Anglicko
Anglicko
EURO 2024
30.06.2024, Vyraďovacia fáza | Osemfinále
2 - 1pp
1:1, 1:0
Po predĺžení
Slovensko
Slovensko

Holandský fotograf sa takmer nemýlil. Slováci boli dve minúty od senzácie

Peter Pekarík.
Fotogaléria (137)
Peter Pekarík. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|30. jún 2024 o 20:42

Slováci vypadli v osemfinále EURO 2024 po prehre s Anglickom.

GELSENKIRCHEN. Ten moment si budú slovenskí futbalisti ešte dlho v hlavách opakovať. A ľutovať.

Od obrovskej senzácie, najväčšej na EURO 2024, ich delili desiatky sekúnd. Po dlhom autovom vhadzovaní Angličanov, Guéhi nasmeroval loptu pred bránku, kde vystrihol parádne nožničky Jude Bellingham a v piatej minúte pridaného času vyrovanl na 1:1.

V predĺžení rýchlo skóroval Harry Kane a favorit otočil vývoj zápasu a odvrátil katastrofu. Slováci končia na EURO 2024 v osemfinále, Angličania budú hrať štvrťfinále v sobotu proti Švajčiarom.

Nebude to ľahké

Anglickí fanúšikovia naozaj vedia vytvoriť neskutočnú futbalovú atmosféru.

„Can't start the fire, can't start the fire without the spark (nemôžeš založiť oheň bez iskry),“ znelo zborovo na zastávke pred štadiónom Schalke 04 a človek nemusel fandiť Anglicku, aby z toho mal zimomriavky.

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Anglicko v osemfinále EURO 2024

Obrovský záujem o finalistu predchádzajúceho šampionátu dokazoval aj fakt, že dve a pol hodiny pred výkopom bol problém nájsť miesto v tlačovej miestnosti, prišli štáby aj z ázijských televízií.

„Bude to ľahké. Vyhráme 3:0,“ vyhlásil jeden anglický fotograf.

„Nič také. Slovensko vyhrá 1:0,“ odvetil jeho kolega z Holandska, ktorý na mobilnom telefóne sledoval prenos z pretekov Formuly 1 a Angličan zostal bez slov.

Tréner Francesco Calzona poslal na trávnik rovnakú zostavu ako proti Rumunsku. Na hrote teda dostal opäť šancu David Strelec.

V základnej zostave Anglicka bola jedna zmena v porovnaní s bezgólovým zápasom proti Slovinsku: v strede poľa nastúpil namiesto Conora Gallaghera Kobbie Mainoo.

Schranzov tretí gól

Slováci začali podobne odvážne ako v doterajších zápasoch. Už v 4. minúte mal pokus o samostatný únik Strelec a Guéhi ho zastavil len za cenu faulu, za čo dostal žltú kartu. Následný priamy kop zacentroval pred bránu Duda a Kuckovi nechýbalo veľa.

Ešte menej chýbalo pri ďalšej akcii Slovákov, keď na ľavej strane potiahol loptu Haraslín, posunul Hanckovi a ten mieril z uhla tesne vedľa.

Svoju kvalitu ukázali aj Angličania. Saka sa uvoľnil cez Hancka a prihrávkou hľadal Kaena, ale slovenská obrana obetavo zakročila. Peknú prihrávku dostal od Bellinghama Trippier, no mieril vysoko nad.

Už za prvú štvrťhodinku sa toho na trávniku udialo viac, než v stretnutí Anglicko - Slovinsko za celých 90 minút. V hľadisku bola veľká optická prevaha anglických fanúšikov, ale bolo počuť aj Slovákov.

Angličanom stačila aj najmenšia nepozornosť slovenských futbalistov, aby sa dostali do sľubných príležitostí.

Bellingham si umne našiel priestory v šestnástke a pred ňou a jeho dotyky loptou zaváňali vždy nebezpečenstvom.

Avšak prišla 25. minúta a ďalšia hviezdna chvíľa Ivana Schranza. Strelec ho vysunul parádnou prihrávkou, Guéhi v pokutovom území nemohol ísť do tvrdého zákroku a krídelník Slavie Praha skóroval.

Bol to už jeho tretí gól na tomto šampionáte, spolu s Jamalom Musialom a Georgesom Mikautadzem je naďalej najlepším strelcom turnaja.

Angličania sa snažili o rýchlu odpoveď, ale do útoku prechádzali veľmi pomaly, ich kombinácie často viazli, za čo si vyslúžili piskot fanúšikov. Tlak favorita zosilnel v závere polčasu, ale Slováci odolali.

Strelec tesne minul

Druhý polčas začali Angličania vo veľkom štýle. Kane ostal úplne sám po prihrávke Saku, prihral Fodenovi a ten loptu posunul do bránky, bol však pred loptou a potvrdil to aj VAR, takže gól neplatil.

V 55. minúte Strelec ukázal svoje futbalové umenie, keď si všimol, že Pickford stojí vysoko von z brány a skúsil lob na bránu z diaľky. Minul iba tesne.

Prvé zmeny v slovenskom tíme prišli po hodine hry, namiesto Strelca prišiel na ihrisko Boženík, namiesto Haraslína zase Suslov.

Southgate musel striedať zraneného Trippiera, namiesto neho nastúpil Cole Palmer.

AufSchalke Arenou medzitým znelo: „My sme tu doma!“

Fanúšikovia skandovali aj meno Martina Dúbravku. Slovenský brankár je hráčom Newcastlu United a v tomto stretnutí bol extrémne motivovaný. Potom prišiel rad aj na Macejka. Čas na to bol, lebo dlhšie ošetrovali Tomáša Suslova.

Bellinghamova paráda, Kane otočil

V 77. minúte po štandardnej situácii Angličanov dobre nabehol na hlavičku Kane, ale lopta išla vedľa.

O štyri minúty neskôr trafil Declan Rice žrď, z dorážky skúšal ešte zakončovať Kane, ale neúspešne. Calzona poslal čerstvé sily do stredu poľa, namiesto Dudu a Kucku nastúpili Bénes a Bero.

Striedal aj Southgate, Mainoo zišiel z ihriska, šancu dostal Eberechi Eze.

Vtom akoby dostali druhý dych aj anglickí fanúšikovia, začali mohutne povzbudzovať svoj tím. Dúbravka však priamy kop vyboxoval a Slováci sa ešte snažili aj o kombináciu na strane súpera. Strela Lobotku však Pickfordovi nerobila problémy.

Angličania skúšali najmä centrované lopty, obrana však aj s Dúbravkom podávala heroický výkon.

Rozhodca Umut Meler pridal šesť minút, Angličania sa chystali na veľký nápor. Pekarík sa obetavo hodil do strely.

V závere poslal tréner Calzona na ihrisko aj Norberta Gyömbéra, ktorý vymenil strelca gólu Ivana Schranza. Na strane súpera zase išiel dole Foden, na jeho miesto prišiel Ivan Toney.

Keď už Slováci odpočítavali posledné sekundy, Bellingham sa blysol nožničkami a vyrovnal.

Gól znamenal pre anglickú reprezentáciu obrovskú vzpruhu a tú využili ihneď v úvode predĺženia, keď sa presadil hlavou Kane.

V závere prvého dejstva predĺženia sa ocitol pred bránou Pickforda Pekarík, no z prvej netrafil bránku. Angličania si už náskok postrážili a ich fanúšikovia si zhlboka vydýchli.

Jude Bellingham strieľa gól nožničkami v zápase Slovensko - Anglicko v osemfinále EURO 2024.
dnes 22:203
Slováci boli lepší, píšu Briti. Favorit minútu od krachu, zachránili ho spásonosné nožničkyPozrite si ohlasy médií po zápase Slovensko - Anglicko v osemfinále EURO 2024 (ME vo futbale).
dnes 22:203
Kapitán Slovenska Milan Škriniar.
Ivan Mriškadnes 21:1011
Škriniar počas rozhovoru plakal. Nemám slov, smútilNa trávniku plakal aj Róbert Boženík.
Ivan Mriškadnes 21:1011
Vpravo Jude Bellingham.
dnes 20:04
VIDEO: Zmrazil Slovákov. Jude Bellingham strelil v 95. minúte neskutočný gólFutbalisti Slovenska remizovali na EURO 2024 s Anglickom po 90. minútach 1:1.
dnes 20:04
Declan Rice,  Jude Bellingham,  Dávid Strelec, Juraj Kucka a Milan Škriniar v zápase Slovensko - Anglicko na EURO 2024.
dnes 20:4324
Slováci budú tento zápas dlho ľutovať. Oznámkujte futbalistov za výkon proti AnglickuKto nesklamal, od koho sa čakalo viac.
dnes 20:4324
Dávid Strelec v súboji o loptu.
dnes 19:513
VIDEO: Kuriózna situácia. Dávid Strelec dal skoro gól z polovice ihriskaFutbalisti Slovenska prehrali na EURO 2024 s Anglickom 1:2.
dnes 19:513
Ivan Schranz.
dnes 18:34
VIDEO: Schranz dal na EURO už tretí gól. Pozrite si, ako prekonal PickfordaFutbalisti Slovenska vyhrávali na EURO 2024 s Anglickom 1:0.
dnes 18:34
Harry Kane oslavuje gól v zápase Slovensko - Anglicko v osemfinále EURO 2024.
dnes 18:52
FOTO: Slováci mali postup na dosah, napokon sa lúčia. Pozrite si TOP momenty zo zápasu proti AnglickuPozrite si najlepšie momenty zápasu Slovensko - Anglicko v osemfinále EURO 2024 (ME vo futbale).
dnes 18:52
Milan Škriniar povzbudzuje slovenského brankára Martina Dúbravku.
Pavol Spáldnes 08:008
Angličan ukázal na rapotavého Slováka: Dajte si pozor, vábi veľkokluby, srší to z nehoMôžu Slováci vyradiť Anglicko? Stali sa aj väčšie zázraky.
Pavol Spáldnes 08:008
Vladimír Weiss starší ako tréner Slovenska na tréningu pred prípravným zápasom vo Wembley proti Anglicku.
Martin Kozinkadnes 09:008
Weiss bol za facku od Angličanov rád, Lobotka ich už raz (na chvíľu) umlčalSlovensko nastúpi proti Anglicku v osemfinále EURO 2024.
Martin Kozinkadnes 09:008
Tréner Slovenska Francesco Calzona na EURO 2024.
dnes 17:152
Calzona stavil na osvedčenú zostavu. V plnej sile nastúpia aj AngličaniaPozrite si základné zostavy zápasu Slovensko - Anglicko v osemfinále EURO 2024.
dnes 17:152
Harry Kane v zápase Anglicko - Slovinsko na EURO 2024
so 23:001
História hovorí v prospech Anglicka, ale penalty mu na veľkých turnajoch nejdúPozrite si zaujímavé štatistiky a vzájomnú bilanciu Slovenska a Anglicka pred osemfinále na EURO 2024 (ME vo futbale).
so 23:001
Tréner Anglicka Gareth Southgate sleduje zápas Dánsko - Anglicko.rozhovor
Titanilla Bődso 08:3015
Viem si predstaviť, že anglickí fanúšikovia už majú rezervované hotely na štvrťfinále, vraví novinárPeterjon Cresswell si myslí, že Angličanov čaká ťažký zápas.
Titanilla Bődso 08:3015
Francesco Calzona.rozhovor
Martin Kozinkaso 08:0017
Szilárd Németh: Hráči pod Calzonom pochopili, že sa nemusia strachovaťRozhovor s historicky tretím najlepším strelcom slovenského národného tímu.
Martin Kozinkaso 08:0017
Milan Škriniar mal dobrú náladu.
Titanilla Bődpi 14:006
Anglicko? Káder majú nabitý hviezdami, ale ako tím sme lepší, myslí si kapitán SlovákovV tábore Slovákov nebadať ponorkovú chorobu.
Titanilla Bődpi 14:006
Ondrej Duda sa po zápase s Rumunskom fotil s fanúšikmi.
Titanilla Bődpi 07:304
S Angličanmi je šanca o niečo väčšia. Slováci však musia do zápasu ísť s pokorouKonfrontácia so Španielskom pred tromi rokmi nedopadla dobre.
Titanilla Bődpi 07:304
Gareth Southgate a Jude Bellingham.analýza
Martin Kozinkapi 12:008
Zahádzali ho pivom, kajá sa. Experiment nevyšiel: Slováci čelia ustráchaným AngličanomV čom sa skrývajú problémy anglického tímu pod vedením Garetha Southgatea?
Martin Kozinkapi 12:008
Martin Dúbravka pri streleckom pokuse Mychajla Mudryka.
Pavol Spálpi 10:007
Z Dúbravku som urobil hviezdu šou. Je ako z učebnice a kultový, tvrdili BritiSlovák sa postaví proti krajine, kde sa stal veľkým.
Pavol Spálpi 10:007
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Holandský fotograf sa takmer nemýlil. Slováci boli dve minúty od senzácie