sme to. Išli sme si však za svojim cieľom a boli sme odmenení,“ povedal tréner francúzskeho olympijského futbalového tímu Thierry Henry, ktorý doplnil:“

Nehovorme ešte o medailách. Uvedomujem si, že máme striebro, ale ešte sme svoju misu neukončili.“

Francúzsko získalo pod piatimi kruhmi doteraz dva cenné kovy. Zlato si vybojovali v roku 1984 na Hrách v americkom Los Angeles, striebro na domácej pôde v Paríži pred 124 rokmi.

Po výsledkovom obrate si finálovú účasť vybojovali aj reprezentanti Španielska.

Tí prehrávali s Marokom po premenenom pokutovom kope Rahimiho, ale v druhom polčase najprv v 66. minúte vyrovnal Fermín López, na ktorého nadviazal v 85. minúte rozhodujúcim zásahom striedajúci Juanlu Sánchez.

„Ani som si neuvedomil, čo sa mi podarilo. Streliť rozhodujúci gól v zápase, v ktorom sa bojuje o olympijské medaily, je fantastické,“ povedal obranca španielskeho klubu FC Sevilla.

Španieli sú zatiaľ posledným európskym víťazom olympijského turnaja mužov. Zlato získali na domácej olympiáde v Barcelone v roku 1992. Vo finále boli aj pred tromi rokmi v japonskom Tokiu, tam však prehrali s Brazíliou.

„Sú to vlastne majstrovstvá sveta hráčov do 23 rokov. Viem, že vo futbalovom svete nemá tento turnaj taký cveng, ale podľa mňa vyhrať zlato na OH nie je maličkosť,“ povedal kouč Španielov Santi Denia.

Gabriela Gajanová.
dnes 13:18
Tréner Gajanovej hovorí, že národný rekord môže ešte zlepšiť. Som na ňu veľmi hrdý, dodalPoznamenal tiež, že vydareným účinkovaním pod piatimi kruhmi sa cesta nekončí.
dnes 13:18
Ilustračná fotografia.
dnes 10:10
Jeden zo športovcov mal pozitívny dopingový test, ihneď bol suspendovanýV Paríži zatiaľ nevypukli väčšie dopingové škandály.
dnes 10:10
Thomas Ceccon.
dnes 09:57
Zlatý medailista si zdriemol na tráve v parku, posteľ mu je úzka a maláTaliansky plavec tvrdí, že postele pre športovcov v ubikáciách sú naozaj nepohodlné.
dnes 09:57
Novak Djokovič.
dnes 08:483
Ivaniševič nabáda Djokoviča, aby štartoval aj na OH 2028. Dokáže stvárať bláznivé veci, hovoríGoran Ivaniševič tvrdí, že zisk olympijského zlata v Paríži bude pre Djokoviča veľkou motiváciou.
dnes 08:483
Futbalisti Francúzska oslavujú postup do finále.
dnes 11:39
Futbalový turnaj bude mať po 32 rokoch európskeho víťaza, o zlato zabojuje aj domáci výberObaja finalisti museli v semifinále otáčať vývoj zápasov proti súperom zo severu Afriky.
dnes 11:39
Triatlonisky plávali v rieke Seina na OH 2024 v Paríži.
dnes 10:59
Kvalita vody v Seine sa opäť zhoršila, organizátori museli zrušiť tréningKvalitu vody ovplyvnili silné dažde.
dnes 10:59
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Futbalový turnaj bude mať po 32 rokoch európskeho víťaza, o zlato zabojuje aj domáci výber