Anglicko
Anglicko
EURO 2024
30.06.2024, Vyraďovacia fáza | Osemfinále
2 - 1pp
1:1, 1:0
Po predĺžení
Slovensko
Slovensko

Slovensko dalo do zápasu srdce a Anglicko hľadelo do očí ponižujúcej prehre, píšu vo svete

Slovenskí futbalisti ďakujú fanúšikom po osemfinálovom zápase Anglicko - Slovensko na EURO 2024.
Fotogaléria (137)
Slovenskí futbalisti ďakujú fanúšikom po osemfinálovom zápase Anglicko - Slovensko na EURO 2024. (Autor: TASR)
Boris Vanya|1. júl 2024 o 07:44

Superhviezdy takmer skrotil futbalový trpaslík, napísal Kicker.

GELSENKIRCHEN. Lepšiu reklamu si slovenský futbal na EURO 2024 nemohol priať. Teda mohol. K dokonaniu senzácie chýbalo azda 86 sekúnd.

Slováci skončili na turnaji v osemfinále po prehre s Anglickom 1:2 po predĺžení, ale za výkon proti favoritovi si získali uznanie svetových médií či zahraničných expertov.

"Ďakujeme Gruzínsko" hlásil palcovým titulkom britský bulvárny denník The Sun po poslednom zápase skupinovej fázy, ktorý určil Angličanom osemfinálového súpera.

Namiesto Holanďanov to boli Slováci, ktorí nevzbudzovali na Ostrovoch veľký rešpekt. Ale uplynulo len zopár minút zo súboja v Gelsenkirchene a britské médiá spozorneli.

"Slováci zaslúžene vedú," priznal v online prenose The Sun. "Nie, to nie je chyba. Slovensko zaslúžene vedie," hlásila po prvom polčase BBC. 

Čas sa krátil a Angličania nie a nie vyrovnať. 

Futbalistka: Slováci boli lepší

"Nemusíme prepadať panike. Ak dostaneme zápas do predĺženia - viem, že to nebude ideálne - ale myslím, že potom vyhráme," tvrdil pre rádio BBC 5 bývalý brankár anglickej reprezentácie a Celtiku Glasgow Joe Hart. Nemýlil sa.

VIDEO: Rozhovor s Ladislavom Borbélym

Jude Bellingham v 95. minúte (rozhodca Meler pridal šesť) akrobaticky skóroval. Gary Neville a Ian Wright v úlohe expertov televízie ITV šaleli od radosti.

Hádam už ani oni nedúfali...Otrasení Slováci sa ešte nestihli spamätať a v úvode predĺženia inkasovali znovu po hlavičke Harryho Kanea.

Anglicko vyhralo nad Slovenskom a dostalo sa do štvrťfinále EURO 2024, ale až po tom, čo hľadelo do ponižujúcej porážke - napísal The Telegraph. 

"Slovensko do zápasu vložilo srdce. Naozaj sa viem vcítiť do ich situácie," vravel v prenose BBC 5 bývalý anglický obranca Matthew Upson.

Izzy Christiansenová, ktorá odohrala za ženský výber Albiónu 31 zápasov, dokonca tvrdila, že Slováci boli lepší. "To, čo predviedol Jude Bellingham, bolo úžasné. Veľkosť hráčov sa ukáže vo veľkých chvíľach, keď ich národ potrebuje," dodala.

"Do konca riadneho hracieho času zostávala sotva minúta a Anglicko hľadelo do priepasti. Prehrávalo 0:1 so Slovenskom, na pokraji vypadnutia z EURO 2024, a Southgateovo pôsobenie sa mohlo skončiť potupou.

Potom však Kyle Walker hodil dlhý aut - to je časté riešenie zúfalého tímu – Marc Guehi ho hlavou predĺžil a Jude Bellingham vyskočil a nožničkami zlomil odpor Slovenska," opísal kľúčový moment The Athletic.

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Anglicko v osemfinále EURO 2024

Môže sa stať, že za víkend vypadnú už v osemfinále obaja finalisti uplynulého EURO? - začal otázkou svoju reportáž zo zápasu maďarský Nemzeti sport.

A o pár riadkov ďalej si odpovedal: Bolo to celkom pravdepodobné. Slovensko sa priblížilo k zázraku, ale 6. júla nastúpia vo štvrťfinále proti Švajčiarom Angličania. 

Škrtel: Calzona umlčal kritikov

"Skupinu superhviezd s trhovou hodnotou 1,52 miliardy eur takmer skrotil futbalový trpaslík (45. vo svetovom rebríčku). Ale potom prišla chvíľa Juda Bellinghama, ktorý dal krásny gól," napísal nemecký Kicker, ktorý citoval autora vyrovnávajúceho zásahu.

„Dvadsať sekúnd nás delilo od odletu domov, potom sa všetko otočilo. Dal som už veľa gólov, ale tento jeden z najkrajších a určite najdôležitejších. Mohlo by nás to naštartovať," vravel Bellingham. Nech sú jeho slová pre Slovákov aspoň malou útechou - dodal Kicker.

Český Sport referoval, že Slováci boli iba minútku od absolútnej senzácie, najväčšej na EURO. Favorit však vyrovnal v režime "last minute" a Calzonovi hrdinovia na turnaji po srdnatom boji končia.

Portál isport.cz tiež oslovil bývalého kapitána slovenskej reprezentácie Martina Škrtela, ktorý okrem iného hodnotil pôsobenie tréner Francesca Calzonu.

„Bol neznámy a nemal veľkú podporu. Z nejakého dôvodu si ho zväz vybral. Dal mužstvu tvár a zmenil myslenie hráčov.

Zrazu sú Slováci sebavedomí a neboja sa hrať proti žiadnemu súperovi. Myslím si, že už svojich kritikov umlčal. Priznám sa, že tiež som medzi nich spočiatku patril, ale musím povedať, že Calzona na Slovensku odvádza skvelú prácu.“

Peter Pekarík. reportáž
Titanilla Bődne 20:4272
Holandský fotograf sa takmer nemýlil. Slováci boli dve minúty od senzácieSlováci vypadli v osemfinále EURO 2024 po prehre s Anglickom.
Titanilla Bődne 20:4272
Tréner Francesco Calzona objíma Ivana Schranza po osemfinále s Anglickom.
Titanilla Bőddnes 07:2915
Teraz to bolí, ale odchádzame so vztýčenou hlavou. Vyrovnávajúci gól kapitán nechce ani vidieťReakcie hráčov po prehre s Anglickom.
Titanilla Bőddnes 07:2915
Sprava Stanislav Lobotka, Ondrej Duda a Jude Bellingham v zápase Slovensko - Anglicko v osemfinále EURO 2024.
ne 23:001
Podľa očakávaných gólov to mala byť jasná záležitosť. Lobotka mal skvelé štatistikyPozrite si niekoľko zaujímavostí a štatistík z osemfinále EURO 2024 medzi Slovenskom a Anglickom.
ne 23:001
Jude Bellingham strieľa gól nožničkami v zápase Slovensko - Anglicko v osemfinále EURO 2024.
ne 22:205
Slováci boli lepší, píšu Briti. Favorit minútu od krachu, zachránili ho spásonosné nožničkyPozrite si ohlasy médií po zápase Slovensko - Anglicko v osemfinále EURO 2024 (ME vo futbale).
ne 22:205
Kapitán Slovenska Milan Škriniar.
Ivan Mriškane 21:1016
Škriniar počas rozhovoru plakal. Nemám slov, smútilNa trávniku plakal aj Róbert Boženík.
Ivan Mriškane 21:1016
Vpravo Jude Bellingham.
ne 20:04
VIDEO: Zmrazil Slovákov. Jude Bellingham strelil v 95. minúte neskutočný gólFutbalisti Slovenska remizovali na EURO 2024 s Anglickom po 90. minútach 1:1.
ne 20:04
Declan Rice,  Jude Bellingham,  Dávid Strelec, Juraj Kucka a Milan Škriniar v zápase Slovensko - Anglicko na EURO 2024.
ne 20:4327
Slováci budú tento zápas dlho ľutovať. Oznámkujte futbalistov za výkon proti AnglickuKto nesklamal, od koho sa čakalo viac.
ne 20:4327
Dávid Strelec v súboji o loptu.
ne 19:514
VIDEO: Kuriózna situácia. Dávid Strelec dal skoro gól z polovice ihriskaFutbalisti Slovenska prehrali na EURO 2024 s Anglickom 1:2.
ne 19:514
Ivan Schranz.
ne 18:34
VIDEO: Schranz dal na EURO už tretí gól. Pozrite si, ako prekonal PickfordaFutbalisti Slovenska vyhrávali na EURO 2024 s Anglickom 1:0.
ne 18:34
Harry Kane oslavuje gól v zápase Slovensko - Anglicko v osemfinále EURO 2024.
ne 18:52
FOTO: Slováci mali postup na dosah, napokon sa lúčia. Pozrite si TOP momenty zo zápasu proti AnglickuPozrite si najlepšie momenty zápasu Slovensko - Anglicko v osemfinále EURO 2024 (ME vo futbale).
ne 18:52
Milan Škriniar povzbudzuje slovenského brankára Martina Dúbravku.
Pavol Spálne 08:008
Angličan ukázal na rapotavého Slováka: Dajte si pozor, vábi veľkokluby, srší to z nehoMôžu Slováci vyradiť Anglicko? Stali sa aj väčšie zázraky.
Pavol Spálne 08:008
Vladimír Weiss starší ako tréner Slovenska na tréningu pred prípravným zápasom vo Wembley proti Anglicku.
Martin Kozinkane 09:008
Weiss bol za facku od Angličanov rád, Lobotka ich už raz (na chvíľu) umlčalSlovensko nastúpi proti Anglicku v osemfinále EURO 2024.
Martin Kozinkane 09:008
Jude Bellingham.
dnes 09:35
VIDEO: Bellingham sa proti Slovákom prezentoval neslušným gestom. Komu patrilo?Mladá anglická hviezda poslala zápas proti Slovensku do predĺženia.
dnes 09:35
Tréner Slovenska Francesco Calzona na EURO 2024.
ne 17:152
Calzona stavil na osvedčenú zostavu. V plnej sile nastúpia aj AngličaniaPozrite si základné zostavy zápasu Slovensko - Anglicko v osemfinále EURO 2024.
ne 17:152
Harry Kane v zápase Anglicko - Slovinsko na EURO 2024
so 23:001
História hovorí v prospech Anglicka, ale penalty mu na veľkých turnajoch nejdúPozrite si zaujímavé štatistiky a vzájomnú bilanciu Slovenska a Anglicka pred osemfinále na EURO 2024 (ME vo futbale).
so 23:001
Tréner Anglicka Gareth Southgate sleduje zápas Dánsko - Anglicko.rozhovor
Titanilla Bődso 08:3015
Viem si predstaviť, že anglickí fanúšikovia už majú rezervované hotely na štvrťfinále, vraví novinárPeterjon Cresswell si myslí, že Angličanov čaká ťažký zápas.
Titanilla Bődso 08:3015
Francesco Calzona.rozhovor
Martin Kozinkaso 08:0017
Szilárd Németh: Hráči pod Calzonom pochopili, že sa nemusia strachovaťRozhovor s historicky tretím najlepším strelcom slovenského národného tímu.
Martin Kozinkaso 08:0017
Milan Škriniar mal dobrú náladu.
Titanilla Bődpi 14:006
Anglicko? Káder majú nabitý hviezdami, ale ako tím sme lepší, myslí si kapitán SlovákovV tábore Slovákov nebadať ponorkovú chorobu.
Titanilla Bődpi 14:006
Ondrej Duda sa po zápase s Rumunskom fotil s fanúšikmi.
Titanilla Bődpi 07:304
S Angličanmi je šanca o niečo väčšia. Slováci však musia do zápasu ísť s pokorouKonfrontácia so Španielskom pred tromi rokmi nedopadla dobre.
Titanilla Bődpi 07:304
Gareth Southgate a Jude Bellingham.analýza
Martin Kozinkapi 12:008
Zahádzali ho pivom, kajá sa. Experiment nevyšiel: Slováci čelia ustráchaným AngličanomV čom sa skrývajú problémy anglického tímu pod vedením Garetha Southgatea?
Martin Kozinkapi 12:008
Martin Dúbravka pri streleckom pokuse Mychajla Mudryka.
Pavol Spálpi 10:007
Z Dúbravku som urobil hviezdu šou. Je ako z učebnice a kultový, tvrdili BritiSlovák sa postaví proti krajine, kde sa stal veľkým.
Pavol Spálpi 10:007
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Slovensko dalo do zápasu srdce a Anglicko hľadelo do očí ponižujúcej prehre, píšu vo svete